Szerkesztővita:Karmela/archív/2008nov-dec

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Módis Ágnes Vadszederke 15 évvel ezelőtt a(z) BÚÉK! témában

2008. november

JKSZ

Szia Karmela,

Hogy vagy? Akkor megcsinálnád a JKSZ oldalt normálisan, tehát sablonok nélkül? Ez így nagyon nehezen kezelhető! Előre is köszi!

BTW, a díjaidat miért nem csinálod meg NOTOC-kal? :) puszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 1., 12:12 (CET)

Tudakozó

Hát valószínűleg a jövőbe láttam, mert akkor írtam át pont ilyenre a programot, mikor jeleztem a Tudakozó vitáján, h mennyire örülök, h nem szóltatok a kulcsokkal kapcsolatban (akkor kiszedtem a kulcsozórészt is) ;) A program pont úgy működik, ahogy leírtad, a laptörténetet is mozgatja :) Egy kérdés, amit kell kell dönteni: mi legyen a Tudakozó/Most jelenlegi laptörténetével. A Tudakozó/Most neve számomra teljesen mindegy, döntsétek el ti, viszont ne felejtsetek el szólni :) Dani (vita) 2008. november 2., 13:56 (CET)

A Wikipédia:Tudakozó lap viszont nem jó ötlet, mivel itt van a fejléc, meg az előző napok beszúrása. Midenképp valamelyik allapon kell lennie az aznapinak. A sablonokat szerintem töröljük, de ez bottal megoldható. Dani (vita) 2008. november 3., 01:36 (CET)
Akkor mi legyen? Dani (vita) 2008. november 6., 14:19 (CET)
És az jó lesz, hogy a tudakozó főlapjának sablonja ott lesz minden archívumlapon? Vagy pont ez a cél? Dani (vita) 2008. november 6., 14:26 (CET)
Persze, csak az átmozgatás után +1 szerkesztés. Gondolom nem probléma akkor. Dani (vita) 2008. november 6., 14:35 (CET)

Gondolom észrevetted, él a rendszer, a legtöbb sablont átjavítottam, de majd azért nézz körül, hogy valahol (preloadok, editintrók, stb.) nem maradt-e úgy valami, te készítetted őket, így te ismered őket igazán :-). Dani (vita) 2008. november 7., 16:55 (CET)

Viccesek

Kösz a linket (meg még szerepelek is köztük :-)) OsvátA Palackposta 2008. november 6., 13:07 (CET)

Forráshivatkozás

Ha a forrás internetes honlap lenne, akkor oké, semmi akadálya, de ha könyvek alapján készült a cikk, semmi haszna annak, hogy az oldalszámokat belinkeljük. Végülis aki ismeri a felhasznált irodalomban megadott könyvet, az valószínűleg olvasta, valószínűleg van némi rálátása a témára. Ha pedig nem akkor a refnek amúgy sincs sok haszna, azon kívül, hogy dekoratív. Üdv – Istvánka posta 2008. november 6., 14:30 (CET)

(folytassuk a te lapodon, hogy együtt maradjon a téma)

Lista

Szervusz! Ezt hogyan lehetne németre lefordítani: Magyarországi szlovén költők, írók listája. [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. november 8., 18:44 (CET)

Szerinted?

Szia Karmela,

Írtam még 1 kérdést a kiemelt cikkek vitájára.

Más: van nekünk ez a gyönyörű kategóriánk: Kategória:Elavult lapok, benéztem és elszörnyedtem... újra! Nem kéne vmi határt szabni arra, hogy ide milyen lapok kerülhetnének be? Én nevetségesnek tarom hogy szerkesztők berakják ide az allapjaikat csak azért, mert van rajta egy 2 soros poén 2 évvel ezelőttről! Azért ez túlzás! Ezt nem kéne hagyni! Vélemény? Üdv, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 9., 11:59 (CET)

Kocsmafalra vele! Karmelaüzenőlap 2008. november 9., 17:53 (CET)
Szia! Nem teljesen ez a téma, de abszolút kapcsolódik, szóval tessék a Kocsma jav-ra fáradni! ;) Jó éjt! – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 10., 22:20 (CET)

User:Fen

Karmela, te vagy a wikipedagógus, nem mentorálnád kicsit Fent? Biztos jót akar, a problémát már jeleztem neki, de pedagógusi vénám a nullával egyenlő :) Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. november 10., 21:06 (CET)

Mégsem nulla! Úgy látom, hogy Fen hallgat a jó szavadra, és nem fenekedik rád :) Karmelaüzenőlap 2008. november 10., 21:15 (CET)

Re: Kékítés

Kedves Karmela! Most hogy írtál, újra megnéztem a cikket, teljesen igazad van!!! Valóban jócskán bekékült, főleg a vége felé. Mentségemül szolgáljon, a cikk végére meglehetősen elfáradtam, nagyon nagy anyag!!! Bár a "könyv" példád nem jogos, mert itt nem a könyv fogalmat, hanem a "Giuness Rekordok Könyve" fogalmat egyben kékítettem be, ami az adott helyen az olvasónak érdekes lehet. Ígérem kis pihenő után ritkítok a kékítésen! Köszi!– Domokdr vita 2008. november 12., 18:05 (CET)

Re:Basel vagy Bázel..

Az én véleményem, hogy a városneveknél követnünk kéne a magyaros írásmódot, mert különben nem írhatnánk Bécset, Párizst,stb. A személyneveknél én ahhoz az írásmódhoz ragaszkodnék, ahogy azt maga az érintett személy írta!!! ( Ha ez tudható!) Chopin esetében ez nehéz, mert nem tudom, hogy a franciás, vagy a lengyeles írásmódot tekintette-e ő maga fontosnak!? Te tudod-e? Ha igen, írd meg nekem!– Domokdr vita 2008. november 12., 19:59 (CET)

Re:Chopin

Köszönöm az infot és a kutatómunkát! Átírom a franciás változatra a Liszt cikkben! – Domokdr vita 2008. november 13., 09:14 (CET)


Ötlet

Kedves tudós Kollegina! A tudakozóval kapcsolatban volna egy kérdésem, ami talán alkalmazható lenne a szakácskönyvbe is.

Olan sablont kellene készíteni, amely tartalmazza a lehetséges szavakat is, mint amilyeneket ott leírtam. Ezt úgy kellene működtetni, hogy a tudakozóra kattintva egy sablon jelenjen meg, amelyben mindennek megvan a maga helye:

A címzésnek a válaszadónak a figyelem felhívásnak:(katt ide)

Kérdésem:
Kerestem már:
Köszönöm!
  • Válasz_1:
  • Válasz_2:

és jöhet az aláírás Sablonból kapná a kérdező, és a fontosabb részeket kiemelném, hogy ezzel is segítsem a "tájékozódását". Lehet ilyen sablont készíteni? Ha nem a Tudakozóra kattintva, hanem a mostani módi szerint, de csak egyszavas szerk. ablak Pl.: Kérdés-re kattintva, vagy sablonként:{{Kérdés}} - Üdv. » KeFe « vitalapom 2008. november 13., 12:14 (CET)

A szakácskönyvhöz jobban el tudom képzelni, de a Tudakozó könönségének a tapasztalatok alapján egy sablon kitöltése nehéz, fogós feladat lenne. Gondolj egy az internetet előszőr látó idős emberre, vagy egy figyelmetlen iskolásgyerekre. Karmelaüzenőlap 2008. november 13., 13:04 (CET)

Sajnálom, ha úgy gondolod, mert én nem tudom megcsinálni, de bíznék az öregekbe, a figyelmetlenség pedig mindenkinél előfordul, éppen ezért lehetne jó, ha van egy támpont. A nevelési célzattal odabiggyesztett "Köszönöm!" pedig nem árthat senkinek. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2008. november 13., 13:17 (CET)

Én is jó ötletnek tartottam ezt mindaddig, amig ki nem próbáltam, és meg nem győződtem az ellenkezőjéről. A kezdeti hetekben-hónapokban már elég sok dolgot végigpróbáltunk ám! Karmelaüzenőlap 2008. november 13., 13:27 (CET)

Ideiglenes intézkedések

Természetesen ezt az illetékes hatóság is elrendelheti. Még azt nem mondtam, hogy az ideiglenes hatóság azonnal átteszi (3 illetőleg 8 nap) a nála lévő ügyiratokat az illetékes hatósághoz. Konklúzió az, hogy az illetékes hatóság és bármely hatóság hozhat ideiglenes vagy megelőző intézkedéseket. Ha meg lennének ezek a jogi cikkek írva, akkor nem kellene ilyen bonyolultan fogalmazgatni. – Sóhivatal 2008. november 16., 18:55 (CET)

Aha, tehát ez a fogalom nálunk ugyanúgy megvan, mint a németeknél. Tényleg jó lenne egy cikk róla. Lehet, hogy kedved lenne egy csonk formájában megírni, hogy aztán a jogtudoroknak legyen mit kiegészíteniük? Karmelaüzenőlap 2008. november 16., 19:11 (CET)

Tudakozó emlékkönyv

A Wikipédia:Kért cikkekbe való átvezetés természetesen nagyon is kívánatos. Esetleg meg is lehetne hirdetni egy ilyen kampányt. Van-e kedved megszervezni?

