Volkswagen Kübelwagen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kübelwagen
VW Typ 82
VW Typ 82

Típus Katonai jármű
Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Harctéri alkalmazás
Alkalmazó országok  Harmadik Birodalom
Szolgálatban 1940-1945
Gyártó Stadt des KDF-Wagens, ma Wolfsburg
Gyártási időszak 1940-1945
Gyártási darabszám 50435
Gyártási költség 990 Reichsmark
Háborús részvétel Második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 4 fő
Hosszúság3,74 m
Szélesség1,60 m
Magasság1,65 m
Tömeg 715 kg
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat nincs
Elsődleges fegyverzet nincs
Másodlagos fegyverzet nincs
Műszaki adatok
Motor léghűtéses 4 hengeres benzinmotor
Teljesítmény 985 cm3 (23,5 LE) / 1131 cm3 (25 LE)
Sebesség80 km/h
Hatótávolság300 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Kübelwagen témájú médiaállományokat.

A Volkswagen Kübelwagen (vagy VW Kübelwagen) egy német gyártmányú könnyű katonai gépkocsi volt. A csapatszállító járművet Ferdinand Porsche tervezte. Az akkor még csak prototípus stádiumban levő Volkswagen Bogár modell alapjaira épült és annak boxermotorját is átvette. Létezett egy úszóképes változata is, a Volkswagen Schwimmwagen. Ez volt a Wehrmacht legelterjedtebb könnyű katonai gépkocsija a második világháború idején.

Történelem[szerkesztés]

A második világháború kitörése és a hozzá kapcsolódó gazdasági átalakulás után a Nemzeti Szocialista Német Birodalomban a fegyverek gyártására koncentráltak. Noha Adolf Hitler már 1934 áprilisában megbeszélte Ferdinand Porsche-vel a Volkswagen katonai alkalmazásának lehetőségét hivatalosan csak 1938 januárjában fordultak a Harmadik Birodalom magas rangú tisztviselői a Porsche-hoz hogy egy olcsó, könnyű katonai szállító jármű tervezzen, amely megbízhatóan működtethető mind közúton, mind terepen, még a legszélsőségesebb körülmények között is. Ez azt jelentette, hogy a bogár alapul szolgálhat egy ilyen járműhöz. A Porsche azonnal megkezdte a projektet, miután egy hónapon belül elkészítette a jármű prototípusát, de a fejlesztés során rájött, hogy nem elég a Beetle alvázának megerősítésére, hogy kezelje a katonai felhasználás által fokozott igénybevétel kezelését. A 985 cm3-es motorral rendelkező két kerék-meghajtású jármű megfelelő terepjáró teljesítményének garantálása érdekében annak könnyűnek kellett lennie. Valójában a hadsereg 950 kg (2 090 lb) össztömeget írt elő, köztük négy főnyi személyzettel és azok felszerelésével, ami azt jelentette, hogy maga a jármű súlya nem haladhatja meg az 550 kg-ot (1 210 lb). A Porsche ezért felkérte a Trutz céget amely egy tapasztalt katonai járműépítő cég volt, hogy közreműködjön a karosszéria kialakításában.

