Panzerkampfwagen I Ausf. F

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Panzerkampfwagen I Ausf. F
Pz II Neu 001.jpg

Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
A Wikimédia Commons tartalmaz Panzerkampfwagen I Ausf. F témájú médiaállományokat.

A Panzerkampfwagen I Ausf. F (röviden Panzer I F) a második világháború során a náci Németország által fejlesztett „könnyű” harckocsi. Lényegében a Panzer I nehezebb altípusa.

Fejlesztése és szükségessége[szerkesztés]

A Panzer I F volt a Panzer I sorozat utolsó tagja. Miután Németország úgy döntött, hogy megtámadja Lengyelországot, a Panzer I alapján egy nehéz, gyalogsági támogató harckocsi fejlesztésébe kezdtek 1939 szeptemberében. A 21 tonnás harckocsit eredetileg VK. 18.01-nek nevezték, de később a Panzer I F lett hivatalosítva.

Mivel a harckocsi tömege megnőtt, így az egész futóművet át kellett tervezni, hogy a lehető legnagyobb páncélvédettséget érjék el. A felfüggesztés ugyanaz volt, mint a Panzer I C-é, csak az F változaté vastagabb volt. A kerekeket átlapolták, torziós rudas felfüggesztést kapott. Emiatt lett nagyobb a tömege a tervezettnél.

Technikai adatok[szerkesztés]

Frontpáncélzata 80 mm, oldalsó páncélzata 50 mm, felül és alul pedig 25 mm. Egy  Maybach HL 45P motor hajtotta, így sebessége 25 km/h, hatótávolsága 150 km volt. Személyzete 2 sofőr + parancsnok. Tekintettel arra, hogy gyalogságot támogató harckocsi, a torony tetejére 5 periszkópot szereltek, további kettőt a 2 db MG 34-ből álló fegyverzetre. A sofőrnek a tanktest tetejére is szereltek periszkópokat, a kukucskálón kívül.