Nem akarok szervezéssel foglalkozni, nem értek hozzá. Ezt szerintem nem kampányszerűen kellene csinálni, mivel állandó munkáról van szó: valaki megválaszol valamit, de közben látja, hogy az "X" szócikk még nem létezik, ekkor annyi a teendője, hogy átvezeti a "Kért cikkek" listájába az "X"-et, lehetőleg azzal a plusz információval, amit a kérdező megadott (pl. "X" 16. századi költő).

Utólag szerintem macerásabb kibogarászni, hogy van-e kapcsolódó szócikk, mivel ki kell találni a kulcsszavakat a kérdéshez és mindegyikre rá kell keresni. Ezeket a kereséseket egyszerűbb 1x elvégezni, egy feltett kérdés után, mint mondjuk 50 után...

Azt kellene megemlíteni a "Tudakozó" oldalán, hogy aki megírásra érdemes szócikk-témát talált, az vezesse át a "Kért cikkek" listájára. Ennyivel meg van oldva a dolog. (misibacsi)

Ez az, amire azt mondják „nyitott kapukat döngetsz.” Nyilván elkerülte ugyanis a figyelmedet, ami ezen a lapon áll: Ha a megfelelő cikk teljesen hiányozna, és a wikipédiába valónak ítéled, vedd fel a Kért cikkek jegyzékébe. (Esetleg kedved is támadt hozzá és megírod magad?)
Ennek az allapnak a szövegét egyébként csak egy hete nyestem ki a Wikipédia:Tudakozó szövegéből, hogy karcsúsítsam a főlapot; ott állt ez a szöveg a kezdetek kezdete óta, most pedig az azonos című rész mutat rá. (Karmela)
Láttam én azt korábban, azért is mondtam, hogy: "Ennyivel meg van oldva a dolog". misibacsi*üzenet 2008. november 18., 09:46 (CET)

Egyébként szerintem jó ötlet a visszajelzés lehetősége, de én még jobban örülnék neki, ha felmérést tudnánk csinálni az olvasók között: kik olvassák (életkor, érdeklődési kör, végzettség), mit keresnek, milyen gyakran olvassák, megtalálták-e, amit kerestek, javítják-e a hibákat/elgépeléseket, milyen megoldást/megjelenést tartanak jónak, mit nem.... stb. misibacsi*üzenet 2008. november 17., 13:41 (CET)

Nem rossz ötlet, de én ezt szívesebben tartalékolnám későbbi időkre, előbb szerintem vezessük be a visszajelzést a lehető legegyszerűbb formában. Karmelaüzenőlap 2008. november 17., 23:01 (CET)

Igen, a két dolog nem függ össze annyira, előbb az Emlékkönyves dolog legyen kialakítva.

Csak azért említettem ezt az ötletet, mert ez is erősítené azt a tudatot, hogy fontos, amit csinálunk (nem is tudom, hogyan lehetne egy ilyen olvasói felmérést megcsinálni, de szerintem távlatilag hasznos lenne). Másrészt jó esetben támpont lenne, hogy a potenciálisan hiányzó és elvileg megírandó rengeteg szócikk-téma közül melyiket írjuk meg előbb. Rossz esetben az éretlen rajongók elárasztanak minket a könyörgésükkel, hogy "x.y aktuális sztárocska nyúlfarknyi élete vagy rajzfilmszereplők életrajza is legyen megírva"... misibacsi*üzenet 2008. november 18., 09:46 (CET)

Feldolgozottság-szavazás

Köszi, hogy kiraktad. :) – Feanor Na mi...? 2008. november 19., 12:20 (CET)

Törlés

Szia. Megkérhetnélek, hogy töröld ezt és ezt a lapot? Mindkettő átirányítás, de nem hivatkozik rá semmi. Felesleges. Előre is köszi. Üdv: - Dili vita 2008. november 20., 11:09 (CET)

Kösz. - Dili vita 2008. november 20., 11:39 (CET)

Nap képe

Köszönöm a válaszodat. Sajnos én a javasolt utat nem tudom bejárni. Aggaszt viszont a kép sorsát illető információd. Légy szíves közölni mit kell tennem, a kép még legálisabbá tétele érdekében. Három hónapos munkám van abban, hogy kapcsolatba tudtam kerülni a művésszel. Ő nagyon készséges volt és örömmel belegyezetett a nyilt közlésbe. Válaszodat előzetesen is köszönöm! Üdv.! Kispados vita 2008. november 21., 14:02 (CET)

olimpiai játékok

szia. köszönöm, hogy javítottad az olimpiai játékok szócikkben a forráshivatkozásokat! én nem tudom, hogy kell ezeket rendesen beírni, csak megkerestem őket. nagy kérés lenne, ha megkeresném, betenném a cikkbe, Te meg kijavítanád? mert nem értem az egész szisztémáját, csak Szerkesztő:Burumbátor mondta, ha kiemeltté szeretném tenni ezt a cikket, kellenek források. várom válaszold, üdv. – Mdonci vita 2008. november 22., 18:55 (CET)

köszönöm, – Mdonci vita 2008. november 22., 21:32 (CET)

Törlést kérek

Szia! Szeretnélek megkérni, hogy nézz rá az azonnali törlésre jelölt lapok listájára. A Tisza Volános törlését szeretném kérni. – CsGábormegbeszélés 2008. november 22., 23:29 (CET)

júzer vaccsliszt

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szia Karmela! Wikipédia:Okos scriptek/User watchlist ezt találtam, törölhetem, vagy jó ez valamire? Köszönöm! :) SyP 2008. november 23., 00:43 (CET)

És ezek:

Wikipédia:Okos scriptek/cikkertekelo.js Wikipédia:Okos scriptek/interwikitab.js Wikipédia:Okos scriptek/vandal.js Wikipédia:Okos scriptek/zöldredir.js ?

Szia, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. november 23., 01:35 (CET)

Az első háromról Tgr-t kérdezd. A negyedik az enyém, szeretném meghagyni, mert még tanulságos lehet. (A funkció már rég beépült a mindennapos eszköztárba.) Megyek aludni, neked is jóccakát! Karmelaüzenőlap 2008. november 23., 01:44 (CET)

(Palack)postád van...

...itt: [1]OsvátA Palackposta 2008. november 23., 09:32 (CET)

Hivatkozások csoportosítása

Kedves Karmela, egyszer már segítettél nekem hivatkozás-ügyben: a Thomas Mann-regényeknél az idézeteket és a hivatkozásokat kellett külön csoportba tenni. Most másfajta gondom van: a Heinrich von Kleist cikkben ugyanaz a hivatkozás többször is ismétlődik, és nem mutat valami jól. Erre nem tudnál valamit kitalálni? Előre is megköszönöm! – Nyeste vita 2008. november 23., 14:55 (CET)

Első olvasásra elég bonyolult nekem. Mindenesetre köszönöm, hogy kijavítottad a cikkben. – Nyeste vita 2008. november 24., 07:29 (CET)

Mentorkép

A csillogó mozaik képet választottam a mentorműhelyben. vagy másik bemutatkozásra gondoltál? – Rodrigó 2008. november 23., 22:16 (CET)


Köszönet és egyebek...

