Panzerkampfwagen VII

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panzer VII Löwe VK7001

Típusnehéz harckocsi
Fejlesztő ország Harmadik Birodalom
GyártóFriedrich Krupp AG
Háborús részvételmásodik világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet5 fő
Hosszúság7,74 (löveggel) m
Szélesség3,84 m
Magasság3,08 m
Tömeg90 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat240/120 mm (homlok/oldal)
Elsődleges fegyverzetL/40 15 cm vagy L/60 12,8 cm vagy L/70 10,5 cm löveg
Másodlagos fegyverzet1 db párhuzamosított MG42-es géppuska
Műszaki adatok
MotorMaybach HL230 P30, 12 henger, benzin, vagy Daimler Benz
Teljesítmény700/1000 kW (Maybach/Daimler Benz)
Felfüggesztésátlapolt futógörgős, torziós rugós
Sebesség30/15 (út/terep) km/h
Hatótávolság160/80 (út/terep) km
A Wikimédia Commons tartalmaz Panzer VII Löwe VK7001 témájú médiaállományokat.

A Panzer VII Löwe második világháborús német harckocsi. Ismert egyéb elnevezés: „papirpanzer”,[1] mivel a tervezőasztalról soha nem gurult le. A tervek szerint a Tigris I, illetve a Tigris II utódjának szánták, ezt megerősíti a kilenc darab, átlapolt futógörgő. Kinézetre mégis inkább a Pantherre hasonlított volna, mivel a Tigris függőleges és vízszintes páncéllemezeit ferde helyzetű elemekkel helyettesítették. Alaposan megnézve azonban a hátsó rész és a torony is inkább a Tigrisre hasonlít.

Fejlesztés[szerkesztés]

A szupernehéz harckocsi fejlesztése 1941-ben indult meg a Henschel cégnél, amelyik később a Tigris II rendszeresített tornyát is tervezte, valamint a Krupp cégnél, amely az egyik legnagyobb fegyvergyártó volt. A harcjármű meghajtására eredetileg Maybach motort, később a Daimler-Benz-féle 1000 lóerős torpedónaszád motort nézték ki. Tervezett súlya 90 tonna. A tervezett utcai sebessége 30 km/óra volt. A projekt második szakaszában erősebb fegyvert (többfélét) és 150 mm-es páncélzatot terveztek hozzá.

A terv alapját a Krupp VK7001 (Tiger-Maus) projekt képezte. A kiírás szerint L/40 űrmérethosszú 15 cm-es löveg vagy L/70 10,5 cm-es löveg hordozására kellett volna alkalmasnak lennie. Két alapvető verziója a Leichte és a Schwere fedőnevet kapta. A Leichte (könnyű) változat hátsó elhelyezésű tornyot kapott volna, amely az L/70 10,5 cm-es löveg igényeihez igazodott. A Schwere (nehéz) variáns a 15 cm-es löveghez optimalizált, de már a tervezőasztalon 70 tonnáról 90 tonnára módosították az össztömeget. Mindkét verzió 120 mm-es frontpáncélzattal került tervezésre, a Leichte gömbölyített formákkal, míg a Schwere a Tigris II tapasztalataiból okulva 30°-ban döntött síklemezekkel. A tervezett hatalmas tömeg ellensúlyozására majdnem 1 méter széles lánctalpakat képzeltek hozzá.

1942 februárjától májusáig 6 különböző terv született. 1942. március 6-án nagyobb tankra született igény – Adolf Hitler parancsára a nehezebb verziók fejlesztését folytatták. A projektet 1942 júliusában végleg leállították, így prototípus sem készült. Minden szempontból e modell fejlesztése szolgáltatta az alapot a Porsche-féle Maus tervezéséhez.

Változatai[szerkesztés]

A még terv szinten sem elkészült Löwe alvázára már megtervezték a rohamlöveg-változatot is, amely a 15 cm-es löveg hosszúcsövű változatát hordozta volna.

Egyéb adatok[szerkesztés]

  • lőszerjavadalmazás: 22 db gránát és 2700 db GPU-lőszer

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A papírpáncélos megnevezést eredetileg a légifelderítés megtévesztésére használt harckocsimodellekre alkalmazták. Ezért ez a név kissé gúnyos színezetű.

Források[szerkesztés]