Deviza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A deviza pénzhelyettesítő eszköz, valamely külföldi ország pénzére szóló, külföldön fizetendő követelés – illetve külföldi pénznemben jelentkező tartozás –, melynek megjelenési formája lehet:

A nemzetközi fizetési forgalmat valuta és deviza segítségével bonyolítják le.

Deviza és valuta[szerkesztés]

A két fogalom nem azonos.

A valuta valamely ország (országcsoport) törvényes fizetési eszköze egy más ország fizetési forgalmában, annak fizikai megjelenési formájában.

  • tehát például Magyarországon valuta egy USA-dollár bankjegy, vagy az euró magyarországi bevezetéséig az eurós papírpénz, maga a kézzel fogható bankjegy vagy az érme.
A magyar forint bankjegyei és érméi nem Magyarországon számítanak valutának, hanem más országokban.

A deviza ezzel szemben valamilyen valutára szóló követelést testesít meg, ez egy nemzetközi elszámolásra szolgáló fizetőeszköz,

  • így például deviza Magyarországon a dollárra szóló banki betét, folyószámla, utazási csekk, utalvány, átutalás, hitellevél és a dollárra szóló értékpapírok.[1]

A deviza és a valuta árfolyamai is különbözőek. Tipikusan a valuták vételi és eladási árfolyamai között nagyobb a rés, mint a devizák esetében. Ezt a készpénzkezelés extraköltségei magyarázzák. Egy adott napon például így alakulhatnak a deviza- és a valutaárfolyamok:

  Valutaárfolyamok Devizaárfolyamok
Vétel Eladás Vétel Eladás
EUR 259,06 272,34 263,04 268,36
GBP 298,54 313,84 303,13 309,25
USD 200,34 211,66 204,44 208,57

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]