Kedves Karmela! Köszönöm, hogy közérthetően elmagyaráztad, mit tegyek a névaláírásom ügyében. Szófogadóan végrehajtottam a pontokat. Ezt írtam be a megfelelő helyre: Frisnyák Zsuzsa vita. és látható, hogy a dolog működik. :-) Van még egy apróság. Ezt csak azért jelent meg itt, mert az adatlapomról átmásoltam. Tehát ha a jövőben írok valakinek, akkor mindig vissza kell ugorni az adatlapomra és onnét leszedni az aláírásomat? Hiszen egyszerűen begépelve csak a Frisnyák Zsuzsa formula jelenik meg. 2008. november 26. 17:37. Frisnyák Zsuzsa vita


Hát persze! Bénázok ezerrel a wikipédián, de most leeesett a tantusz. Köszi, köszi. :-)Tehát nem aláírni kell, hanem gombot nyomogatni. :-) Frisnyák Zsuzsa vita 2008. november 26., 20:05 (CET)

2008. december=

Címváltozás

Kedves Karmela! Itt válaszolok, mert közben kiléptem a wikiből és újra visszaléptem, de más néven. A te üzenetedet a Bulkban kaptam meg és ha nem írsz az új címemre, akkor megintcsak a bulkba megy. Én most a wikikönyveknél dolgozom, amit neked is melegen ajánlok, mert itt bármilyen hosszú cikket illetve könyvet írhatsz, a terjedelem nincs megszabva és megengedik, hogy szabadon gondolkozz, nem kell csak a források gondolatait kivonatolva, gépiesen ismételni. Kérlek, hogy inkább oda írj! Email címem: (törölve)@yahoo.com – Czako Ilona vita 2008. november 28., 23:06 (CET)

Kedves Karmela! Válaszoltam neked, de úgy látszik, rossz helyre kattintottam, mert a wikikönyvekbe ment és én a te vitalapodra akartam küldeni. Egész éjjel nem aludtam, annyira felkavart az, hogy újraindult a vita, amit én lezártnak tekintettem. A fáradsággal magyarázható az, hogy a válaszom nem oda ment, ahova szándékoztam küldeni.

Légy szíves olvasd el ott, a vitalapomon.Czako Ilona vita 2008. november 29., 08:01 (CET)

Kedves Karmela! Ne haragudj, hogy nem válaszoltam rögtön az üzeneteidre, de közben a szakácskönyvön dolgoztam. Azt hittem, könnyű dolgom lesz és ezért - miután már reggel öt óra óta fenn vagyok és a béketárgyalásaimon dolgoztam - ezt csak egyszerű ráadásnak képzeltem.

Ugyanis csak a fejezetcímeket akartam kimásolni egy 19o1-ben készült szakácskönyvből, de kiderült, hogy alfejezetek is vannak, melyek a tartalomjegyzékben nem szerepelnek és emiatt át kellett lapoznom az egész könyvet.

Általában nem szeretem abbahagyni az eltervezett és elkezdett munkámat. Ha én egyszer kiszabok magamnak egy feladatot, amit el kell, hogy végezzek aznap és ha még neki is kezdek, - akkor már nem állok meg, akkor sem, ha ég a ház.

Most már nagyon fáradt vagyok, mert általában korán kelek és délután pótolni szoktam az alvást.

Holnapra csak a saját béketárgyalásaimat szabtam ki magamnak feladatul és ott nem baj, ha félbeszakítom a munkát. El kell mennem befizetni egy számlát, de más dolgom nincsen.

Illetve: KeFe ajánlotta nekem a Mozarillát és a tegnap letöltöttem, de sok minden kimaradt, oda még vissza kell térnem és tanulmányoznom kell mindazt, amit te elküldtél nekem.

Ennyi a dolgom holnapra.– Czako Ilona vita 2008. december 1., 12:29 (CET)

Köszönöm a nagy és sok segítséget. A fényképeket illetően: ezt el kell halasztanunk holnapra. Most már nagyon fáj a hátam (csigolyatörésem volt).Czako Ilona vita 2008. december 1., 12:29 (CET)

Válasz

Köszönöm! Maga a dolog nem érdekelne igazán. Ritkán vitáztam, de akkor is emberként jöttünk ki mindketten a dologból korábbi vitatársammal. Inkább ez a hihetetlen hálátlanság az, ami felháborít. Emellett nem akartam, hogy te/valaki az ő (könnyen cáfolható) állításai során alkosson rólam véleményt. Elég elolvasni a leírtakat. Persze normális ember ezt amúgy sem teszi. Szalax, akinek szintén írt, például jó ismerősöm. Neki nem tudom, hogy tudná beadni, hogy egy „15 éves érettségizetlen tolvaj” vagyok:-). Így még itt nem jártam:-).Carlos71 vita 2008. december 2., 19:54 (CET)

Re:Sablonok

Mint az bizonyára tudod, nem kezdő vagyok a wikiben, de számítógépes ismereteim nincsenek, ezért a ti munkáitokból próbálok tanulni, vagy lopkodni -ahogy tetszik, én mindkettőt felvállalom. Én nem dicséretet várok tőled, hanem valódi kritikát, vagy a hibáim javítását. És hasonló kérésem már régebben is volt, amikor arra kértelek, hogy vegyél rész a Wikikönyv szerkesztésében. Tudásod, tenni akarásosod, ötleteid, jót tennének ennek a projektnek is.

Minden esetre köszönöm hogy megnézted és kimerítő választ adtál a kérdésemre. Valójában a kezdőknek szántam, amiről te lebeszélsz. És ha belegondolok az érveid azonnal meggyőztek, de akkor nem tudom hogyan segíthetnék az ujjaknak.

A köszöneten kívül most azért írok, mert nem igazán értem mit akartál mondani a
 zárójelezéssel kapcsolatban. 
Biztosan találtál olyat amit te, ezek alkalmazásával írtál volna, de azt már nem közölted, hogy mit.

Én valóban kevés alkalommal használom, bár volt már rá példa, főleg a verseknél alkalmaztam. Lehet, hogy arra gondoltál, hogy a sablonleírásban kellett volna használnom? Valahol azt olvastam, hogy ezeket a leírásokat, csak korlátozott méretben szabad készíteni, de a méretkorlátot nem közölték. Így megpróbáltam nagyon röviden írni. - Üdv. » KeFe « vitalapom 2008. december 2., 20:02 (CET)


RE:<pre>

Haragról szó sincs, ha ilyet olvastál ki az üzenetemből , akkor én fogalmaztam rosszul. Valójában számítottam arra, hogy egyszer csak megjelensz és egy kicsit gatyába rázod a WK-t is. Hiszen ígérted!

Most már, hogy megírtad, nem vállalod mégsem, ezt is megtudom érteni, csak sajnálom! - Üdv. » KeFe « vitalapom 2008. december 3., 02:46 (CET)

Boldog, boldog...

Boldog wikiszülinapot! :-)

...második wikiszülinapot! (Mennyivel fiatalabb is vagy hozzám képest!) ;-) Cassandro Ħelyőrség 2008. december 3., 21:28 (CET)

...meg harmadik-megyedik-n+1-ediket is! – Hkoala 2008. december 3., 21:31 (CET)

Jújjj, Én is én is! Sok Boldog Wikiszülinapot, Superwoman! xoxo, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. december 3., 21:41 (CET)

Boldog születésnapot! :-)Istvánka posta 2008. december 3., 21:42 (CET)

Köszönöm szépen! Karmelaüzenőlap 2008. december 4., 08:07 (CET)

Segítségkérés

Kedves Karmela! Nem kapom az eddigi "vitánk"-at és benne a nekem küldött segítségeket. KeFe egy új vitalapot készített, amelyen csak a mi kettőnk üzenetei vannak. Veled nincs semmi.

