Szerkesztővita:BluesD

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Könyvborítók[szerkesztés]

Szia, Fájl:Pink Floyd Inside Out – Kifordítva.jpg, ez egy könyv borítója, és mint olyan, jogvédett, tehát ide nem töltheted fel, mintha a sjaát műved lenne, mert nem az. Kérlek olvasd el a Wikipédia:Felküldési útmutató oldalt, mert ez már nem az első eset, hogy jogsértő képeket küldesz fel. A következő alkalommal ideiglenesen blokkolni foglak, ha újra feltöltesz ilyesmit, kérlek vedd komolyan a szerzői jogot, könyvborító csak a jogtulajdonos engedélyével használható (=kiadó). – Timish Evil Eye.svg levélboksz 2009. május 14., 15:19 (CEST)

Mindegyik megkapja, nyugodj meg. Sorra kerül mind :) Mutigatni ugyan lehet mésra, hogy de józsi is, de vajon mit szólnál ha te terveznél egy borítót fáradságos munkával, heteken át rajzolgatva, kapsz érte x összeget a kiadótl és másnap a béla beadja ugyanazt a rajzot egy másik kiadóhoz, mondván, hogy Hát ugyan a józsi rajzolta, de én meg lefényképeztem , oszt itt van ni fizessetek érte nekem is.... merthogy amit te mondasz, az ezt jelenti; te felrakod műs művét a saját nevedben, szabad licenccel, csak mert csináltál róla egy fotót? Attól hogy lefényképezel egy borítót, annak a szerzői joga nem száll rád :) ha nekem nem hiszel, nyugodtan nézz utána a szerzői jogi törvényben. A lényeg: ne tölts fel könyvborítót, csak ha az túl egyszerű ahhoz hogy védett legyen (pl. egyszerű betűtípussal rajta van a könyv címe, és semmi más, se kép, se rajzol háttér, se semmi - mint a régi Jókai-regényeknél). – Timish Evil Eye.svg levélboksz 2009. május 15., 00:14 (CEST)
Itt sokan sokféle dolgot teszenk a wikipédiáért. :) Van olyan szerkesztő, aki több mint 6000 (!) cikket írt egymaga, és olyan is, akinek 30+ kiemelt szócikket írt, és van olyan admin, aki a nap 24 órájában járőrözik, hogy tiszta legyen a wiki a vandalizmustól..... Segíteni nem azzal segítesz, hogy jogvédett tárgyakat fotózol. Meg kell értened, hogy tök mindegy, hogy lefotóztad az albumborítót/könyvborítót/dvd-borítót, az attól még nem lesz szabad kép, mert a tárgya, mit fotóztál jogvédett, és a saját képeden is csak engedéllyel hazsnálhatod. Ez a törvény. Mások vétke pedig nem ment fel senkit a vétkezés alól (ha más gyilkolhat, én is? Hiába tiltja a törvény? - bár a példa sarkított, ez ugyanaz a logika) Megnyugodhatsz hogy előbb-utóbb minden jogsértő írás/kép/fájl ki lesz söpörve, a takarítás már folyik. Sajna nem győzzük olyan iramban, mint amilyen iramban egyes szerkezstők felfele töltögetik a jogsértő képeket, de ez nem jelenti azt, hogy szabad, csak azt, hogy még nem értünk el mindhez. Egy szócikk értékéből nem von le semmit, ha nincs benne kép, ha már nem lehet hozzá szabad képet találni. – Timish Evil Eye.svg levélboksz 2009. május 15., 11:07 (CEST)

The Queen of Blues[szerkesztés]

Koko Taylor <--- A cikk régen készült. Át tudod nézni? Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. június 5., 23:34 (CEST)

Az ember olykor slendrián. Máskor meg slampos. Meg tudsz bocsátani? OsvátA Palackposta 2009. június 6., 11:00 (CEST)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 13., 23:30 (CEST)

~ ~ ~

 1. slendrián: felületes, hanyag;
 2. szegény Koko.
Üdv: OsvátA Palackposta 2009. június 6., 11:32 (CEST)

infobox[szerkesztés]

Szia! Bean megcsinálta a koncertinfoboxot :) – Award-star-silver-3d.pngAlenshaAward-star-silver-3d.png sms 2009. június 6., 23:41 (CEST)

Caine[szerkesztés]

Szia! Nem most olvasom a könyvet, már jó régen olvastam utoljára. Most csak egy szintaktikai hibát javítottam, melyet az „Ellenőrzőműhely” hibalistája sorolt fel. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2009. június 10., 10:02 (CEST)

Jó régen volt már, de emlékeim szerint tetszett, habár túl sok részletre nem emlékszem. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2009. június 10., 10:17 (CEST)

Kérések[szerkesztés]

Takács Tamásról még nincs szócikk, esetleg belefér az idődbe a cikk megírása? Ráér, mint szinte minden itt a wikin. Az se baj, ha nem, akkor hát nem. :-) Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. június 13., 20:57 (CEST)

