Grille 17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Grille 17
Grille 17 önjáró löveg
Grille 17 önjáró löveg

Típus geschützwagen
Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Harctéri alkalmazás
Gyártó Krupp Művek
Gyártási darabszám 1
Általános tulajdonságok
Személyzet ismeretlen
Tömeg 53–58 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Elsődleges fegyverzet 17 cm-es K72 L/50 löveg
Műszaki adatok
Motor V-12 Maybach HL 230 P30

A Grille 17 („tücsök”) a Harmadik Birodalom által tervezett önjáró löveg. Nevét a Grille-sorozatról kapta, a szám a főfegyver űrméretére utal.

Tervezés[szerkesztés]

A kísérleti program a kezdeti kudarcok ellenére sem szakadt meg. A Krupp Művek 1942 nyarán megbízást kapott arra, hogy a fejlesztés alatt álló Tigris II harckocsi alvázát felhasználva építsenek meg egy különleges, 53–58 tonnás önjáró löveget, amely alkalmas a 17 cm-es K72/L50 löveg hordozására. Nyilvánvaló volt, hogy a nagyobb fegyver miatt el kell tekinteni a löveg forgathatóságtól, és a hagyományos rohamlöveg konstrukcióját kell követni, ám ettől még szemernyit sem vált egyszerűvé a feladat.

Az alvázat meghosszabbították, a futógörgők számát megnövelték kettővel. Páncélzatát 60 milliméteresre tervezték, ám erről a mozgékonyság érdekében lemondtak. A Tigiseknél is alkalmazott motort választották, amely már a Tigris I esetében is alulméretezett volt. 1944 végén áttervezték, ellátták egy MG 42 géppuskával. Egy prototípust elkezdtek gyártani azonban a gyár elfoglalása előtt a munkások felrobbantották. Csak az alváz maradt meg, ennek további sorsa nem ismert.

Forrás[szerkesztés]

  • Kurt Rider A III. Birodalom Páncélosai. Vagabund Kiadó