Vízum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vízum egy ország területére való belépésre, ott tartózkodásra, kiutazásra, vagy egy ország területén való átutazásra feljogosító engedély. Lehet külön okmány, vagy a kérelmező útlevelébe beütött pecsét. Egyes országok, általában kétoldalú egyezmények alapján, nem kívánják meg egymás állampolgáraitól a vízum szükségességét, és az ország saját állampolgárainak sincs szüksége vízumra. A vízumot kibocsátó ország különböző feltételeket szabhat, például csak egyszeri belépésre jogosult, vagy csak munkavállalási engedélyhez kötötten adja ki. A vízum bármikor visszavonható, és önmagában nem garantálja a sikeres határátlépést.

A típusú vízum[szerkesztés]

Repülőtéri tranzit vízum: a repülőtéri tranzitzónába való belépésre jogosít a továbbutazásig.

B típusú vízum[szerkesztés]

Átutazó vízum: egyszeri vagy többszöri, alkalmanként 5 napot meg nem haladó átutazásra jogosít.

C típusú vízum[szerkesztés]

Rövid tartamú beutazási vízum: az első beutazástól 6 hónapig, de valamennyi beutazást figyelembe vételével összesen 90 napig terjedő tartózkodásra jogosít.

D típusú vízum[szerkesztés]

Tartózkodási vízum: legfeljebb 1 év időtartamú, meghatározott célú tartózkodásra jogosít, de szezonális munkavállalás céljából vagy humanitárius okokból kiadott vízum legfeljebb 6 hónapig terjedő tartózkodásra jogosít. A tartózkodási vízum akkor adható ki ha a külföldi munkavállalását a munkaügyi hatóság engedélyezte. Ha a külföldi tevékenysége a Magyar Köztársaság számára gazdasági haszonnal jár vagy tudományos, kulturális értéket képvisel. Kiadható családegyesítés céljából is.

Vízumköteles országok listája[szerkesztés]

Az alább felsorolt országok a magyar állampolgárok számára kizárólag vízummal érhetőek el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiszótár
Nézd meg a vízum címszót a Wikiszótárban!
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vízum témájú médiaállományokat.