Nemzeti Néphadsereg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemzeti Néphadsereg
Coat of arms of NVA (East Germany).svg

Dátum 1956 - 1990
Ország Német Demokratikus Köztársaság
Típus fegyveres erők
Diszlokáció Strausberg
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Néphadsereg témájú médiaállományokat.
Az NVA díszőrsége Kelet-Berlinben

A Nemzeti Néphadsereg (németül: NVA, Nationale Volksarmee) a Német Demokratikus Köztársaság hadereje volt. A néphadsereghez három haderőnemː szárazföldi csapatok, légierő és a haditengerészet, valamint a határőrség tartozott.

Alapítása[szerkesztés]

1956. március 1-én, hat hónappal azután, hogy Nyugat-Németországban megalapították a Bundeswehrt létrehozták az NDK haderejét is. Fegyverzetét és felszerelését 175 ezres létszámra tervezték.

Működése[szerkesztés]

Működése során nem vett részt háborúban. Legénységi állománya sorkötelezettség alapján teljesített szolgálatot. Harcértékét tekintve jól kiképzett és rövid időn belül hadrafogható haderő volt. Egyik legjelentősebb katonai feladata az volt, hogy 1968 augusztusában az úgynevezett "testvéri internacionalista segítség" keretében a Szovjet Hadsereg alárendeltségében kijelölt egységei részt vettek Csehszlovákia megszállásában.

A Nemzeti Néphadsereg története során létszámát, hadi-technikai eszközeiknek a számát és azok hadrafoghatóságát is titkosan kezelték. Megszűnése idején létszáma 90000 fő körül volt. Rendelkezett 300000 tonna súlyú lőszerkészlettel, 12500 körüli fegyverzeti rendszerrel, 2761 harckocsival, 2199 tüzérségi eszközzel, 800 körüli légi eszközzel (repülőgép, helikopter) és több, mint 200 hajóegységgel. Kézi fegyvereinek száma 1,3 millió fölött volt. Gépjármű parkja is jelentős több mint 130 ezer kerekes járművet foglalt magában. Kilencszáz helyőrségben állomásozott körülbelül 1400 egysége, illetve azok különböző szintű parancsnokságai.

Megszűnése[szerkesztés]

1990. október 2-án, Németország újraegyesítése után feloszlatták. Katonáit elbocsátották, java részüket végleg leszerelték, fegyverzetét a Bundeswehr kapta meg, ezeknek csak elenyésző részét használták fel (például a MiG–29-eseket), egy kisebb részüket elajándékozták (például L–39 Albatros repülőgépeket Magyarországnak).

Források[szerkesztés]

Commons:Category:National People's Army of the German Democratic Republic
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Néphadsereg témájú médiaállományokat.