The Venetian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Venetian
TelepülésNevada
Megnyitás1999. május 3.
Építész(ek)KlingStubbins
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosLas Vegas Sands
Elhelyezkedése
The Venetian (Egyesült Államok)
The Venetian
The Venetian
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 36° 07′ 17″, ny. h. 115° 10′ 08″Koordináták: é. sz. 36° 07′ 17″, ny. h. 115° 10′ 08″
Térkép
The Venetian weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Venetian témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Venetian egy luxus hotel és kaszinó a Las Vegas Strip-en, a Nevadai Las Vegas város Paradise nevű városrészében, az Egyesült Államokban. A KlingStubbins építőipari cég által tervezett hotel torony 36 emeletes, és 145 méter magas (475 láb). A Las Vegas Sands birtokolja, valamint üzemelteti a hotelt. Továbbá a Venetian az anyavállalatának a székhelyeként is szolgál.

A Venetian üdülőkomplexum magába foglalja a szomszédos Palazzo hotelt és a Sands Expo centert is, valamint az épülő MSG Sphere at The Venetian zene-és szórakoztató arénát. A Venetian-Palazzo komplexum a világ második legnagyobb hotele, 4049 szobával, 3068 lakosztállyal és 11,000 négyzetméteres (120,000 négyzetláb) kaszinóval; a testvér kaszinója, a "The Venetian Macao" a legnagyobb a világon.

Története[szerkesztés]

1996 áprilisában Sheldon Adelson bejelentette a terveit, hogy a Strip (Las Vegas főutcája) legnagyobb hotelét akarja megépíteni. Ez a projekt a korábbi Sands területén valósul meg. 1996 november 26-án, 8 évvel a megvásárlása után, A Sands Hotel fel lett robbantva a "The Interface Group" tulajdonosai által (Adelson, Richard Katzeff, Ted Cutler, Irwin Chafetz és Jordan Shapiro), hogy helyet csináljanak az új hotelnek. A földmunkálatokat 1997 április 14-én kezdték meg.

A hotel 1999. május 3-án nyitott meg, fehér galambok reptetése, gondolák éneklése és trombitaszó mellett. Sophia Loren színésznő csatlakozott Adelson-hoz, a tulajdonoshoz, az első motorizált gondola aláírásában. A maga nemében az egyik legdrágább hotel volt amikor megnyílt, az építési költségével, ami nem kevesebb, mint 1.5 milliárd dollár.

2003. június 27-én, az 1013 szobás Venezia Tower is megnyitott, ami a mélygarázs fölé épült.

2004-ben a Venetian beleegyezett egy 1 millió dolláros csekk kifizetésébe, hogy lerendezzenek egy 12 pontos, a Gaming Control Board (Nevada-i kormányhivatal) által kiszabott büntetést. A 12 pont egyikében azt állították, hogy a hotel sorsolást tartott egy Mercedes-Benzért, viszont a sorsolásnak előre megtervezett nyertese volt, aki pedig egy nagy tétekben játszó ember, aki most vesztett nagy összegeket a kaszinóban. A vezetőket, akik ebben az ügyben részt vettek, kirúgták.

2010-ben bejelentették, hogy a hotel össze fog csatlakozni az "InterContinental Hotels Group"-al.

Források[szerkesztés]