Kiskörút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiskörút
Villamos a Károly körúton
Villamos a Károly körúton
A Kis- (zöld) és a Nagykörút (lila)
A Kis- (zöld) és a Nagykörút (lila)
Úttípus utca
Hossza 1,5 km
Ország Magyarország
Tartományok Budapest
Az út eleje Deák Ferenc tér
Az út vége Fővám tér
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiskörút témájú médiaállományokat.
A Vámpalota 1901-ben

A Kiskörút Budapest belvárosának egyik fontos útvonala, mely egy körívet alkot a Deák Ferenc tér és a Fővám tér között. Három útszakasz alkotja: északról délre haladva az V. és VII. kerületben futó Károly körút (volt Tanács körút), az V. és VIII. kerületben futó Múzeum körút, valamint az V. és IX. kerületben futó Vámház körút (volt Tolbuhin körút). A Kiskörút az V. kerület egyik határvonala. Maga a „Kiskörút” nem hivatalos közterület-elnevezés, csak a köznyelvben használatos, hasonlóan a „Nagykörúthoz”.

A Kiskörút mintegy 1,5 kilométer hosszú. 1866-ban indult el a főváros első lóvasúti vonala az akkori Széna, ma Kálvin tértől Újpestre. Napjainkban a 47-es, a 47B, a 48-as és a 49-es villamosok pályája halad a Deák Ferenc térig. Az út szélessége az északi részén 55 méter, ami a déli részén 27 méterre szűkül. Északon (a Nagykörúttal ellentétben) nem érinti a Dunát, a Deák Ferenc térről indul. Áthalad az Astorián és a Kálvin téren, és a Szabadság híd pesti hídfőjénél, a Fővám téren ér véget. A nagyobb utak közül keresztezi a Rákóczi utat az Astoriánál, és belőle indul az Üllői út a Kálvin téren. A Deák Ferenc téri metróállomáson három metróvonal (M1, M2, M3) is találkozik, továbbá az Astoriánál megáll az M2-es, a Kálvin téren pedig az M3-as és az M4-es metró. Ez utóbbinak épült állomása a Fővám téren is.

Történelem[szerkesztés]

A Kiskörút a Pestet a középkorban körbevevő városfal nyomvonala mentén jött létre, pontosabban a városfal árka után lévő országút helyén. A városfal többször is megrongálódott a történelem során, miután se a tatároktól, se a törököktől nem tudta megvédeni a települést, Buda 1686-os visszafoglalása után pedig már nem is épült újjá. Pest hamarosan túlnőtte, a beépülés hatására az egykori városfal mellett lévő utakból így lett később Kiskörút.[1]

A Szabadság híd és az Astoria közötti szakaszt a 4-es metró építéséhez kapcsolódó felújítás után 2009 októberében adták át a forgalomnak, bár a Múzeum körúti szakasz csak 2010 tavaszán kapta meg az utolsó kopóréteget. A 12 milliárd forint összköltségű beruházás keretében felújították a villamospályát, valamint két oldalon összesen mintegy 2 (azaz irányonként 1) kilométer útpálya kap új burkolatot. A felújítás során kétoldali kerékpársávokat is létesítettek, mintegy 1 kilométer hosszan.[2][3][4]

Vámház körút[szerkesztés]

Első nevét az 1780-as évek végén kapta: a sok itt élő hentesről Fleischhacker Gassének nevezték, amit a 19. század elején Mészáros utcára magyarosítottak. 1875-ben felépült a Fővámház a Duna partján, és ettől kezdve ez az útszakasz a Vámház körút nevet viseli.

1915-től Ferdinánd körút (Ferdinánd bolgár cárról). 1919-től ismét Vámház körút egészen 1942-ig, mikor is Horthy Istvánról keresztelték el. 1945-ben Tolbuhin marsall lesz a névadó, és ez a név egészen a rendszerváltásig meg is maradt, amikor visszakapta a Vámház körút nevet.

Múzeum körút[szerkesztés]

Europe Oct 2010 137.JPG
A Kiskörút a Nemzeti Múzeumnál régen

A XVIII. században Land Strasse, azaz Országút névre hallgatott (amelyet a mai Múzeum körút, Károly körút és Bajcsy-Zsilinszky út együttesen képezték). 1874-ben döntött úgy a Közmunkatanács, hogy az útszakaszt három szakaszra osztja és szakaszonként nevezi el. Ekkor már 28 éve ott állt a Nemzeti Múzeum, így kézenfekvő volt, hogy az előtte haladó útszakasznak méltó névadója lesz. 1915 és 1918 között a Mehmed szultán út nevet viselte az első világháborús szövetséges Törökország uralkodójának tiszteletére.

Károly körút[szerkesztés]

A Károly körút 2007-ben (a 2010–11-es felújítás előtt)

Miután a Közmunkatanács 1874-ben (lásd feljebb: Múzeum körút) úgy döntött, hogy az addig Országút névre hallgató útszakaszt három szakaszra osztja és külön-külön névvel látja el őket, a Múzeum körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közé eső útszakasz az ott álló Károly kaszárnyáról[5] (ma a Főpolgármesteri Hivatal melletti üres terület) nevezte el. 1916-ban a IV. Károly király út nevet kapta a frissen megkoronázott utolsó Habsburg–Lotaringiai-házi király tiszteletére. 1918-ban Népakarat körút, majd Népkörút névre keresztelték, amelyet 133 napig viselt, majd 1919-ben visszakapta a Károly körút nevet. 1926-tól ismét Károly király nevét viselte egészen a második világháború végéig. 1945-től Somogyi Béla útnak hívták, egészen 1953-ig, mikor is a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága a Tanács körút névvel illette. Az útszakasz 1991-ben kapta vissza a Károly körút nevet.

Épületek a Kiskörút mentén[szerkesztés]

A lebontott bazársor

Egykor…[szerkesztés]

  • A középkori városfal részeként a Kálvin tér és a Kecskeméti utca sarkán állt a Kecskeméti kapu, mely az Alföld és Kecskemét település felől tette elérhetővé Pestet. A Kecskeméti kaput 1794-ben bontották el.
  • Szintén a városfal részeként az Astoria helyén állt a Hatvani kapu (más néven Egri kapu), mely a Hatvan település felé vezető országút kiindulópontja volt Pestről. A Hatvani kaput 1808-ban bontották el.
  • Itt állt 1837-től a Pesti Magyar Színház (melyet 1840-ben Nemzeti Színházra kereszteltek) az Astoriánál a Szállóval szemben a Rákóczi út (akkor még Kerepesi út) és a Kiskörút sarkán. 1908-ban az addig megannyi változtatáson és bővítésen átesett épületet életveszélyesnek nyilvánították és bezárták, majd 1913-ban lebontották.
  • A mai Múzeum körút két végén állt a korabeli Pest két hírhedt fogadója: a Zrínyi és a Két Pisztoly.

…és ma[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Budapest Lexikon, Akadémia Kiadó, ISBN 9630564092
  2. Újra járható a Thököly út (magyar nyelven). Budapest, 2009. október 14. (Hozzáférés: 2009. október 14.)
  3. Újra átjárható a Kálvin tér (magyar nyelven). Budapest, 2009. október 26. (Hozzáférés: 2009. október 26.)
  4. Sajtótájékoztató a Kiskörút munkálatainak előrehaladásáról (magyar nyelven). Magyar Kerékpárosklub, 2009. október 26. (Hozzáférés: 2009. október 27.)
  5. A Károly-kaszárnya (Invalidus-ház) Térkép:Budapest

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kiskörút témájú médiaállományokat.