Ha Takáts Tamásra gondolsz, akkor már van szócikk :-) Esetleg átnézhetem, kijavíthatom, ha gondolod. Amúgy hogyhogy engem kérsz meg ilyenekre? – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 13., 23:13 (CEST)
Na szuper, rosszul tudtam a nevét. Vigyor Te írod magadról, hogy dzsessz- és blueskedvelő vagy, másról meg nemigen tudok a WP-n. Esetleg Pege Aladár környékén tudsz egy kis rendet rakni? Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. június 13., 23:55 (CEST)
Megnézem mit tehetek. :-) Azért rendbe hozom valamennyire Takátsot is. Nincs más dzsessz és blues kedvelő a magyar Wikin? Ajjaj, nem semmi... Nem gondoltam volna. :-(BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 13., 23:59 (CEST)
Viszont Te meg megnézetté tennél néhány lapot?: European Mantra (azon belül a lemezeik), Scott Henderson és a lemezei, Fehér Géza és lemeze. Köszönöm! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 00:03 (CEST)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Biztos vannak még dzsesszkedvelők (sztem OsvátA is ilyen), csak ők nem írnak szócikkeket róla. A cikkeket megnézem. Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. június 14., 00:50 (CEST)

Köszönöm, viszont most melyik Pege hivatalos oldala? Ez vagy ez? – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 01:12 (CEST)
Hűha, nekem az előbbi tűnik profibbnak és hivatalosabbnak, de konkrétan én sem tudom... Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. június 14., 11:51 (CEST)
Betettem az elsőt. Tegnap éjjel megcsináltam a cikket, mit szólsz hozzá? :-) Megnéznéd még Lukács Pétert, Hobo Blues Bandet, diszkográfiát? Köszönöm! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 11:58 (CEST)
Átnézve. D. Nagy Lajosról nincs cikk? :-O Lukácsnál tűnt fel. Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. június 14., 12:04 (CEST)
Nincs. Arra célzol hogy legyen? Majd meglátom hogy belefér-e :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 12:05 (CEST)

Black Strat[szerkesztés]

Szia! Köszönöm, hogy segítettél lefordítani :) Megvan a könyv, ha nyáron rá fogok érni, még bőven van miről írni... Üdv, Opa Wiki notes.png vitalap 2009. június 14., 13:12 (CEST)

Szia! Nincs mit! :-) PDF-ben van meg a könyv vagy megvetted a gitárt és hozzá adták? – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 13:30 (CEST)
Papír és eBay :-). Boldog lennék, ha megtehetném az utóbbit, de sajnos nem úgy megy a szekér :D – Opa Wiki notes.png vitalap 2009. június 14., 18:14 (CEST)
Bezony, jó lenne :-(BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 23:35 (CEST)

Tomsits Rudolf[szerkesztés]

Szia! Köszi, hogy megnézted Tomsits Rudolf-ot. Láttam Te készítetted többek közt a HBB cikket is. Örülök, hogy látta egy dzsessz és blues szakértő, annál is inkább, mert ez volt az első cikkem. :) Ha esetleg volna időd és kedved, megtennéd, hogy képet teszel fel hozzá? Csak a teljesség kedvéért, mert azzal nem boldogultam. Köszi :) Scidow 2009. június 14., 15:05 (CEST)

Szia! Persze, ha lesz időm megnézem és megpróbálok hozzá képet is szerezni, bár nem ígérem, hogy meglesz :-) Üdv! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 14., 15:28 (CEST)
Szia! :) Nagyon szépen köszönöm, kicsit elvesztem itt a cikkek rengetegében, de most elolvastam és meg is kértem az engedélyt. Lehet kérném majd még a segítségedet, a feltöltéshez. Előre is örök hála :) Scidow 2009. június 16., 12:47 (CEST)
Rendben, csak szólj! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 16., 13:33 (CEST)
Úgy lesz :) Scidow 2009. június 16., 14:03 (CEST)
Megkaptam az engedélyt. Hogyan tovább? Scidow 2009. június 17., 17:54 (CEST)
Küldd el az engedélyt erre az e-mailre címre a feltöltött kép címével együtt: permissions-hu [kukac] wikimedia [pont] org. Ha megvan, akkor nincs más teendőd. Ha mégis, akkor valszeg arról e-mailben fognak visszaírni az előbb említett címről. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 18., 23:30 (CEST)
Köszi a segítséget :) Scidow 2009. június 20., 7:49 (CEST)
Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Blues rajongás[szerkesztés]

Szevasz! Jó ötlet, de kellene neki egy userbox sablon, mint a jazznél...– lacihobo felült a laci a hátadra? 2009. június 16., 10:26 (CEST)

Az már engem annyira nem érdekel, azzal bajlódjon más :-) én csak a kategóriát hoztam létre. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 16., 11:27 (CEST)

Csonk sablonok[szerkesztés]

Szia! A cikkek csonk sablonokkal való teleszórása mennyire viszi előre az itteni munkákat? A Spore pl miért lett csonk? Egyáltalán mit jelent az, hogy csonk? Minden, ami még nem kiemelt? – B.Zsolt vita 2009. június 22., 00:10 (CEST)