Nagyon szépen kérlek, küldd el mégegyszer a vágással kapcsolatos segítséget. Ott még példákat is készíthettem volna.

Kivágni és beilleszteni itt is tudok, de csak ugyanazon az oldalon.

Te azt javasoltad, hogy járt utat járatlanért ne hagyjak el.

A régi számítógépemen át tudtam vinni a kivágott részeket más oldalakra is.

1. Először kijelöltem azt a bekezdést, fejezetet vagy akár az egész munkát, amelyet másolni akartam,

2. rákattintottam egy ablakra az oldal tetején, amely itt nincs meg és amely bekékítette a kijelölt részt,

3. ezután a Fájl-ból kikerestem azt a munkát, amelyet elkezdtem egy másik oldalon,

4. ott egy másik ablakra kattintottam, ami itt szintén nincs meg, - és azonnal megjelent az átmásolt szöveg,

5. lementettem, majd ugyancsak a Fálj-ból visszatértem az elsőre,

6. egy kattintással a szöveg szélén, felett vagy alatt megszüntettem a kijelölést, majd

7. megmentettem, s így két helyen is megmaradt ugyanaz a szöveg.

A több milliószor elvégzett mozdulatok, szokások nagyon beidegződnek.

Talán könnyebben el tudnám sajátítani a wiki jelölőnyelvet, ha előzőleg nem ismertem volna valami egész más módszer.

Az elméleti ismereteket csak akkor vagyok képes hosszú távra elraktározni, amikor azokra a gyakorlatban is szükségem van. Attól függetlenül, hogy ez jó vagy rossz beidegződés, - nekem ez a munkastílusom évtizedek óta.

Előre is köszönöm segítségedet. – Czako Ilona vita 2008. december 4., 07:50 (CET)

Volt nekem egy e-mail címem is tőled, azt sem kapom...

Köszönet

Köszönöm a segítséget. Nem tudom, hogyan került az üzenetváltásunk archivumba, mert nem én tettem oda. (Nem is tudom, hogyan kell csinálni.)

Most épp Mikulás napi családi vendégfogadásra készülök, de a jövő héten több időm lesz.

Remélem, nem haragszol a zaklatásért, de én tulajdonképpen zongorát tanítottam és ez egy gyakorlati mesterség. A zongoradarabokat nem elméletben, hanem a gyakorlatban memorizálom. Mivel 7 éves korom óta zongorázom, ezért hozzászoktam ahhoz, hogy az elméleti ismeretek elsajátítását azonnal (sőt lehetőleg egyszerre) alkalmazzam a gyakorlati elsajátítással, másképp nem maradnak meg az emlékezetemben.

A homokozóban nincs időm gyakorolni, meg utálom is azt a helyet.

Hiába olvasom ki az egész wikipédiát, semmi sem marad meg a fejemben, ha nincs azonnal szükségem rá a gyakorlatban.

Az én koromban az elméletnek és gyakorlatnak erről a szoros kapcsolatáról már nem lehet leszokni, mert ez professzionális deformáció.

Mégegyszer köszönöm.– Czako Ilona vita 2008. december 4., 10:37 (CET)

Csak azt tudom megtanulni, ami érdekel

Sedhogyse megy a fejembe olyasmi, ami pillanatnyilag nem érdekel.

Gondolom, kitaláltad, mi érdekel a legjobban..

A saját munkám.

Ez nagy önzésre vall.

De nem tudok mással foglalkozni addig, amíg a hónapok óta készülő első írásomat be nem fejezem. De cakkumpakk be akarom fejezni!!! az összes wikiszabályok figyelembe vételével.

Csak a saját írásommal vagyok képes elsajátítani a szükséges ismereteket.

Belekukkintottam az írásaidba, de csak nagyon felületesen.

Ott is csak azt vettem észre, ami érdekel: hogy szereted a klasszikus zenét.

Köszönöm a tanácsodat.

Még igénybe fogom venni egy igéretedet: a fényképpekkel kapcsolatban. Majd a jövő héten.– Czako Ilona vita 2008. december 4., 19:35 (CET)

Kiemelt szavazás

Üdv! Van valami különösebb oka annak, hogy csak X cikk lehet kiemelési procedúrán, a többi 4-55 -nek várakoznia kell? Mert annyira nem tűnik nagynak a nyüzsi, hogy túlütköznénk egymást. Vagy az lenne a gond, hogy a sok cikk mgosztja az erőforrásokat? Szvsz ez nem probléma, mert akit csak bizonyos téma érdekel, az úgyis csak abba fog belecsacsogni, akármeddig is kell várnia, hogy sorra kerüljön. Peligro vita 2008. december 4., 19:59 (CET)

Ha azt akarod megtudni Peligro, hogy hogyan keletkezett a kiemelés jelenlegi rendje, akkor ebből a szavazásból elindulva tudsz utánanyomozni. Azon a lapon megtalálod az előzményre mutató linkeket is.
Már az új rend előkészítése során is felmerült, hogy ha van egy olyan téma, amiben a kiemelés menedzselését egy műhely felvállalja, akkor ők saját munkapadot is nyithassanak, ahova a közös várakozólistáról mindig átveszik a műhely témájába vágó cikket. Eddig nem jelentkezett ilyen műhely, de ha egy ilyen felvetéssel jössz, én támogatom a gondolatot.
Karmelaüzenőlap 2008. december 4., 23:18 (CET)

Igen erre voltam kíváncsi, és ettől féltem, hogy ezt a számot szavazással döntöttük el, akkor sok esély ninc s a kirobbantására. Azt nem mondhatnám, hogy ez serkentően hat, mert mint mondtam, mindenki úgyis azt a cikket nézi, ami érdekli, amely a témaköréhez tartozik. Lehet erre mondani, hogy "hát ne azt nézze, ha kiemelni akar, akkor vegyen részt a procedúrában", de ezzel nem mondtunk semmit. Pont ezzel érjük el azt, hogy egy türelmetlen user, akinek jó idejevárólistán van a cikke, végigfut a munkapados cikkeken, ész nélkül pipálgat, csak hogy kerüljön már oda az ő cikke is Nem? Peligro vita 2008. december 5., 11:01 (CET)

Aki tisztességes, az csak olyan pontot pipál ki, amit le is ellenőrzött. A legtöbb szerkesztő tisztességes.

És mit tartasz a témaspecifikus munkapad indításáról? Karmelaüzenőlap 2008. december 5., 11:19 (CET)

Hát, amit Mexszel beszélgettünk, ahhoz nem kell különösebb erőfeszítés, annyi, hogy azokat a cikkeket, amelyek várólistán vannak, megnézik a KZM szerkesztők. Mex azt mondja ennyi is elég. Szerinted? Peligro vita 2008. december 5., 11:34 (CET)

Az természetesen nagyon jó, ha a cikk már a várólistás fázisban szépen feljavul, akkor problémátlanabb az egész. Ezen a módon előredolgozhattok persze, ha idő szempontjából nem is hoz sokat, hiszen a cikk ettől még nem fog gyorsabban sorrakerülni. Ha azonban a műhely fenn tud tartani egy állandó munkapadot, akkor igazán begyorsulnak a téma cikkei. Karmelaüzenőlap 2008. december 5., 11:49 (CET)

Arra gondolsz, hogy lenne mondjuk 3-4 plusz hely zenei cikkeknek, és ott mi kezeskednénk a forgalomért? (Ne aggódj, figyelem a lapodat.) Peligro vita 2008. december 5., 12:01 (CET)

Igen, valami ilyesmi lenne. A formáját meg kéne találni. A lényege, hogy nem egyszeri kivételezés lenne valamelyik cikkel, hanem egy állandó külön munkapad. Ez a témájához tartozó cikkeket a közös várólistáról szedegetné le, és így a többi cikk is profitálna a dologból. Karmelaüzenőlap 2008. december 5., 12:08 (CET)

Egyfelől ezt jó lenne bevezetni akár bármelyik műhely esetében, a a focisnak mintha lenne is hasonlója. Minden műhelynek lehetőség szerint egy külön hely? Másfelől jó lenne tudni egyes műhelyek tagjai hogy állnának ehhez hozzá, mert ha rosszul, akkor sokra nem mentünk ezzel. De jó ötlet. Peligro vita 2008. december 5., 12:12 (CET)

Mikulás

Égi úton fúj szél,
hulldogál a hó.
Nem bánja azt, útrakél Mikulás apó.
Vállán meleg köpönyeg,
Fújhat már a szél,
Nem fagy meg a jó öreg,míg a földre ér.
Lent a földön dalba fog száz és száz harang,
Jó hogy itt vagy Mikulás,gilingi-galang.
Ablakba tett kiscipők,várják már jöttödet,
Hoztál cukrot,mogyorót,jóságos Öreg?!
-Hoztam bizony,hoztam én,hisz itt az idő.
Nem marad ma üresen egyetlen cipő.
Hajnalodik.Csillagok szaladnak elé.
Amint ballag Mikulás már hazafelé.
Zelk Zoltán: Mikulás(– Istvánka posta 2008. december 6., 09:40 (CET))

Kulisszatitkok

Szia!

