Flakpanzer IV Wirbelwind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Flakpanzer IV „Wirbelwind”
Wirbelwind a Worthington Tank Museum-ban, Ontario, Kanada
Wirbelwind a Worthington Tank Museum-ban, Ontario, Kanada

Típus önjáró légvédelmi löveg
Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Gyártási darabszám 89
Általános tulajdonságok
Személyzet 5 fő
Hosszúság5,89 m
Szélesség2,88 m
Magasság2,76 m
Tömeg 22 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 10-80 mm
Elsődleges fegyverzet 4 db 20 mm Flakvierling 38 L/112.5 3200 darab tölténnyel
Másodlagos fegyverzet 1 db 7,92 mm MG34 1350 darab tölténnyel
Műszaki adatok
Motor 12 hengeres Maybach HL 120 TRM
Teljesítmény 272 LE
Felfüggesztés laprugó
Sebesség40 km/h
Fajlagos teljesítmény 12,16 LE/t
Hatótávolság200 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Flakpanzer IV „Wirbelwind” témájú médiaállományokat.

A Flakpanzer IV „Wirbelwind” (magyarul Forgószél) egy önjáró légvédelmi löveg volt, ami a Panzer IV alvázán alapult. 1944-ben fejlesztették ki az elavult Möbelwagen lecserélésére.

A háború első éveiben a Wehrmacht nem volt érdekelt önjáró légvédelmi lövegek fejlesztésében, de a szövetségesek erősödő légi fölénye által egy mobilisabb, jobban felszerelt önjáró légvédelmi ágyú iránti szükséglet növekedett.

A Panzer IV lövegtornyát eltávolították és egy nyitott tetejű, kilenc szögletű toronnyal helyettesítették, amibe egy négycsövű 20 mm-es Flakvierling 38 L/112.5-ös légvédelmi löveget helyeztek. Egy zárt tetejű konstrukció előnyösebb lett volna, de ez nem volt lehetséges a lövegek nagy füstképzése miatt. A harcjármű gyártását az Ostbau Werke végezte.

Mivel a 20 mm-es lövedékek kevésbé voltak hatásosak a repülőgépek ellen, mint a 37 mm-es lövedékek, végül a Wirbelwindet leváltotta az Ostwind, ami egy egycsövű 37 mm-es FlaK 43-as löveggel volt felszerelve.

A páncél és a négycsövű ágyú tűzgyorsasága által a Wirbelwind igen hatásos volt a gyalogság ellen. Egyetlen Wirbelwind képes volt nagyszámú gyalogost semlegesíteni.

Nagyjából 87 vagy 105 Wirbelwind készült a háború alatt, de ellentmondás volt az Ostbau Werke gyártási feljegyzései és a Wehrmacht szolgálati feljegyzései között, ezért tényleges számuk valószínűleg soha nem fog kiderülni.

Wirbelwind a CFB Borden-ben

Források[szerkesztés]

  • Bishop, Chris (2002). - The Encyclopedia of Weapons of WWII: The Comprehensive Guide to Over 1,500 Weapons Systems, Including Tanks, Small Arms, Warplanes, Artillery, Ships, and Submarines. Sterling Publishing Company, Inc.. pp. 166–167. ISBN 978-1-58663-762-0.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wirbelwind című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

achtungpanzer.com Archiválva 2012. július 16-i dátummal a Wayback Machine-ben