Szia! Bevallom, attól még hogy egy csonk-sablont elhelyeztem egy adott szócikken, még nem javítja a szócikket, de miért nincs kitéve egy kb 10 mondatos szócikknél a csonk-sablon? Én ezeket pótoltam, persze közben vétettem hibát (a következő vitafejezet címe), de azért vesd már össze a Spore angol szócikkével. Hát azért van még mit dolgozni rajta. Nem hiszem, hogy a Cheat kódok fontosabb fejezet, mint pl a Kritika rész, ahová egy mondat van írva... Amúgy meg nézz szét az összes számítógépes szócikk között. Egyáltalán nincsenek jó állapotban... – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 22., 08:41 (CEST)

Azért túlzásnak találom egy 3 oldalas szócikket csonk sablonnal jelölgetni. És továbbra is állítom, ez nem viszi előre a munkát... És igen, igazad van, van még mit dolgozni rajta, de hát melyik szócikken nincs? :) Sose leszünk kész...

B.Zsolt vita 2009. június 28., 16:33 (CEST)

Hát ha Téged ez ennyire zavart, akkor levettem. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 28., 16:35 (CEST)

Populous: The Beginning[szerkesztés]

Hali. Csak hajt a kíváncsiság, hogy szerinted a szócikk mitől csonk? Az angol változata kiemelt, ez pedig annak a fordítása. → Raziel szóbuborék 2009. június 22., 08:19 (CEST)

Helló, ne haragudj, elnéztem, igazad van! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. június 22., 08:42 (CEST)

Re: Videojáték infobox[szerkesztés]

Úgy vettem észre, hogy nagyon kevés helyen van ilyen információ, ezeknél elég a szövegben. Ha nem így van, szóljál, illetve egyeztess másokkal is. Ha mégis kell, akkor beteszem. Bean49 vita 2009. június 27., 22:40 (CEST)

Re: Rendszerkövetelmény[szerkesztés]

Valóban, sokkal jobb így. Bean49 vita 2009. július 1., 14:10 (CEST)

Re: Videojáték infobox 2[szerkesztés]

1. Nem egyszerű, 2. egységesített infobox. Lásd még WP:SAMU és Wikipédia:Sablonműhely és vitalapja. – Bean49 vita 2009. július 2., 00:53 (CEST)

Mindenesetre elütne a többitől, és a cél az egységesség. Elképzelhetőnek tartom, az egységességen belül egységes alhalmazokat létrehozni, de széles egyeztetés kéne előtte. Bean49 vita 2009. július 2., 01:06 (CEST)

Borlai Gergő[szerkesztés]

Hello, azt szeretném megkérdezni, hogy miért törölted a Charon`s boatos bejegyzést? köszi Patricck20 vita 2009. július 2., 14:51 (CEST)

Hello, nem tudom hogy hol és milyen Charon`s boatos bejegyzésre gondolsz. De ha Borlai Gergőre, akkor még mindig ott van az a mondatod, amit odaírtál, csak az aposztrófot cseréltem le. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 2., 15:10 (CEST)
Hello. Igen a Borlai Gergősre gondoltam, de már megvan hogy miért nem találtam :) Az elfogadott változatot néztem, és nem az utolsó változatot. Köszi szépen. Üdv.

Patricck20 vita 2009. július 3., 09:03 (CEST)

Képtörlések[szerkesztés]

Szia! A törlésre jelölt képeidet még használja a Steam nevű cikk. Biztos mehet a törlés? Mamirendelő 2009. július 8., 14:13 (CEST)

Szia! Igen, mehet, most vettem ki a szócikkből a képeket, nyugodtan törölheted. :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 8., 14:14 (CEST)

A Fájl:Steam-magyar.JPG még a Valve Software-ben is benne van :-) Mamirendelő 2009. július 8., 14:16 (CEST)

Már nincs :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 8., 14:17 (CEST)

Kocsmaopera vs. Kocsmaopera (album)[szerkesztés]

Szia!

Előbbit az utóbbira nevezted át. Van más is az albumon kívül, ami Kocsmaopera néven futna majd? Ha nincs, akkor szerintem nem kellene az albumos szócikk címébe az egyértelműsítés, mert nincs mitől megkülönböztetni. Egy apró támpont a WP:NÉV#Nyelvek nevei, de egyébként bizonytalan vagyok. Neked mi a véleményed?

chery 2009. július 11., 11:02 (CEST)

Szia! Egy kis félreértés van, mert nem én neveztem át a lapot, hanem Misibacsi. :-) Szerintem ezt vele beszéld meg, amúgy én se tartom túl egyértelműnek, hogy át lett nevezve. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 11., 11:06 (CEST)

Sziasztok!

A lapot én neveztem át, mégpedig azért, mert teljesen félrevezető volt eddig. A "nem ellenőrzött lapok"-on megyek végig, és ennek megfelelően csak egy listát látok, amiben a cikkek nevei látszanak (tehát nem úgy találom meg a szócikket, hogy rákeresek!). Ha én ebben a listában azt olvasom, hogy "kocsmaopera", akkor szerintem joggal feltételezem, hogy az opera műfaján belül egy új fogalommal találkoztam.

