Marder III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marder III
Marder-III-Saumur.0004wc3g.jpg

Fejlesztő ország  Harmadik Birodalom
Harctéri alkalmazás
Gyártó ČKD
Gyártási darabszám 799
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 4 fő
Hosszúság4,68 m
Szélesség2,35 m
Magasság2,48 m
Tömeg 11 tonna
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 11-25 mm
Elsődleges fegyverzet 75 mm-es PaK páncéltörő ágyú
Műszaki adatok
Motor Praga AC vízhűtéses benzinmotor
Teljesítmény 150 Le
Sebesség42 km/h
Hatótávolság140 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Marder III témájú médiaállományokat.

A Marder III-es (SdKfz 138) a náci Németország hadseregének páncélvadász harcjárműve volt a második világháborúban. A harcjármű alapja a CKD LT vz. 38 harckocsi. A Marder III gyártása 1944 májusában fejeződött be, összesen 799 darabot gyártottak belőle.

Tervezés[szerkesztés]

A Marder III harcjárművet a SdKfz 135, 131 és a 110 páncélvadászokhoz hasonló feltételek és szükség hívták életre. Amikor a németek elfoglalták a csonka Csehszlovák államot hozzáláttak a lefoglalt LT vz. 38 harckocsik megfelelő módosításához, hogy kielégítsék a harctereken támadt páncélelhárító hiányt.

Az eredeti harckocsi tornya nem volt megfelelő egy páncéltörő ágyú beépítéséhez, kezdetben ez a szovjetektől zsákmányolt 76,2 mm-es vontatott tábori löveget jelentette, mely nagy számban állt rendelkezésre abban az időben. Ebből a változatból mintegy 344-et szállítottak le a keleti frontra és Észak-Afrikába. A típus gyártása 1942-ben megváltozott, ekkor már elegendő mennyiség állt rendelkezésre a német 75 mm-es PaK ágyúból. Az új változat még mindig a Marder III volt, de az új löveg és a kismértékben megváltoztatott lövegpajzs miatt Sd.Kfz. 138 H jelzésű lett.

A harcjármű a nehéz löveg miatt orr nehézzé vált, amit a mérnökök úgy kompenzáltak, hogy a motort a jármű elején, a löveget kissé hátrébb helyezték. A típus gyártása 1944-ben fejeződött be, ekkorra 799 példány készült el.

Alkalmazás[szerkesztés]

A Marder III-t széles körben alkalmazták Észak-Afrikában és a Szovjetunió elleni hadjáratban. Erős 75 mm-es PaK páncéltörő lövege a legtöbb szövetséges páncélozott jármű leküzdésére alkalmas volt.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Chris Chant, Tanks, Over 250 of the World's Tanks and Armored Fighting Vehicles, Summertime Publiching Ltd, 2004.