Lehet, hogy nagyon buta egy kérdés, de az aláírásodat hogyan illeszted be mindig a mondanivalód után? Ezt úgy értem, hogy mindig bemásolod valahonnan a "forráskódját" vagy el van mentve valahová a könnyebb beillesztés érdekében? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy egy szerkesztő mikor és mi után kap barnstar-t? :P Üdvözöllek, BluesD vita 2008. december 8., 22:29 (CET)

Köszönöm a felvilágosítást! Kaphatnék választ a második kérdésemre is? :) BluesD Üzenhetsz 2008. december 8., 22:54 (CET)
Köszönök szépen mindent!! :) BluesD Üzenhetsz 2008. december 8., 22:56 (CET)

Köszi

:-)Istvánka posta 2008. december 9., 13:17 (CET)

Tudakozó-vegyész

Szia! Nem tudom, milyen gyakran támadják meg a Tudakozót őrült vegyészek. Ma volt egy, aki sósavval, meg kénsavval akart játszadozni. Mint néhány üzenetváltás után kiderült, a kérdezőnek halvány fogalma sincs a kémia alapjaihoz. A hozzá hasonló gyerekek kedvéért csináltam a {{Tudakozó-vegyész}} sablont, remélem soha nem lesz rá szükség. – CsGábormegbeszélés 2008. december 10., 03:27 (CET)

Re: Miért mentek el?

Szia! Nem igazán értem az összefüggést, azért, mert zsidó származású, attól még magyar. :) – Mex plática 2008. december 10., 14:40 (CET)

Egyébként sem vagyok híve a faji, vallási stb. alapú megkülönböztetésnek, annál is inkább (azon kívül, hogy nem szép dolog), mert az ember nem mindig tudhatja (még magárol sem), hogy milyen származású és kik voltak a végső ősei. Ezen az alapon én is ugyanúgy lehetek zsidó, ahogy más is, na és akkor mi történik? :) – Mex plática 2008. december 10., 15:03 (CET)

Peripata

Olvatam a Romák szócikknél a bejegyzésedet. Mostanában én kezelgetem a romológiai cikkeket, nem tudom régebben kik voltak, akik fölrakták őket. Mindenesetre nem egy súlyos tárgyi tévedésbe botlottam bele. A peripatetikussal kapcsolatban igazad van, ez nem fellengzős, hanem tudományos. Az eredeti értelmétől eléggé eltávolodott, mert egyáltalán nem biztos, hogy ezek a csoportok egy meghatározott rend szerint körbejárva vándorolnak. Sőt, nagyon sokszor nem. Egész konkrétan az a fura helyzet, hogy a "körbenjáró" magyarul azt jelenti hogy "nem (élelmiszer) termelő". A romákkal kapcsolatban ha jól emlékszem Piasere vezette be, hogy különbséget tegyen az állattenyésztő nomadizálástól, de mára teljesen általános lett a használata. Olvastam már olyat is, hogy egyes Közel-keleti, állattenyésztő-nomadizáló cigány csoportokat is simán le-peripatetikusoztak, mert ugyabár ha cigány, akkor peripatetetikus. :) -  Balažovič posta→@ 2008.XII.10.17:48

Örülök neki, hogy ezeket a cikket igényes kezekben tudhatjuk. Az témák annyi torzításnak vannak kitéve, különösen a propagandisztikus áltudománytól megtévesztettek részéről.
Peripatetikus: Csak véletlenül botlottam a dologba, ezért néztem utána a szótárakban, távolról sem a szakmám. Ha kedved van hozzá, akkor beírhatnád a wikiszótárba a peripatetikus jelentésváltozatait, vagy ha esetleg elég enciklopédikus anyagod van ahhoz is, akkor a Wikipédiába írhatnál egy cikket az antropológiai jelentéséről.
A romák cikkben feltűnt nekem még valami: a bevezető meglepően hosszasan és körülményesen taglalja a másságot és elhatárolódást, viszont a roma fogalmát szerintem nem határozza meg kielégítően, pedig ez lenne a bevezető fő feladata. Például meg sem említi, hogy honnan származnak a romák, és a nyelv kérdését sem említi meg. Szerintem egy bevezetőben még nem érdemes semmit alaposan kitárgyalni, viszont a leglényegesebb elemeknek legalább egy szó erejéig elő kéne kerülniük benne.
Karmelaüzenőlap 2008. december 10., 18:30 (CET)

Hát az az igazság, hogy a peripatának nem merek nekiállni, mert annyira nem ismerem az alkalmazási körét, meg az időmbe sem férne bele. A Romáknak, Magyarországi romáknak és a Magyar cigányoknak nemsokára nekifogok és átfésülöm őket. Ami már megvan, a Cigány nyelv, illetve a Cigány népcsoportok meg több apróbb. Most éppen Adapával vitázom, hogy a "magyar cigány" és a "magyarcigány" két teljesen más dolog, és a szócikkben az egybeírás lenne a helyes... No mindegy, csak megalkuszunk majd valahogy.  Balažovič posta→@

Másmás

Köszi! Ilyesmik, annyi toldással, hogy leginkább olyan másolatok érdekelnének, amit nem nézés, hanem használás céljára koppintottak. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. december 11., 01:18 (CET)

a lap.hu-n ilyenek is vannak.
Karmelaüzenőlap 2008. december 11., 09:48 (CET)

Tintoretto

Ezt szerkesztettem, s már nem tudom, meg elmentek a képek a kezdőlapról is, most meg visszajöttek. Bővítettem. S olyan ezüst kockával le lettem állítva. Merjek bemenni újra, most akartam befejezni a cikket.– Mártiforrás 2008. december 12., 00:57 (CET)

Felszólítasz?

Mármint te engem? Még nőnöd kell ehhez. Különben, csak azért állítottam vissza, hogy bosszantsalak, persze nem volt szabályos, meg minden, de azt a vén gazembert védeni meg nem erkölcsös.– Mazarin(itt meggyónhatsz) 2008. december 12., 01:24 (CET)

Tudakozó: lovagrendek

Megvan, hogy mi ez a nagyfokú érdeklődés a lovagrendek iránt: [2] Kérdésem, hogy ilyen esetekben mi a Tudakozó „állásfoglalása”. Feladatunk-e a versenyfeladatok megoldása? – CsGábormegbeszélés 2008. december 12., 13:54 (CET)

Köszönöm szépen a választ. Nem gondoltam volna, hogy ennek a kérdésemnek egy új sablon lesz az eredménye. :-) Azt is köszönöm. – CsGábormegbeszélés 2008. december 12., 17:52 (CET)

Sablon:Vetél

Félig-meddig kimondott és nagyjából leírt sablonpoliszink (és a józanság) azt diktálná, hogy a sablon elsődleges neve ránézésre tájékoztasson a tartalmáról. Ezen a néven található a megfelelő kategóriában is. Ettől merőben más szempont, hogy röviden lehessen használni, erre valók a dokumentációban {{rövidítés}}(?) sablonnal jelzett rövid nevek, a praktikus szempontok mián. Kérlek, légy oly jó, és a fentihez hasonló esetekben is inkább az értelmes (és nyilván hosszabb) név legyen az elsődleges, osztán annyi rövidítés készül rá, amennyit nem szégyenlenek csinálni. Bennófogadó 2008. december 12., 16:48 (CET)

Valuta

Szia! Ezzel kapcsolatban, bár csak futólag néztem meg, de ez a megfogalmazás nem egészen szabatos. Egyfelől a valuta nemcsak a fizetőeszköz, de maga a pénznem is, másfelől az idegen ország használata azért indokolatlan, mert ez csak nézőpont kérdése :-), a forint épp úgy valuta. Pasztilla 2008. december 12., 21:38 (CET)

Lényeges eleme a valutaságnak, hogy az másé. A másik fontos tulajdonsága, hogy kézbevehető, nem valami számla, csekk, stb.