Nyitott vagyok az új dolgokra, nem mondom azt kapásból, hogy "ilyen fogalom biztosan nincs", mert miért ne?

Azonban ha megnyitom a szócikket, azt találom, hogy az egy konkrét zenei album címe. Mélységes csalódottságomban és rendmániámból kifolyólag kénytelen vagyok átnevezni az egyértelműbb "kocsmaopera (album)" névre. Szerintem ez logikus és egyértelmű név, szemben az eredeti névvel, ami teljesen félrevezető volt.

Egyébként valószínűleg attól függ a dolog, hogy az olvasók részéről milyen viselkedést tételezünk fel:

 • ha valaki ismeri a Hobo Blues Band-et és ismeri a "Kocsmaopera" albumot, akkor az ő számára egyértelmű, hogy a szócikk erről az albumról szól (szerintem az olvasóknak csak a kisebb része tartozik ebbe a csoportba)
 • ha az olvasók azon tömegeit nézzük, akik ezzel az információval nem rendelkeznek előzetesen, akkor őket az eredeti névvel félrevezetjük (ahogy engem is)

Kíváncsi vagyok az ellenérvekre, amiért bárkinek is kifogása lenne a fenti gondolatmenettel, illetve az egyértelmű(bb) szócikknévvel szemben. misibacsi*üzenet 2009. július 11., 20:34 (CEST)

Nem, nincs ellenérv, tiszta és logikus, felőlem maradhat. Mondjuk én egy ellenérvvel érnék, ha lehet: egyik olvasó sem fog listát nézegetni, hogy milyen szócikkek vannak. Ha valami kell neki, akkor rákeres konkrétan. Mellesleg nem találtam olyan oldalt a Google-lel, amely a kocsmaoperáról, mint opera műfajról szólna. Ezek csak megjegyzések, felőlem maradhat a mostani név. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 11., 22:52 (CEST)

Ez igen! és Doom[szerkesztés]

Kösz,hogy kibővítetted az 1999 videojátékai cikket! Ez már nagyon ráfért volna,de én nem találtam volna ennyit sehol!– Katamori vita 2009. július 19., 14:19 (CEST)

Ja,még valami...Láttam,hogy a Doom-mal kapcsolatos cikkeket is bővítettél. Esetleg az alábbi két cikk közül legalább az egyikhez tudnál hozzáadni valamit? Heretic: Shadow of the Serpent Riders,A legnevezetesebb Doom WAD fájlok listája Az előbbinek sokkal nagyobb szüksége lenne rá...– Katamori vita 2009. július 19., 14:40 (CEST)

Nincs mit! :-) Viszont az említett két szócikket csak a jövő hét utáni héten tudom megnézni! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 19., 15:59 (CEST)


Köszi a segítséget! Csak az a probléma,hogy a Heretic: Shadow of the Serpent Riders cikket én a Heretic alapjátékról írom,nem a kiegészítőről...De csak utólag vettem észre,hogy ez a kiegészítő címe...– Katamori vita 2009. augusztus 2., 15:48 (CEST)

Nincs mit! A Heretic és a Heretic: Shadow of the Serpent Riders két különböző dolog. A Serpent Riders szócikkben ne a Heretic-ről írjál. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. augusztus 2., 16:45 (CEST)
Tudom... :D Mondom,az nem mostanában volt...– Katamori vita 2009. augusztus 3., 11:47 (CEST)

Into The Groove[szerkesztés]

Hommage á Keith Haring → [1] Nézd meg! ;) – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2009. július 25., 21:27 (CEST)

Nem tudom megnézni, a felhasználó letörölte a videót. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 27., 19:30 (CEST)
Once again only for you! ;) [2]OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2009. július 27., 20:29 (CEST)
Oh, thanks, it was very funny, the Hering figures are very good! :-) Too bad that Keith died :-(BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. július 27., 21:49 (CEST)
Agree! Too bad... – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2009. július 27., 22:30 (CEST)

várólista[szerkesztés]

Szia! 2009. augusztus 23. tettem ki a szavazásra. Nem merem lezárni most, mert leszedik a fejem. De vesd fel a kötetlen részben, hogy le lehessen zárni holnap esetleg. Ha nem ellenzik, akkor lezárom. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2009. augusztus 29., 14:57 (CEST)

Doom 3[szerkesztés]

Szia! Érdeklődéssel olvastam át a cikket, mivel teljesen távol áll tőlem. Olyannyira élvezetes a játék leírása, hogy inkább maradok a Piroska és a farkasnál, nekem annyi horror elég is :-). Haladok a cikk tüzetes átvizsgálásával, a linkekhez mostanában már ezt [3] használom ellenőrzésnek. Pillants rá, jelez átirányításokat, nem akarnám mindet felsorolni a kiemelés lapon. Lehet, hogy vaklárma némelyik. Addig javítgatok tovább, amit találok. Üdv,– Ivanhoe vita 2009. szeptember 7., 20:35 (CEST)

