Flakpanzer IV Möbelwagen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Flakpanzer IV „Möbelwagen”
Möbelwagen
Möbelwagen

Típus önjáró légvédelmi löveg
Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Gyártási darabszám 240
Általános tulajdonságok
Személyzet 6 fő
Hosszúság5,92 m
Szélesség2,95 m
Magasság2,73 m
Tömeg 24 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 10-80 mm
Elsődleges fegyverzet 1 db 3,7 cm FlaK 43 L/89 416 darab tölténnyel
Másodlagos fegyverzet 1 db 7,92 mm MG34 600 darab tölténnyel
Műszaki adatok
Motor 12 hengeres Maybach HL 120 TRM
Felfüggesztés laprugó
Sebesség38 km/h
Fajlagos teljesítmény 300 LE
Hatótávolság200 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Flakpanzer IV „Möbelwagen” témájú médiaállományokat.

A 3,7 cm-es Flugzeugabwehrkanone auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (Sf) (SD.Kfz. 161/3), becenevén Möbelwagen, azaz Bútorszállító, egy önjáró légvédelmi löveg volt, melyet a Panzer IV-es alvázára építettek. A német Wehrmacht használta a második világháború európai színterein.

Történet[szerkesztés]

Möbelwagen Észak-Franciaországban, 1944. június 21.

A háború elején a német páncélos hadosztályok mobil légvédelmét olyan légvédelmi löveggel felszerelt féllánctalpas járművek biztosították, mint a könnyű Sd.Kfz. 10/4, vagy mint a nehezebb Sd.Kfz. 7/1 és 7/2. Mivel a háború első két-három évében az ellenséges légierők tevékenysége nem veszélyeztette igazán a Wehrmacht csapatait ezért a csapatlégvédelem fejlesztése a háttérbe szorult a többi harcjárművel szemben. 1943-ra azonban minden fronton jelentősen megerősödött az ellenséges légi tevékenység, és olyan típusok jelentek meg az égen, mint például az angol Typhoon vagy a szovjet Il–2 Sturmovik. Mivel mindkét típus fő feladata az ellenséges szárazföldi erők pusztítása volt, fokozott veszélyt jelentettek a németek haderejére. Ebből kifolyólag egyre nagyobb igény mutatkozott a féllánctalpasoknál erősebben felfegyverzett, jobban páncélozott és nem utolsósorban mozgékonyabb légvédelmi eszközökre.

Az új jármű alapjául a már jól bevált Pz.Kpfw. IV-es alváz szolgált. A Pz.Kpfw. IV-es alvázára egy 2 cm-es, négy csövű Flakvierling 38 légvédelmi löveget építettek. A magas, dobozszerű küzdőtere miatt a jármű a Möbelwagen nevet kapta, ami szó szerint „bútorszállító kocsit” jelent. Mivel azonban a 2 cm-es löveg nem bizonyult elég hatékonynak ezért csak a széria első 46 járművét fegyverezték fel vele. A hatékonysága növelése érdekében a széria azt követő tagjait egy 3,7 cm FlaK 43 löveggel szerelték fel. A közhiedelemmel ellentétben erre a típusra már nem alkalmazták a Möbelwagen elnevezést, noha gyakorlatilag csak a főfegyverzetükben különböztek egymástól. A Deutsche-Eisenwerke és BMM gyáraiban összesen 240 ilyen páncélos készült. Az új tervezet a Flakpanzer IV nevet kapta, és az első sorozatgyártott példányokat 1944 áprilisában állították hadrendbe a nyugati fronton.

Flakpanzer IV Möbelwagen

A Möbelwagent a keleti fronton megsérült és a gyárba javításra visszaküldött Panzer IV közepes harckocsik alvázára építették. Nyitott tetejű felépítményt helyeztek a járműre, amelybe szerelték a löveget. Eköré helyezték a négy 20 mm vastag páncéllemezt. Ezeknek két fő működési pozíciójuk volt: le lehetett hajtani őket, hogy a löveget 360°-ban elforgathassák, illetve lehetővé téve ezzel a vízszintes vagy kis magasságú célokra való tüzelést; vagy félig zárt állapotban, összecsavarozva, kissé nyitva is lehettek. Ebben a pozícióban a löveget teljesen körbe lehetett forgatni, de csak légi célokra lehetett tüzelni vele. Habár pozíciótól függetlenül a személyzet rendkívül sebezhető volt. A teljesen zárt állapotot csak menet közben használták, mikor a páncéllemezek némi védelmet nyújtottak a személyzet számára lőfegyverek és repeszek ellen.

Noha a Möbelwageneket csak ideiglenes megoldásnak szánták, a járműveket a nyugati fronton harckoló Panzer Division-ok légvédelmi szakaszaiba osztották, ahol kitűnő teljesítményt nyújtottak. Ennek ellenére kevesebb, mint 300 darabot gyártottak, majd az első igazi Flakpanzerek követték, mint a Wirbelwind, Ostwind és a Kugelblitz, melyek páncélvédelmet nyújtottak a személyzetnek és tornyuk teljesen körbeforgatható volt légi és földi célpontokra való tüzelés közben egyaránt.

Források[szerkesztés]

  • panzerkeil.dre – Jelen szócikk több pontban megegyezik a Panzerkeil oldalon megtalálható anyaggal, amelynek Wikipédián történő publikálásához az eredeti cikk szerzője hozzájárulását adta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Möbelwagen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]