„A valuta valamely ország (országcsoport) törvényes fizetési eszköze egy más ország fizetési forgalmában, annak fizikai megjelenési formájában.”

Deviza#Deviza és valuta

Ha ezt túl hosszúnak tartod, akkor például ezt írhatnánk az egyérten:

  • Külföldi pénznem. Külföldi bankjegy vagy érme.

Karmelaüzenőlap 2008. december 12., 21:58 (CET)

Szokom én mondani, hogy ne használjuk magunkat (Wikipédiát) forrásnak :-). Az értelmező szótár szerint a valuta egy ország pénzneme és fizetőeszköze, így Magyarországé is. Van közgazdasági lexikon is, de a gyerekek már alszanak, őgyhogy nem megyek be zörögni. Természetesen a magyar valuta értéke, ereje vagy gyengesége más valutákkal szemben fejezhető csak ki, de ettől függetlenül a magyar forint valutanem, azaz magyar valuta, rendszeres hvg-olvasóként állíthatom, ez egy bevett szóhasználat, de nyilván jobb volna egy közgazdászt megkérdezni erről, ha van itt ilyen. (A kézbe vehetőség tekintetében nincs vita köztünk, ennek pont az ellenkezőjében van: hogy azt mondom, valuta a pénznem is, nem csak a kézbe vehető fizetőeszköz). Pasztilla 2008. december 12., 22:42 (CET)
Akkor tehát a forint nem valuta? – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. december 13., 04:49 (CET)
reBurum: Senki sem próféta a saját hazájában. A forintot csak Magyarországon kívülről szemlélve lehet valutának nevezni. Karmelaüzenőlap 2008. december 13., 05:00 (CET)
Hát, ez nagy kár. Én mindig is azt hittem, hogy a forint Magyarország valutája... De mindegy, átértékelem egész eddigi életemet. :) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. december 13., 05:03 (CET)

Való igaz, hogy „a nép száján” valuta=deviza=pénznem. Pénzügyi szakszóként viszont ezek külön fogalmak.

„Valamely ország törvényes fizetési eszköze egy külföldi ország fizetési forgalmában. Kibocsátója a jegybank.”
„A nemzetközi elszámolások eszközei a valuták és devizák. A deviza francia eredetű pénzügyi szakszó. Jelentése: külföldi pénznemre szóló követelés vagy tartozás, arra kiállított csekk vagy utalvány. Nemzetközi elszámolásokra szolgáló fizetési eszköz.
A nemzetközi pénzforgalomban a költséges és kockázatos valutaküldés (valuta = külföldi pénznem, készpénz) helyett túlnyomórészt devizával történik a fizetés.”

Hogyan fogalmazzuk meg tehát az egyértelműsítőn a szöveget? Én fenntartom ezt a javaslatot:

  • Külföldi pénznem. Külföldi bankjegy vagy érme.

Karmelaüzenőlap 2008. december 12., 23:17 (CET)

Meg van értve, el van fogadva, jó pap holtig tanul. A külföldi valóban jobb, mint az idegen: külföldi pénznem és fizetőeszköz [ez magában foglalja a bankót meg a csicsedlit is]. Pasztilla 2008. december 12., 23:27 (CET)

Alzheimer

Igazad van. Vt6605 vita 2008. december 13., 07:31 (CET)

Kérdés

Szia Karmela! Tehetek {{tataroz}}(?) sablont egy kiemelt cikkre? Ha nagyon átalakítom, akkor elveszíti a kiemelt státuszát? Beroesz 2008. december 13., 08:35 (CET)

Rondaságilag

Ronda ez szerintem mindenhogyan, egyszerűen túl sok a lilába játszó fejléc és a halványkék munktarásak mellé. El kellene gondolkodni azon, hogyan lenne jó. Beépíteni a fejlécbe? Így mindenhogyan csúf, és nehezen áttekinthető. Bennófogadó 2008. december 13., 13:43 (CET)

Mielőtt!!

Visszaállítod, egy picit nézd meg. Az új rendszer, amit kialakítottál, több ponton is szembe megy a WP-lapok felépítésével, és a józansági tájékozódási szabályokkal is. Ezek:

  1. Túl kicsi helyet foglal el a lapon a tkp. tartalom, azaz az éppen munka alatt levő cikkek.
  2. Egyetlen olyan WP-lap sincs, ami a legalján tartalmazná kilométerhosszan a szükséges tudnivalókat. Ez külön lapra való.
  3. A fejlécben viszont a minimális tudnivalókra szükség van, ilyen a jelölés rövid összefoglalása.

Kicsit barátkozz vele, kérlek, mielőtt visszaállítod, ez három olyan szempont, amihez ragaszkodni tudnék. A többi nem annyira fontos. Bennófogadó 2008. december 13., 17:35 (CET)

A lényeget kifelejtettem: az átalakításaim éppen ezt a hármat célozták: kicsit legyen látványosabb a lista, a lap alján ne legyen három kilométer útmutató, ami nem oda való, és hogy a fejrészben viszont legyen látványos utalás a részletes folyamatleírásra, valamint röviden a jelölés. Bennófogadó 2008. december 13., 17:39 (CET)

A közösségi portálos hivatkozás persze szétesik, de sokkal inkább az legyen külön megoldva, mint a kiemelés legfontosabb oldala áttekinthetetlen. Fel kell kérni AsgardBotot, hogy vegye vissza a frissítést. Bennófogadó 2008. december 13., 17:41 (CET)

A közösségi portálnak ideiglenes elsősegélyt nyújtottam. Én kérem elnézésedet, szokás szerint kapkodva akcióztam, egy lelkifurdalásos kávészünetben, egyéb teendők helyett. /* szégyenlős pislogás */ Egyelőre a katasztrófa elhárult, a további fejlesztések és meliorizációk előtt valahol beszélgessünk, mondjuk a vitalapján, Dami felvetésénél! Köszönöm angyali türelmedet (kicsit adhatnál is belőle...) :-) Bennófogadó 2008. december 13., 18:42 (CET)

Vergil

Ez egy megsejtés részedről, személyes tapasztalat? Amennyire én tudom, éppen fordítva van: az Aeneis az egyértelműen legnépszerűbb, és ezen kívül az eklogák (egészen a mi Radnóti Miklósunkig terjedő hatással). A Georgicáról szokás kevésbé tudni (egyébként zseniális). Lehet, hogy nem tettem a végére mosolyjelet, de nem volt ez komoly. ;) Amúgy az érzékeny helyzet az, hogy voltaképpen ebből a háromból áll az egész életműve. ;) És ez sem csekélység. Ezenkívül vannak még apróságok az ún. Analecta Vergilianában összegyűjtve, de ő az a költő, akinek számra eléggé kerek az életműve, és nem nagyon szívesen ad ki a kezéből félkész dolgokat. Az Aeneisre nézve állítólag megeskette Augustust a halálos ágyánál, hogy az megsemmisíi, de az a huncut a fél kezét fityiszbe tartotta a háta mögött, és így nem érvényes az eskü (római ötlet, bár ma is alkalmazzuk...). És persze eszébe se volt megsemmisíteni, hanem megbízta Variust és Tuccát, két másodvonalbeli költőt, hogy rendezzék sajtó alá. Mint tudjuk, megtették. ;) Bennófogadó 2008. december 14., 18:43 (CET)