Szervusz! Köszönöm az észrevételt, kijavítottam a linkeket! Örülök és szintén köszönöm, hogy tetszik a szócikk :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. szeptember 8., 00:07 (CEST)

Szia! Mindet kijavítottad, amit Hkoala kijegyzetelt? Azért átfutom még egyszer, biztos ami biztos.– Ivanhoe vita 2009. szeptember 14., 11:29 (CEST)

Szervusz! Igen, mindet! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. szeptember 14., 11:42 (CEST)

Szia! 1 szavaz kéne. Ha tudsz kérj meg valakit, hog ynézzen rá a cikkre. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2009. szeptember 21., 21:05 (CEST)

Kategóriák[szerkesztés]

Szia! Légy szíves, ne csinálj ilyeneket, mint a Kategória:Magyar rock zenészek. Egybe kell írni, Kategória:Magyar rockzenészek, és nem lehet csak úgy átnevezni, mint egy rossz cikket, amint a szerkesztőablak fölötti szöveg figyelmeztet is rá, hanem több munkával kell javítani. Kétség esetén a kocsmafalon vagy a kategóriajavaslatokban kaphatsz segítséget. Bináris ide 2009. október 1., 20:15 (CEST)

Szia! Nem tudtam, hogy egybe kell írni, elnézést. Viszont én nem neveztem át semmit, de lehet, hogy tévedek. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. október 1., 23:50 (CEST)
Nem is mondtam, hogy átnevezted. Épp az a baj, hogy nem lehet átnevezni, hanem át kell rakni az összes cikket egy új kategóriába. Igaz, hogy bottal, de azért akkor is több munka. Ezért jobb inkább kérdezni előbb. Egyébként alapvetően azért írjuk egybe, mert úgy is mondjuk. A magyar elég szerencsés helyesírású nyelv, a füled majdnem mindent elárul. Az ökölszabály, hogy jelzős, mellékneves szerkezetek írhatók külön, de ha két főnév van, akkor az valószínűleg összetett szó, és akkor egybeírjuk. Bináris ide 2009. október 2., 20:04 (CEST)
Rendben, máskor odafigyelek! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. október 2., 23:48 (CEST)

Török Ádám (zenész)[szerkesztés]

Szia! Nagy volt a kavarodás a Török Ádám link körül, szétszórva volt közte és az azonos nevű közgazdász között. A közgazdász már megvan, csak a zenész hiányzik. Belefér az idődbe? Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. október 5., 22:37 (CEST)

Szia! Létrehoztam! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. október 7., 10:42 (CEST)
Köszi szépen! :-) Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2009. október 7., 10:51 (CEST)

Please look at Commons[szerkesztés]

Hi! There is a note for you on Commons. – MGA73 vita 2009. október 18., 14:36 (CEST)

Fel[szerkesztés]

Mert elolvastam az elejétől a végéig (mivel éppen tegnap néztem meg a filmet), és így látszik, hogy vacak a fogalmazás/fordítás. Néhol még nyelvtani hiba is van benne. Azt nem néztem meg a laptöriben, hogy ki szerkesztette. – Perfectmiss vita 2009. október 20., 21:08 (CEST)

go to Commons[szerkesztés]

Hi BluesD, take a look at your talkpage on Commons, two uploads will be deleted if you don't clear the licensing. --Túrelio vita 2009. október 21., 15:32 (CEST)

egybeírás[szerkesztés]

Csak egy kérdésem van: miért kell egybe írni pl. a Kevin-t?

Erre a legegyszerűbb válasz az, hogy egybeírni logikus, nincs okunk rá, hogy különválasszuk a ragot a ragozott szótól. Egybe kell írni pl. azt is, hogy "Kálmánt". A két név között csak az a különbség, hogy az utóbbi magyar keresztnév, a másik nem. Talán ez zavart meg téged?

Hiszen az összes rag a ragozott szóhoz kapcsolódik: Kálmán, Kálmánt, Kálmáné, Kálmánnak, Kálmánnal, ... stb.

Vagy az a kivétel zavarhatott meg, ami az "Ellie" névnél fennáll, és ezt a kivételt alkalmaztad a többi névnél is. Az "Ellie" ugyanis kivétel olyan szempontból, hogy az utolsó "e" betű néma, nem ejtjük ki, úgy mondjuk, hogy "elli". Ehhez jön a rag, amit a néma "e" miatt kötőjellel kapcsolunk a szóhoz, ezzel jelezve, hogy azt nem úgy kell kiejteni, ahogy írva van (tehát nem *"ellie" a kiejtése). Hasonló okokból kötőjellel kell írni pl.: "Edinborough-t" (kiejtése: "edinborót"), mivel a szó végződése ("ough") különleges, ezt nem ejtjük.

