Vízum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A vízum egy ország területére való belépésre, ott tartózkodásra, kiutazásra, vagy egy ország területén való átutazásra feljogosító engedély. Lehet külön okmány, vagy a kérelmező útlevelébe beütött pecsét. Egyes országok, általában kétoldalú egyezmények alapján, nem kívánják meg egymás állampolgáraitól a vízum szükségességét, és az ország saját állampolgárainak sincs szüksége vízumra. A vízumot kibocsátó ország különböző feltételeket szabhat, például csak egyszeri belépésre jogosult, vagy csak munkavállalási engedélyhez kötötten adja ki. A vízum bármikor visszavonható, és önmagában nem garantálja a sikeres határátlépést.

Általános típusai[szerkesztés]

Átutazó (tranzit) vízum[szerkesztés]

Ez a vízumtípus csak az adott országon át egy másik célországba történő utazás idejére biztosít tartózkodást. Jellemzően a repülőtéri átszállást igénylő utazások esetén lehet szükséges, esetleg kereskedelmi hajók vagy repülőgépek személyzete számára is szükséges lehet.

Rövid idejű tartózkodásra jogosító (turista, látogatói) vízum[szerkesztés]

Ez a vízumtípus lehetővé teszi turisztikai, rokonlátogatási, orvosi ellátási, esetleg üzleti célból történő belépést és rövid idejű (jellemzően néhány hónap) tartózkodást az adott országban.

Hosszú idejű tartózkodásra jogosító vízum[szerkesztés]

Ezek a vízumok hosszabb időszakra, akár évekre is legális tartózkodást biztosítanak az adott országban. Az ilyen típusú vízumokat kiadhatják az adott ország felsőoktatási intézményeibe felvételt nyert és ott tanuló hallgatóinak, kutatómunkát végző tudósoknak, határozott időre alkalmazott munkavállalók (idénymunkások) részére. Egyes országok ilyen típusú vízumot adnak ki menekültek részére, ami akár szabad munkavállalásra is jogosíthat.

Bevándorló (letelepedési) vízum[szerkesztés]

Állandó tartózkodásra és szabad munkavállalásra jogosító vízum típus. Tipikusan ilyen egy adott ország állampolgárainak házastársa vagy gyermekei által igényelhető vízumok. Néhány ország a saját hazájukban nyugellátásra jogosultak számára bocsát ki ilyen vízumot, így engedélyezve részükre a letelepedést.

Különleges vízumok[szerkesztés]

Ilyenek lehetnek a diplomáciai testületek tagjai részére kiadott vízumok, esetleg egyedi elbíráslás alapján, nagy tiszteletben álló személyek részére kiadott vízumok.

Magyarország által kiadott vízumtípusok[szerkesztés]

A típusú vízum[szerkesztés]

Repülőtéri tranzit vízum: a repülőtéri tranzitzónába való belépésre jogosít a továbbutazásig.

B típusú vízum[szerkesztés]

Átutazó vízum: egyszeri vagy többszöri, alkalmanként 5 napot meg nem haladó átutazásra jogosít.

C típusú vízum[szerkesztés]

Rövid tartamú beutazási vízum: az első beutazástól 6 hónapig, de valamennyi beutazást figyelembe vételével összesen 90 napig terjedő tartózkodásra jogosít.

D típusú vízum[szerkesztés]

Tartózkodási vízum: legfeljebb 1 év időtartamú, meghatározott célú tartózkodásra jogosít, de szezonális munkavállalás céljából vagy humanitárius okokból kiadott vízum legfeljebb 6 hónapig terjedő tartózkodásra jogosít. A tartózkodási vízum akkor adható ki ha a külföldi munkavállalását a munkaügyi hatóság engedélyezte. Ha a külföldi tevékenysége a Magyar Köztársaság számára gazdasági haszonnal jár vagy tudományos, kulturális értéket képvisel. Kiadható családegyesítés céljából is.

Magyar állampolgárok számára vízumköteles országok[szerkesztés]

Az alább felsorolt országok a magyar állampolgárok számára kizárólag vízummal érhetőek el.[1]

Vízumköteles és mentes országok magyar útlevéllel utazóknak

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vízummegállapodások, Magyar köztársaság Külügyminisztériuma. [2013. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 26.)

További információk[szerkesztés]

Wikiszótár
Nézd meg a vízum címszót a Wikiszótárban!
Commons:Category:visas
A Wikimédia Commons tartalmaz Vízum témájú médiaállományokat.