Aláírás

Köszönöm szépen! Sie vita 2008. december 14., 20:43 (CET)

Visszaállítás

Kedves Karmela, ne haragudj, de visszaállítottam a Lotte Weimarban végzett javításodat, ugyanis a helyesírási hiba, amit javítottál, az idézőjelen belül volt, és meg szoktuk tartani az idézet régies helyesírását. Mindjárt írok bele kommentet is, a hasonlóan jószándékú javítások megelőzésére. Üdvözlettel – Hkoala 2008. december 17., 07:40 (CET)

téli rege

Nem, semmi gond. :) Gondolkodtam rajta, hogy kitörlöm a válasz utolsó felét, de nem tudtam hogy lehet-e mert az hamisításnak szamáít vagy ilyesmi. De legközelebb már nem fogok töprengeni rajta :) – Timish levélboksz 2008. december 18., 10:08 (CET)

Evangélium

Ez a szerencsétlen valószínűleg beteg, és csak egy esélyünk van a kitiltásán kívül: ha kiéheztetjük. A jóindulatodat értem, de az általad Off-ból kiemelt szöveget nyilvánvalóan réges-régen elolvasta, de - mint minden mást - azt is figyelmen kívül hagyta. Utána pár nappal egymás után két új szakaszt is nyitott, olvasd végig az agymenéseit és megérted miről beszélek. – Peyerk vita 2008. december 18., 18:36 (CET)

Az elmúlt napokban kiderült, hogy nem használ, viszont így már árt. Ha ugyanis valaki (nem néztem ki volt az) Off-ba tette, te pedig visszaemeled, azt hiheti, partnert talált a folytatáshoz. De mindegy, nem olyan fontos ez. Ha elég kitartó, mindig talál olyat, aki válaszol. – Peyerk vita 2008. december 18., 19:37 (CET)

Boldog karácsonyt!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok neked, kedves Karmela/archív.
CsGábormegbeszélés 2008. december 19., 19:10 (CET)

Üzentem

Üzeneted van, amott: [3]; tőlem: OsvátA Palackposta 2008. december 19., 20:04 (CET)

A süllyedő hajó ügyét élőszóban szeretném megbeszélni. A tipped sok szempontból problémásnak tűnik (interwikik, alapítványi háttér, satöbbik), de látok egy esetleges más kiutat. Mindenképpen kell egy szuperprofi segítsége. Addig is: OsvátA Palackposta 2008. december 20., 08:39 (CET)
A sztrájkfenyegetésről: A Csömöri úttól egészen a Filatori-gátig csak-csak eljut az ember valahogy. OsvátA Palackposta 2008. december 20., 17:49 (CET)

Kellemes ünnepeket!

Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánok!
Peti610 vita 2008. december 20., 05:42 (CET)


Karácsonyi jókívánság

Karácsony

Legalább húsz fok hideg van, szelek és emberek énekelnek, a lombok meghaltak, de született egy ember, meleg magvető hitünkről komolyan gondolkodnak a földek, az uccák biztos szerelemmel siető szíveket vezetnek, csak a szomorú szeretet latolgatja, hogy jó most, ahol nem vágtak ablakot, fa nélkül is befűl az emberektől de hová teszik majd a muskátlikat? Fölöttünk csengőn, tisztán énekel az ég s az újszülött rügyező ágakkal lángot rak a fázó homlokok mögé.”

– József Attila

Kellemes karácsonyi ünnepet kívánok Neked, kedves Szerkesztő társamnak!Sóhivatal 2008. december 21., 11:15 (CET)

Ha van egy kis időd

Kérlek nézd meg ezt a vitalapot: b:Szerkesztővita:Boer Maria‎‎, és ha tudsz adj valami tippet, mit tehetnék még. Előre is köszönöm! - Üdv. » KeFe « vitalapom 2008. december 20., 09:48 (CET)

Karácsony

Boldog Karácsonyt!– Mártiforrás 2008. december 20., 09:58 (CET)
Kellemes ünnepeket! - Kossuthzs. vita 2008. december 20., 13:57 (CET)
 Békés, boldog karácsonyt kívánok Neked!
– – Lily15 üzenet 2008. december 22., 20:44 (CET)

Boldog Karácsonyt!

Áldott Ünnepeket!

Kosztolányi Dezső:Karácsony

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.

Sok szeretettel, – OrsolyaVirágHardCandy 2008. december 21., 01:38 (CET)


VC-süzenet 2008. december 21., 14:31 (CET)

Ja sanjam jedan bijel Božić
Da opet dođe u moj grad
Da su zvijezde gore i
Tiho da se stvore
Svi ljudi koje volim ja
Želim ti sretan i blagoslovljen Božić


Egy fehér karácsonyról álmodom
hogy újra a városomba jöjjön
hogy a csillagok égjenek és
a csend uralja
az embereket, akiket szeretek
Kívánok boldog és áldott karácsonyt.
Szajci reci 2008. december 23., 14:10 (CET)

Kösz

Köszönöm! Ez is egy kicsit segít rajtam, bár meg kell mondanom, hogy nem igazán erre gondoltam. A WP-ben van egy kis doboz a "Karakterek" helyett és ott nagyon sok okossághoz lehet hozzáférni:
pl.: a "Karakterek" helyett Alap
Wikikód
Hivatkozások
Üzenetek
HTML kódok
Matematika

Igazából ezeket szerettem volna ha valaki bepakolja, nekem a nyelvek nem kellenek, de kitudja kinek lennének jók.

Természetesen lelkes segíteni akarásod és az elvégzett javításodat köszönöm, és ha csak egy két percre is, de voltál a Wikikönyvekben. És ez is örömömre szolgált. :-)

Kellemes és boldog karácsonyt kívánok, bár remélem még addig találkozunk valahól Talán a Wikikönyvekben is? - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2008. december 22., 04:34 (CET)

u.i.: Valószínűleg azért nem működik, mert a commons.css-t is meg kell piszkálni. A WK-nél hiányzik az Editools szekció. Tehát nem rajtad múlott, hogy egyelőre nem működik. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2008. december 22., 05:30 (CET)


Re:MediaWiki2

Te valószínűleg az alap skint (MonoBook) használod, mert én most végignéztem az összeset és valóban ott működik. De az összes többinél nem. Nem szeretném elhagyni a jelenleg használt felületemet (kölni kék!???), mert már megszoktam és a többi nem is igazán tetszik. Mint fenntebb írtam valamelyik .css-ben kellene berakni az edittools szekciót, ami a Wikipédiában megvan, (és itt működik az én skinemmel is, míg a Wikikönyvekben hiányzik ez a rész. Azért köszi, hogy továbbra is próbálkoztál. - Üdv. » KeFe « vitalapomIRC 2008. december 22., 12:15 (CET)

Frissen kiemeltek

A WP:JKK lapon és régebben a kiemelésen is úgy volt, hogy az eredményt egy darabig lehetett látni "frissen lezártak" vagy valami hasonló név alatt. Ez hiányzik a cikkeknél is nagyon. Van valami direkt oka? Bennófogadó 2008. december 22., 20:17 (CET)

Hova a csudába lett? A régi lapokon sem találom. Karmelaüzenőlap 2008. december 22., 20:36 (CET)

Megpróbáltam megerőltetni a memóriámat: szerintem egész egyszerűen úgy csináltuk, hogy nem vettük le egy darabig, hanem lezártan is ott virított. Ja, és régen a {{lt}} + {{la}} segítégével zártuk le az allapot. A mostani rendszerben egyik se látszik, tehát egy alcímmel meg lehetne oldani, és egyszerűen oda sorolódnak a lezártak, mondjuk mittudomén, az elmúlt 10. Jó lenne? Bennófogadó 2008. december 22., 20:38 (CET)

Bizonyára, de most nagyon szivacsos az agyam, rám nem számíthatsz az együttgondolkodásban. Csapra van verve az orrom. Karmelaüzenőlap 2008. december 22., 20:42 (CET)

Ünnep

Ady Endre: Kis, karácsonyi ének

Tegnap harangoztak,
Holnap harangoznak,
Holnapután az angyalok
Gyémánt-havat hoznak.