További sajátosság (ami ebben a szócikkben nem került elő), hogy ha a szó rövid magánhangzóra végződik, de ragozott alakban a kiejtése megváltozik, akkor ezt írásban is jelezzük. Pl. Othello, de Othellót, Othellóé, Othellónak, ... vagyis a szó végi magánhangzót a hosszú párjával írjuk, ha úgy ejtjük. (tehát nem lenne helyes az *Othellot írásmód). Ezt csak azért említem, nehogy a másik végletbe essünk. misibacsi*üzenet 2009. október 24., 09:10 (CEST)


De, van rá szabály, nagyjából az, amit fent leírtam... Vigyor Mássalhangzó esetén többnyire egybeírjuk a ragot a szóval, csak azokat a szavakat kell kötőjellel írni, amiket másképp, nem a leírásuk szerint ejtünk ki.

Kivételek ("A magyar helyesírás szabályai" könyvből): (265., Toldalékok kapcsolása)

 • kötőjellel hárítjuk el toldalékok kapcsolásakor három azonos mássalhangzót jelölő betű közvetlen találkozását egyes típusokban, ahol az egyszerűsítés nem alkalmazható: Széll-lel, Bonn-nal, dzsessz-szerű
 • kötőjellel kapcsoljuk a több körülírt elemből álló személynevekhez a képzőket és a képzőszerű utótagokat: Arany János-i, Leonardo da Vinci-s, Illyés Gyula-féle, New York-i, Karlovy Vary-i
 • kötőjellel kapcsoljuk az egyelemű személynevekhez a képzőszerű utótagokat: Eötvös-féle, Petőfi-szerű, Helikon-beli
 • kötőjellel fűzzük hozzá a hangérték nélküli (ún. néma) betűre és a bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan betűcsoportokra végződő szavakhoz a toldalékokat: guillotine-t, Glasgow-ban, Montreux-ig, Rousseau-nak, voltaire-es
 • kötőjellel kapcsoljuk a számjegyekhez, írásjelekhez, rövidítésekhez, betűszókhoz stb. a toldalékokat: 4-et, 12-t, 19-szer, 67-es, aug. 20-án, a IV.-be jár, 80%-os, Bp.-en, az MTA-tól. 100 C°-on, 16.25-kor

A cikkben a "Russell" név ragozását én írtam rosszul, ugyanis úgy emlékszem, egybeírtam: *Russelllel, ami ezek szerint helytelen, "Russell-lel" a helyes. Ezt mindjárt javítom. misibacsi*üzenet 2009. október 24., 10:35 (CEST)


Nem jól emlékeztem, mindenhol jól írtam... :) Szerencsére a fenti alak nem szerepel a cikkben, csak: Russellnek, Russellt, ezeket pedig így, egybe kell írni, mert nem azonos betűről van szó. 2009. október 24., 10:38 (CEST)misibacsi*üzenet

Rajz[szerkesztés]

Ahogy gondolod. Akkor nem irkafirka; bocs. Tetszik-nemtetszikről képtelenség vitatkozni. OsvátA Palackposta 2009. november 7., 13:40 (CET)

Jól mondod, csak akkor nem tudom miért jelölted törlésre. --BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. november 7., 13:57 (CET)

Hobo Blues Band-diszkográfia[szerkesztés]

Szia!

Azért írok neked, mert a minap néztem meg a Hobo Blues Band diszkográfiáját, és nagyon nem tetszik! Hol vannak róla a nagylemezek Pl. Üvöltés, Kivándorlás, Magyarország messzire van ... stb. ebből még van vagy 15 db. Ezt is fel kellene vinni, mert különben csonk lesz.

Tisztelettel: Barta Gergő (gbarta)

U.I.: E-mail-t is küldtem. Ha nem módosítod 1 héten belül, kirakom rá a csonk sablont!– Gbarta vita 2009. november 12., 11:24 (CET)

Szia! Az általad említett nagylemezeket nem a Hobo Blues Band készítette, hanem Földes László. A kettő nem ugyan az. Az egyik egy zenekar, a másik pedig egy személy. --BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. november 12., 13:44 (CET)

M.M.M.[szerkesztés]

Jövőben megjelenő albumokról: WP:LEMEZ, harmas és négyes pont. Ez alapján a szócikk törlendő. – Ary vita 2009. november 12., 21:26 (CET)

Rendben! Akkor kiteszem rá az azonnalit. – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. november 12., 22:03 (CET)

Kellemes karácsonyt![szerkesztés]

Guido Reni 003.jpg
Csillagszóró szórja fényét,

árasztja a szeretetet s a békét.
Angyalka száll házad felett,
hogy átadjon egy üzenetet: BOLDOG KARÁCSONYT!
Istvánka Crystal128-package-toys.svg posta 2009. december 21., 22:35 (CET)

KeKaÜ / BUÉK! ☺

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok! – Einstein2 Einstein2 blablabla, és más zagyvaságok 2009. december 20., 18:31 (CET)

Ohh, köszönöm szépen, viszont kívánok! :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. december 20., 21:00 (CET)

Én is viszont kívánok Neked minden kellemeset, az ünnepekre és azokon túlra is! :) Üdv, Opa Wiki notes.png vitalap 2009. december 21., 20:21 (CET)

