Flakpanzer IV Ostwind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Flakpanzer IV „Ostwind”
Az Ostwind modellje
Az Ostwind modellje

Fejlesztő ország Harmadik Birodalom
Gyártó Friedrich Krupp AG
Gyártási darabszám 45
Általános tulajdonságok
Személyzet 5 fő
Hosszúság5,92 m
Szélesség2,95 m
Magasság3,00 m
Tömeg 25 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 10-80 mm
Elsődleges fegyverzet 1 db 3,7 cm FlaK 43 L/89 1000 tölténnyel
Másodlagos fegyverzet 1 db 7,92 mm MG34 1350 tölténnyel
Műszaki adatok
Motor 12 hengeres Maybach HL 120 TRM
Teljesítmény 300 LE
Felfüggesztés laprugó
Sebesség38 km/h
Fajlagos teljesítmény 12,5 LE/t
Hatótávolság200 km
A Wikimédia Commons tartalmaz Flakpanzer IV „Ostwind” témájú médiaállományokat.

A Flakpanzer IV „Ostwind” egy önjáró légvédelmi löveg volt, mely a Panzer IV tankon alapult. 1944-ben fejlesztették ki, a korábbi Wirbelwind önjáró légvédelmi löveg utódjának.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Panzer IV-es lövegtornyát eltávolították és egy nyitott tetejű, hatszögletű toronnyal helyettesítették, amelybe egy 37 mm-es FlaK 43-as löveget helyeztek. A jármű feladatköre összefoglalva az volt, hogy egy olyan légvédelmi fegyver legyen, amely rendelkezik egy gyors tüzelési sebességű löveggel, ami hatásos a könnyű járművek és a kisebb erődítmények ellen. Egy zárt tetejű típus jobb lett volna, de ez nem volt lehetséges a fegyver nagy füstképzése miatt. A jármű gyártását a Duisburg-i Deutsche Eisenwerke vállalat végezte.

Az Ostwind fő pozitívuma a Wirbelwindhez képest a megnövelt lőtávolság volt. Valamivel jobb páncélozottsága volt a toronynak és volt egy pótlólagos MG34-es géppuskája is.

A Flakpanzer fejlesztésének következő lépcsőjét az elődeinél (Möbelwagen, Wirbelwind) erősebb 37 mm-es FlaK 43-as löveggel szerelt Ostwind (Keleti szél) jelentette. Az Ostwind első példányait 1944 márciusában állították hadrendbe. A 160 lövés/perc tűzgyorsaságú löveget a Wirbelwindhez hasonlóan egy 360 fokban körbeforgatható, felül nyitott toronyban helyezték el. Mind a Wirbelwind, mind az Ostwind sikeres típusnak bizonyult, de nem csak légi, hanem földi célpontok ellen is hatásos volt, különösen az ellenséges gyalogság ellen. Hozzávetőleg 45 darab készült ebből a járműből.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ostwind című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]