A katonaság a jármű tesztelését 1938. novemberében kezdte el a 62-es típusú prototípus néven. Annak ellenére, hogy négy kerék-meghajtása hiányzott, a jármű nagyon kompetensnek bizonyult a nehéz terepen történő manőverezésben, még a modern német hadsereg közvetlen összehasonlításában is ezért a projekt zöld fényt kapott a további fejlesztéshez. A jármű könnyűsége és ZF önzáró differenciálmű kompenzálta a 4 × 4 képességek hiányát. A léghűtéses motor, amely nem tette szükségessé az autó feltöltését vízzel és (télen) fagyállóval, további előnyöket hozott. A 62-es típus továbbfejlesztésére 1939 folyamán került sor, ideértve egy szögletes karosszériát is. A tömeggyártás előtti modelleket helyszíni tesztelésnek vettették alá Lengyelország inváziójában, amely az év szeptemberében kezdődött. Annak ellenére, hogy elégedettek voltak a jármű teljesítményével, a katonai parancsnokok néhány fontos változtatás elvégzését kérték: a jármű legalacsonyabb sebességét 8 km / h-ról (5,0 mph) 4 km / h-ra (2,5 mph) kellett csökkenteni, hogy a katonák felvonulásának ütemét is tartani tudják. Másodszor, a jármű terepjáró képességének javítását igényelték. A Porsche mindkét igényre úgy válaszolt, hogy új tengelyeket szerelt fel fogaskerekes áttételű agyakkal, amely több nyomatékot és nagyobb hasmagasságot biztosított az autónak egyszerre. A felülvizsgált lengéscsillapítók, 41 cm átmérőjű (16 hüvelyk) kerekek, valamint számtalan apró módosítás kiegészítette a specifikációt. A változások után a járművet 82-es típusnak nevezték át. A Type 82 Kübelwagen teljes körű gyártása 1940 februárjában kezdődött, mihelyt a VW gyárak működésbe léptek. A gyártás folyamán csak apró módosításokat hajtottak végre, többnyire eltávolítva a felesleges alkatrészeket (például jelzőlámpák, lámpák stb.), amelyek a feladat szempontjából feleslegesnek bizonyultak. A gyár további prototípus változatokat is készített, de egyik sem növelte jelentősen a teljesítményt vagy a terepjáró képességet a meglévő 82-es típushoz képest, ezért a terveket elvetették. 1943 márciusától az autó nagyobb motort kapott, amelyet a Schwimmwagen számára fejlesztettek ki, ez nagyobb nyomatékot és teljesítményt generált, mint az eredeti 985 cm3-es egység. A Volkswagen 50 435 Kübelwagen járművet gyártott a hadsereg számára a háború végéig.

A jármű meglepően hasznosnak, megbízhatónak és tartósnak bizonyult a háború során, szélsőséges éghajlati körülmények között is használható maradt, például Afrikában az Afrikai Hadtesttel vagy a szélsőséges orosz télben. Ezért a háború után polgári célú sorozatgyártását folytatták Vw Käfer néven. Sokáig a Volkswagen követte az alapvető Kübelwagen mintázatot: 1969. évi 181. típus , amelyet a német szövetségi fegyveres erők számára fejlesztettek ki, majd később a polgári piac számára is gyártottak, az Egyesült Államokban Thing néven, a Trekker pedig az Egyesült Államokban. Egyesült Királyság és a mexikói Safari. Annak ellenére, hogy megjelenésében és kialakításában hasonlóak, szinte egyetlen alkatrész sem volt az eredeti 82-es típusból.

Technika[szerkesztés]

Léghűtéses négyhengeres, négyütemű boxer benzin motor 985 cm³ és 23,5 LE (17 kW) teljesítménnyel. 1943 márciusától 1131 cm³ 25 lóerő (18 kW) teljesítménnyel, közvetlenül a hátsó tengely mögött. Nem szinkronizált négysebességű sebességváltó, 1. és 2. sebességváltó egyenes fogasú tolókerekekkel (nagyobb zaj, de kevesebb teljesítményveszteség), 3. és 4. sebességváltó spirális (csendesebb) csapváltással. Hátsókerék-meghajtás automatikus reteszelő differenciálművel , koronás fogaskerekekkel és csúszó blokkokkal Első tengely: Független kerékfelfüggesztés ( forgattyútengely-tengely , első tengelygerenda két darab hajtókar-központtal és torziós rudazat felfüggesztéssel rugószerelvényekkel), kormányzás orsó és anyacsavarral; az anya csak felülről nyúlik be a kormányorsóba. Hátsó tengely: Portál - lengőtengely , keresztirányú torziós rudakkal ellátott hátsó karokon vezetve. A kerekek felhajtóműje (Z1: Z2 = 15:20) nagyobb szabad magasságot, nagyobb keréknyomatékot és alacsonyabb fordulatszámot biztosít. A jármű elektromos rendszerre 6 volt a egyenáramú generátor 130 Watt teljesítményű. Egykörös fékrendszerrel működtetett dobfék az összes keréken. A legnagyobb sebesség kb. 80 km / h

A Wehrmacht VW Kübelwagen modelljei[szerkesztés]

A klasszikus Kübelwagen utódai[szerkesztés]

Az NDK Néphadseregénél

A Bundeswehrnél

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kübelwagen című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.