Köszönöm, Nektek is! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. december 21., 23:54 (CET)

Re papucs[szerkesztés]

Szia! A papucsaimat ajándékba kaptam, méghozzá Mikulásra, két évvel ezelőtt :-)Istvánka Crystal128-package-toys.svg posta 2009. december 21., 23:51 (CET)

Utánakérdezek :-)Istvánka Crystal128-package-toys.svg posta 2009. december 21., 23:58 (CET)

Gyerekkoromban én is úgy vágytam mindig állatkás papucsra, aztán felnőve úgy tűnt, hogy ez már megvalósítatlan marad. Bölény felszabadította a lelkem mélyén rejlő kisgyereket, amikor megtudtam, hogy neki is van, vagyis 1) kapni felnőtt méretben, 2) nem ciki huszonévesen ilyet birtokolni, még neki se, pedig nagyobb is nálam és pasi is. Így aztán legutóbbi előtti szülinapom óta pici tesóm jóvoltából egy rózsaszín nyuszis papucs boldog gazdija vagyok :) – Award-star-silver-3d.pngالانشاء Award-star-silver-3d.pngüzi / پيغام 2009. december 22., 00:03 (CET)

Vigyor Ne már, azt hittem, hogy végül bölényeset kapsz! :-) Szerintem nem ciki, pláne otthon: senki sem látja! :-) De ez annyira hülye pofát vág, hogy már jól néz ki. Van személyisége. :-) Azért gratulálok a rózsaszínű nyuszishoz is! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. december 22., 00:15 (CET)

Vigyor Köszi! És neked is kellemes ünnepeket! Vigyázz, meg ne tapossanak a bölények, amiért szerinted hülye pofát vágnak :D – Award-star-silver-3d.pngالانشاء Award-star-silver-3d.pngüzi / پيغام 2009. december 22., 00:29 (CET)

Rendben, majd ha nekem is lesznek, akkor megnevelem őket, hogy ne vágjanak ilyen gonosz fejet. :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2009. december 22., 00:31 (CET)

Tabányi Mihály[szerkesztés]

Szia! Ki tudod egy picit egészíteni a cikket? Most még erősen csonk. Természetesen csak akkor, ha időd engedi! Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2010. január 20., 18:42 (CET)

Szia! Bővítettem! – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2010. január 21., 23:51 (CET)

Doom[szerkesztés]

Szia! Nem vandalizmus vagy véletlen törlés volt. Valóban szerepelt a kezdőlapon; a kategóriát az itteni megbeszélés alapján távolítottam el, mivel tökéletesen fölösleges, és a cikk kategóriasorában eleve rossz helyen volt. A kezdőlapon szerepelt cikkeknek (így ennek) külön listájuk van itt. Üdv, Vungadu vita 2010. március 13., 00:05 (CET)

Szia! Rendben! Akkor nem kerül rá semmilyen „szerepelt a kezdőlapon” kategória? – BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2010. március 13., 14:22 (CET)

Magára a cikkre biztosan nem, hiszen az ilyen kategóriák helye a vitalapon van (ott van például a kezdőlapon való szereplést igazoló sablon is), ráadásul erről könnyen karbantartható, dátum szerint rendezett lista is rendelkezésünkre áll. Üdv, Vungadu vita 2010. március 13., 15:07 (CET)

Horváth Kornél[szerkesztés]

Szia! Rá tudsz nézni a fenti cikkre? Sikít róla, hogy bővíteni kell. Természetesen akkor, ha időd engedi. :-) Cassandro Coat of arms of Malta.svg Ħelyi vita 2010. március 15., 00:20 (CET)

kezdőlap[szerkesztés]

Szia! Általában előre beírom, hogy kint szerepelt, mert később elfelejtem beírni, vagy nincs időm, ezért szoktam előbb beírni. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2010. április 15., 14:09 (CEST)

Akkor kérlek majd írd be, mert lehet elfelejtem. Köszi. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci reci 2010. április 15., 15:03 (CEST)

Szia! Rendben :-)BluesD Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Üzenhetsz 2010. április 16., 14:56 (CEST)

Keith Haring[szerkesztés]

Ma google doodle emléknapos a Keith Haring szócikked, ami egy nap alatt több tízezer látogatót szokott jelenteni. Ha tervben volt a szócikk bővítés, akkor ma érdemes. ;-) – Szente vita 2012. május 4., 07:41 (CEST)

Na több, mint 43ezer látogató jött össze az emléknapon. --Szente vita 2012. május 5., 03:53 (CEST)

Törlésről[szerkesztés]

Szia!

Ezt a képet: Fájl:Kiscsillag lovasi hegyalja.jpg törlésre jelölted. Ezzel kapcsolatban tájékoztatnálak a következő dolgokról:

A képet rossz minőség indoklással töröltem. Azonban képeket nem nagyon szoktunk (előfordul, de nem sűrűn) törlési megbeszélésre kiírni, hanem azonnali törlést szokás kérni rá. Ezzel: {{képtörlés|1= feleslegesnek tartom ~~~~}}. A másik: ha törlési megbeszélést írsz ki, akkor annak a linkjét fel kell vezetni a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok oldalra, ahol más szerkesztők is megtalálhatják. Ezt a mostanit már lezártam, miután a képet töröltem.