Szeretném az Istent
Nagyosan dicsérni,
De én még kisfiú vagyok,
Csak most kezdek élni.

Isten-dicséretre
Mégiscsak kiállok,
De boldogok a pásztorok
S a három királyok.


Én is mennék, mennék,
Énekelni mennék,
Nagyok között kis Jézusért
Minden szépet tennék.

Új csizmám a sárban
Százszor bepiszkolnám,
Csak az úrnak szerelmemet
Szépen igazolnám.


Miskolc ünnepi fényekben Szép karácsonyt,
békés ünnepeket kívánok!

szalax vita 2008. december 23., 18:22 (CET)

Boldog Karácsonyt!

Kedves Karmela!

Nagyon boldog karácsonyt és boldog új évet kívánok Neked! – Krisztavita 2008. december 23., 19:45 (CET)

Végh György: Három csöndes őzikéről

Havas erdők három őze,
három csöndes őzikéje,
öles hóban, lomha ködben
elindult a szentmisére.

Éjfél volt a havas erdőn,
hűvös, bűvös téli éjfél,
havas erdő három őze
ballagott a csillagfénynél.

Kis szívükben szomorúság,
szép szemükben könnyű álom,
öles hóban, lomha ködben
ballagtak a holdvilágon.

Messze volt az Isten-háza,
hol a kisded várta őket,
hűvös, bűvös téli éjen
távol útról érkezőket.

A harangok zengtek-bongtak,
hívó hangjuk messze szállott,
hűvös, bűvös lomha ködben
elhagyták a holdvilágot.

Az őzek még messze voltak,
karcsú lábuk öles hóban,
Jézus Krisztus panaszukat
meghallotta a jászolban.

Három angyalt küldött értük,
ment érettük három angyal,
szánkójukba szelet fogtak,
noszogatva villámokkal.

Havas erdők három őze,
három csöndes őzikéje,
öles hóban, lomha ködben
így ért el a szentmisére.

Kellemes ünnepeket és BÚÉK!

Kedves Karmela, boldog ünnepeket, egészséget és sikereket kívánok az új esztendőre – Elkágyé vita 2008. december 23., 19:54 (CET)

szülinap

nagyon szépen köszönöm az elismerő szavakat :) Szajci reci 2008. december 25., 16:41 (CET)

Vélemény

Szia, Karmela! A múltkor amiben a véleményemet kérted, az még ott van, és úgy van? Mert egy kicsit összezavarodtam. Pasztilla 2008. december 25., 22:00 (CET)

Fekszés

Akkor az nagyon elfeküdt, mert egyikben sem látom. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. december 25., 22:51 (CET)

A fölvetést megkaptam: tanulmányozom. – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. december 27., 19:17 (CET)

Szerkesztői lap

Szia!

Látom, létrehoztál nekem egy szerkesztői lapot. Igazából én még csak most ismerkedek a wiki szerkesztéssel, nem nagyon tudom, hogy mit kezdjek vele... – Pedro Paramo vita 2008. december 26., 02:30 (CET)

Re: adekvát

Nekem jónak tűnik, bár biztos tudod, hogy a végsőkig tuti válasz Cicero egyenes ági leszármazottjától, Bennótól remélhető. :) Ádám 2008. december 29., 10:53 (CET)

Béke

Szeretlek, és köszönöm! :) – Burumbátor hintsed csak, mint bolom'pék a lisztet... 2008. december 29., 11:48 (CET)

A cikk alanya

Kedves Karmela! A cikk alanya az az ember, aki a cikket írja. Akiről írjuk, az a cikk tárgya.

Bocs és boldog új évet:

P/c vita 2008. december 29., 14:02 (CET)

Kék szúnyogkapó

A rossz nevet töröltem, köszönet a Gyurinak. – VC-süzenet 2008. december 29., 21:22 (CET)

Gyermekek nevei lexikonban

Azért remélem, nem utálsz, csak mert mindent kimondok magamból. Pasztilla 2008. december 29., 22:29 (CET)

Szó sincs ilyesmiről, hiszen a tárgyhoz szólsz hozzá. Sajnos azonban nem a lényegi részéhez. Pedig fontos lenne a cikkek „tárgyai” iránt viselt felelősségtudat erősítése, és az is, hogy a Wikipédia ne hagyja magát behúzni az árja/nem árja típusú kérdésfeltevésekbe. Karmelaüzenőlap 2008. december 29., 22:52 (CET)

Szerintem a lényegi rész az, hogy nem triviális forrás, ez meg már létező irányelv. Ha egy cionista vagy antiszemita forrás közli valakiről, hogy zsidó, az smafu, kihúzni. Értem én a célt, csak azt nem értem, honnan került emellé az a sok hozadék, a gyerekek neve, a felekezet meg a többi? Pasztilla 2008. december 29., 23:09 (CET)

Nemnemnem, még tényleg nem értjük egymást. Te csak arról beszélsz, hogy valami jó forrással bizonyított-e. Szerintem pedig még jó forrással sem közölhető valakiről a felekezete, csak ő maga hozakodott ezzel elő, és ugyanakkor ez fontos közölnivaló is az ő esetében. Például egy Ybl díjas építészről írva ez alapesetben nem közlendő, a Kertész Imre cikkben viszont fontos, hiszen a fő témáihoz tartozik.
Ez is kiderül egyébként a WP:ÉLŐből, de lám, benned sem egészen tudatos a dolog.
Abban teljesen igazad van egyébként, hogy sokat merítettem, és így keveset fogtam. Sajnos.
Karmelaüzenőlap 2008. december 29., 23:28 (CET)

Karmela, ma az irodalomjegyzék után már másodszor hozod elém a fontosságot mint bűvszót, kritériumot és alapelvet. Ugyanazt tudom csak elmondani, amit a vitalapomon és a kocsmafalon már megtettem: a fontosság mint olyan nem rendelkezik objektív mércével, egy adat az csak előjel nélküli információ, nem rossz és nem jó, és sem te, sem más nem tudhatja, melyik adatféleség kinek fontos, csak abban lehetsz biztos, hogy neked nem az. Feltételezzük a jóindulatot: elképzelhető-e, hogy valaki dolgozatot készül írni a századfordulós katolikus és református értelmiség, költők-írók stb. munkásságának, szimbólumrendszerének stb. különbségeiről? Ha igen, neki vajon fontos adat-e az írók-költők felekezeti hovatartozása? Pasztilla 2008. december 29., 23:43 (CET)
A rosszindulat is bejön persze a képbe, lásd a mai zsidózást. De ez kipenderíthető anélkül is (a forráshiány alapján), hogy kvázi gáncsot vetünk az információk általános hozzáférhetőségének. Pasztilla 2008. december 29., 23:45 (CET)

Igen, a kutatónak fontos adat, és ezért nem is a Wikipédiából fogja meríteni az adatait. Éppen ellenkezőleg, a Wikipédia fog hozzá fordulni anyagért, és az ő publikációja alapján lesz egy olyan cikk, amiben ez a kérdés áll a központban. Ezen a cikken belül aztán az ilyen adatok is érdekesek lesznek.
Attól kezdve fontos valami, hogy egy használható publikácó ezt állítja, addig nem.
Karmelaüzenőlap 2008. december 30., 00:19 (CET)

Lotte

Szia! A Lotte Weimarban cikk kiemeltszavazásán elég volt, amit Nyeste módosított a cikken, vagy van még ötleted javításokhoz? Mert gyakorlatilag minden más megvan ahhoz, hogy le lehessen zárni a szavazást (a munkapadon lévő cikkek írója közül már van, aki nagyon be van sózva, hogy feljebb kerülhessen :)) ~ Alensha  hö? 2008. december 30., 17:01 (CET)

Még láttam néhány dolgot, de ráérnek a kiemelés utánra is, ha már ilyen sürgős. :) Karmelaüzenőlap 2008. december 30., 17:13 (CET)

BÚÉK!

Boldog Új Esztendőt!

Boldog új évet kívánok! – Módis Ágnes Vadszederke vita 2008. december 31., 14:06 (CET)