Veszprémi Úttörővasút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Veszprémi Gyermekvasút szócikkből átirányítva)
Veszprémi Úttörővasút
Hossz:1 km
Nyomtávolság:760 mm
0 Vidámpark
0,3 Csónakázótó
0,6 Úttörő-kemping
1 Állatkert

A veszprémi úttörőkvasút a vidámpark és az állatkert között közlekedett. Ez a "járat" csak szórakozási célból működött, komolyabb utasforgalma sosem volt. A vidámpark megszűnésével egy időben szűnt meg. A járaton gyermekvasúti szolgálat volt.

Története[szerkesztés]

A kisvasút 1961 május elsején, a vidámpark megnyitásával egyszerre indult. Építése társadalmi munkában zajlott. A vonalon úttörővasutasok teljesítettek szolgálatot. 1971-ben, az üzemeltetésre szánt források csökkentése miatt gyakorlatilag felszámolták a vidámparkot - a magas látogatottsága ellenére. Az 1980-as években többször szóba jött a kisvasút újraindítása, de ez egyszer sem sikerült. A síneket felszedték, mára csak a lezárt alagút és egy megállóhely épülete maradt meg.

Megállóhelyei[szerkesztés]

Km (↓) Megállóhelyek Km (↑) Megállóhely mai helye
0 Vidámpark

végállomás

1 A Veszprémvölgyi utca kereszteződésénél
0,3 Csónakázótó 0,7 A kolostorral szemben a Séd túlpartján, az épülete megvan
0,6 Úttörő-kemping 0,4 Az "A part alatt" játszótérnél
1 Állatkert

végállomás

0 Az állatkert alsó bejárata előtti téren

A pálya végig egyvágányú volt, a végállomásokon kitérővel. Az állatkert és az úttörő-kemping közti szakaszon egy 200 méteres alagút volt, ami ma is látható.

Járművek[szerkesztés]

A vonalon egy-egy MD-40 típusú mozdony vontatta a két, zárt utastérrel, de nyitott ajtókkal készült kocsikból álló szerelvényt. A vasút megszűnése után ezek helyi óvodák udvarára kerültek. 2018-ban döntött az önkormányzat az egyik felújításáról és a völgyben történő kiállításáról. 2021. decemberében a város közgyűlése megszavazta a szerelvény végleges helyét az egykori Csónakázótó megállóhely mellett, és egy emléktábla felállítását, amin megtekinthetők a felújítást végző önkéntesek nevei is. A szerelvény várhatóan 2022. tavaszán kerül új helyére.

Források[szerkesztés]