Marder II

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marder II
Bundesarchiv Bild 101I-686-0084-31, Russland-Mitte, Panzerjäger "Marder II".jpg

Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Gyártó FAMO
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 3 vagy 4 fő
Hosszúság6,63 m
Szélesség2,28 m
Magasság2,2 m
Tömeg 11 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 5 - 35 mm
Elsődleges fegyverzet 75 mm-es PaK 40/2 páncéltörő ágyú
Másodlagos fegyverzet MG 34 vagy MG 42 géppuska
Műszaki adatok
Motor Maybach HL 62 vízhűtéses hathengeres benzinmotor
Teljesítmény 140 Le
Sebesség40 km/h
Fajlagos teljesítmény 12,96 Le/tonna
Hatótávolság190 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Marder II témájú médiaállományokat.

A Marder II-es (SdKfz 131) a náci Németország hadseregének páncélvadász harcjárműve volt, a második világháborúban. A jármű a német gyártású PzKpfw II-es harckocsi alvázának és a német gyártmányú 75 mm-es PaK páncéltörő ágyú PaK40/2 változatának kombinációja. A Marder II-t egészen 1944-ig gyártották.

Tervezés[szerkesztés]

A Marder II páncélvadász története a Panzer II-es harckocsira nyúlik vissza, melyet tervezésekor kiképző feladatokra kívántak felhasználni, de 1939 és 1942 közötti időszakban Németországnak nem állt rendelkezésre elég harckocsija, így a Panzer II-ket is frontszolgálatra vezényelték.

Annak ellenére, hogy a PzKpfw II jól szerepelt a harctereken, megérett a leváltásra. A harckocsi lehetőségei korlátozottak voltak, toronygyűrűje alkalmatlan volt egy nagyobb löveg befogadására, de a meglévő gyártósorokkal lehetőség nyílt egy önjáró páncélvadász jármű legyártására. A Panzerjäger prototípusát egy 50 mm-es páncéltörő ágyúval szerelték fel, de a gyártást már a Pak40/2 páncéltörő ágyúval kezdték meg. A Panzer II átalakításakor eltávolították a tornyot, melynek helyére került a páncéltörő löveg és a személyzetet védő, nyitott 10 mm vastag páncélpajzs, ami korlátozott védelmet nyújtott a személyzet számára az elölről és oldalról érkező találatokkal szemben.

A jármű súlynövekedésének kompenzálására a motor hátrébb került, a motorháztetőt a személyzet lövegkezelői felületnek használta. A Marder II-ből több mint 1200 darabot gyártottak, a Wehrmacht legnépszerűbb önjáró lövege volt.

Alkalmazás[szerkesztés]

A Marder II-ket széles körben alkalmazták a hadjáratokban, alacsony felépítésű és jól manőverező harcjárműnek bizonyult, melynek lövege képes volt szinte az összes szövetséges harckocsi leküzdésére, kivéve például a ISZ–2-t. A páncélvadász javadalomként 37 gránátot és 600 géppuska lőszert szállított, melyek rekeszei a motorháztetőn kaptak helyet. A jármű gyártása 1944-ben véget ért, de folyamatos fejlesztése a háború végéig tartott.

Galéria[szerkesztés]

Lásd Még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Marder II
A Wikimédia Commons tartalmaz Marder II témájú médiaállományokat.
  • Chris Chant, Tanks, Over 250 of the World's Tanks and Armored Fighting Vehicles, Summertime Publiching Ltd, 2004.