Vita:Deviza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Ez nem csonk, de ennyi a meghatározása. Nem kell rá csonk!Kata 2006. április 23., 12:49 (CEST)

Azért ennél lehet róla többet írni, bár a csonkot tényleg nem kell rátenni. Viszont az interwikikkel bajban vagyok, nem különül el rendesen a két funkció az általam ismert nyelveken - Serinde üzenet 2006. április 23., 13:07 (CEST)

Nekem meg turizmus is! Minden héten sok devizaátutalási megbízást töltök ki - külföldi országokba így kell fizetni a szállásdíjat és az egyéb klf. szolgáltatások díját!Kata 2006. április 24., 08:00 (CEST)

Külföldi wiki mit mond? --Peda 2006. április 24., 08:07 (CEST)

A külföldi wiki (már az európai) euroban számol, ott már mindegy! A valuta és a deviza között különbség van - az egyik törv. fizetőeszköz a másik pénzhelyettesítő eszköz! (az egyik kp-a másik nem!Kata 2006. április 24., 08:10 (CEST)

Unter Devisen (Plural) versteht man in einem offiziellen Verbreitungsgebiet einer Währung Forderungen, die auf andere Währungen lauten.

Dazu zählen unter anderem:

ausländische Konten und Wertpapiere in fremder Währung geführte Konten im Inland – Fremdwährungskonten ausländisches Bargeld heißt korrekt Sorten, gelegentlich wird aber auch hierbei von Devisen gesprochen. (német wiki ua. mint a mienk)Kata 2006. április 24., 08:12 (CEST)

Die Valuta (Mz. Valuten) ist:

  • allgemein eine ausländische Währung, siehe auch Valutaschuld
  • im DDR-Sprachgebrauch das Bargeld (Sorten) frei konvertierbarer westlicher Währungen, siehe Westgeld.
  • ein Termin für Zahlung oder Verzinsung, siehe Wertstellung
  • Valuten sind Zinsscheine auf ausländische Währungen. (német wiki)

Nos ugyanaz, mint a mienk, ez mindenhol ugyanaz!Kata 2006. április 24., 08:14 (CEST)

Az, hogy devizaátutalást töltesz ki, ebből a szempontból lényegtelen, mert a deviza számlapénz megnevezése, így valutát természetesen nem utalhatsz át :) A számlapénz mozgása önmagában még nem turisztikához kapcsolódó fogalom. Van némi átfedés, hiszen ha bankkártyával fizetek, akkor (remélhetőleg) devizaárfolyamon fogják levonni a pénzt a számlámról, de klasszikusan ha turistaként más ország pénzét akarom használni, akkor valutát fogok váltani. Devizát nem is tudok, azt csak az árfolyamok átszámolásra használják. Ezért én továbbra sem tenném bele a turizmus kategóriába. Leveleket is írsz, meg telefont is használsz nap mint nap, mégsem kategorizálnád oda. - Serinde üzenet 2006. április 24., 08:38 (CEST)

Jó, vagy legyen mindkettőn, vagy egyiken sem. Kata 2006. április 25., 08:50 (CEST)

interwikik[szerkesztés]

Töröltem a hibás interwikiket, melyek jelentése nem külföldi pénznemre (valutára) szóló és külföldön fizetendő követelés/tartozás, hanem valutaárfolyam volt.Timur lenk disputa tettek 2010. szeptember 19., 00:30 (CEST)