Kérlek, ha bármiben segíthetek, keress bátran! További jó szerkesztést! Hungarikusz FirkászIde írkássz! 2012. június 18., 08:08 (CEST)

Blues rock[szerkesztés]

Szia! Szólnék, hogy az átnevezés kapcsán indítottam egy szakaszt a helyesírási kocsmafalon. --Regasterios vita 2013. szeptember 27., 16:48 (CEST)Kedves BluesD!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület

Star of Likeable Editor and Contributor.png

Problémás képek[szerkesztés]

Szia! Néhány általad feltöltött problémás képre szeretném felhívni a figyelmedet. Ezek egy részénél a megadott licenc valószínűleg nem megfelelő, a felhasználáshoz a jogtulajdonos írásbeli engedélyére volna szükség (a pontos indokot az adott fájl vitalapján olvashatod):

Más képekkel az a baj, hogy a leírólap szerint nem te készítetted őket, hanem Pacziga Linda. Ezeknek a fotóknak a használatához nem a képen szereplő Lukács Péter, hanem Pacziga Linda írásbeli engedélyére volna szükség:

Végül a Fájl:Steam-magyar-Half-Life2.JPG kapcsán csak annyit jegyeznék meg, hogy ez sem szabad felhasználású kép, hanem {{kereskedelmi screenshot}}(?), és mivel a Steam cikkbe egy másik felhasználó feltöltött egy frissebb képernyőképet a weboldal magyar nyelvű felületéről, ezért a tiedet, amely már elavultabb, kivettem, és hamarosan törölve is lesz, mivel a nem szabad felhasználású képek csak addig maradhatnak, amíg valamelyik szócikkben használatban vannak. Köszönöm a megértésed. --Regasterios vita 2014. május 29., 09:51 (CEST)

David Gilmour[szerkesztés]

Ember, én nem is sejtettem, hogy gitárokról ennyit lehet magyarázni. Reveláció volt. Komolyan. :-) - Orion 8 vita 2014. november 15., 01:35 (CET)

Nine Inch Nails szócikk frissítése[szerkesztés]

Szia! Régebben sokat dolgoztál a Nine Inch Nails szócikken. Nincs kedved kibővíteni az utóbbi évek történéseivel? 2008-ban megáll a zenei sztori. Kiemelt szócikk ráadásul. – Ary vita 2017. február 7., 11:18 (CET)

Fotóid[szerkesztés]

Szia! A fotóidat áttöltöttem a Commonsba, itt megtalálod őket: c:Category:Photos by BluesD. – Regasterios vita 2018. július 9., 16:22 (CEST)

Szia! Rendben, köszi! – BluesD üzenet 2018. szeptember 11., 14:49 (CEST)

Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock[szerkesztés]

Kedves BluesD!

Ha újra erre jársz, nézd már meg a Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock vitalapján szereplő dátum-kérdést! Köszönet! – Tudor987 vita 2018. augusztus 26., 12:39 (CEST)

Szia! Megnéztem, javítottam. – BluesD üzenet 2018. szeptember 11., 14:50 (CEST)

Nevezetesek?[szerkesztés]

Szia, az elmúlt napokban a videojátékos szócikkek bekategorizálásával voltam elfoglalva, és több olyan szócikkedet is találtam, amit én átirányítanák, átneveznék:

 1. id Anthology, nem nevezetes, átirányítanám az id Software
 2. Depths of Doom Trilogy, nem nevezetes, átirányítanám a Doom (sorozat) szócikkre
 3. Collector’s Edition (id Software), nem nevezetes, átirányítanám a Doom (sorozat) szócikkre
 4. id Mobile, nem nevezetes, átirányítanám az id Software szócikkre (és egyébként sem jó a címe, mivel az enwiki szerint van egy hasonló nevű brit MVNO is)
 5. Fountainhead Entertainment, nem nevezetes, átirányítanám a Katherine Anna Kang szócikkre
 6. Union Aerospace Corporation, nem nevezetes, átirányítanám a Doom (sorozat) szócikkre
 7. A legnevezetesebb Doom WAD fájlok listája – átnevezném Doom WAD-ra, másik 8 wikin is ezen a címen van róla szócikk

Vélemény? Sillent DX vita 2019. július 23., 10:58 (CEST)

Az első hármat törlésre jelöltem Sillent DX vita 2019. augusztus 21., 14:47 (CEST)

Gordon Freeman[szerkesztés]

Szia! Értesítelek, hogy az alábbi képeidet különböző okokból törlésre jelöltem:

Létezik egy vonatkozó megbeszélés is, amelyet itt olvashatsz el: Szerkesztő:Teemeah/vitalap2018#Gordon_Freeman. Köszönöm. – Regasterios vita 2019. december 4., 17:21 (CET)