Ugrás a tartalomhoz

Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 544 094 szócikke van, ebből 1057 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
A kódolt távirat
A kódolt távirat

A Zimmermann-távirat az első világháború idején küldött, titkosított német diplomáciai üzenet, melyben az Arthur Zimmermann vezette német külügyminisztérium 1917 januárjában arra utasította a mexikóvárosi német követet, hogy amennyiben az Egyesült Államok – a megindítani szándékozott korlátlan tengeralattjáró-háború okán – hadat üzenne Németországnak, akkor ajánljon katonai szövetséget Mexikónak, és amennyiben Mexikó területeket tudott volna elfoglalni Texas, Arizona és Új-Mexikó szövetségi államokból, úgy azok Mexikóhoz való visszacsatolását Németország elismerte volna. A tengeralattjáró-háború fokozását előzőleg ellenző, de a vitában végül alulmaradt külügyminisztérium ezzel a lépéssel igyekezett javítani a hadvezetéssel megromlott viszonyán. Az ajánlattételt a Vilmos császárral és valószínűleg a Bethmann-Hollweg kancellárral való egyeztetés nélkül tették meg, és a hadvezetést is csak utólag értesítették róla, hogy az új stratégiához igazodó, már megtett erőfeszítéseket mutathassanak fel.

A háború első napjaiban a britek az összes tenger alatt futó transzatlanti kommunikációs kábelüket elvágták, a németek ezért külföldi segítséggel, az USA berlini nagykövetségének közvetítésével – Anglia érintésével – küldték el az üzenetet a washingtoni nagykövetségükre, ahonnan azt a Mexikóvárosban lévő német külképviseletre továbbították. A táviratot már elküldésének napján elfogta a semleges államok – köztük az USA – táviratforgalmát megfigyelés alatt tartó brit hírszerzés, és nagy pontossággal meg tudta fejteni annak tartalmát. Miután a korlátlan tengeralattjáró-háború meghirdetése a brit várakozásokkal ellentétben nem vonta magával az USA hadba lépését, a távirat Washingtonnak való átadásával igyekeztek ezt elősegíteni.

A Zimmermann-táviratról március 1-jén adtak hírt az amerikai lapok. Más lehetőséget nem látva a német külügyminisztérium már másnap sajtóközleményben ismerte el, hogy hasonló tartalommal valóban küldött táviratot a mexikói külképviseletének. A háborúból kimaradás kampányszlogenjével 1916-ban választást nyerő Woodrow Wilson elnök a korlátlan tengeralattjáró-háború 1917. február 1-jei meghirdetését valóban nem találta igazolható oknak az USA hadba lépéséhez, ehhez egy újabb, a Lusitaniáéhoz hasonló katasztrófára várt volna, ami azonban nem következett be. Ennek hiányában a Zimmermann-táviratot vélte olyan incidensnek, melyet háborús indoknak lehet beállítani a közvélemény számára.

A távirat nyilvánosságra hozatalának jelentősége és az első világháború menetére tett hatása erősen vitatott. Egyik részről a kódolt távirat feltörését a brit hírszerzés legnagyobb első világháborús sikerének tartják, és az egyik első olyan esetnek, amikor egy jelhírszerzési információ világtörténelmi eseményekre volt hatással. A háború utáni amerikai „mainstream” történetírás átvette Lansing külügyminiszter azon állítását, hogy a táviratban foglalt USA-ellenes konspiráció nyilvánosságra kerülése utáni közfelháborodás teremtette meg az amerikai társadalomban a hadba lépéshez szükséges egységet. Más történészek szerint jelentősen túlértékelték az ügyet, amelyre Wilson elnök 1917. április 2-ai, a hadba lépés melletti kongresszusi beszédében is már csak röviden tért ki. Az eset az amerikai belpolitikában valójában inkább csak elmélyítette a háborúpártiak és az izolacionisták közötti ellentétet, mintsem egyesítette volna a két tábort, az Egyesült Államok hadba lépését pedig csak pár héttel, esetleg pár hónappal hozhatta korábbra, mivel az USA nem engedhette meg magának, hogy az irányába eladósodó antant vereséget szenvedjen és Németország győzelmével egy egységes európai erőközpont jöjjön létre.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Apollo–11 • Pénzverdék a római császárkorban • Ruházatfiziológia • Szép asszonyok egy gazdag házban • Rhode Island • Pajzsos cankó • Szarajevói merénylet 

Javaslatok

A nap képe    
Sally Ride amerikai űrhajósnő 1984-ben

Sally Ride amerikai űrhajósnő 1984-ben
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

A leendő León autonóm közösség számára javasolt zászló
A leendő León autonóm közösség számára javasolt zászló
  • …Spanyolországban széles körű támogatást élvez az a javaslat, miszerint León tartománynak történelmi okokból külön autonóm közösséggé kell válnia a Kasztília és León autonóm közösségtől?
  • Izvor lakossága 2002-ben mindössze négy fő volt?
  • … a világ ötszáz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közül az összes Linuxot használ?
  • … Dimash Qudaibergen világhírű kazak énekes zsűritagként vett részt a Virtuózok kilencedik, 2023-as évadában, és duettet is énekelt Plácido Domingóval?
Aktuális  


Az év aktualitásai: orosz invázió Ukrajna ellenIzrael–Hamász-háborúlabdarúgó-Európa-bajnokságpárizsi olimpiai játékokamerikai elnökválasztás


Halálesetek a közelmúltban: Krémer BalázsMoacirSzatmári LizaCsányi JánosToumani DiabatéEliyahu RipsBob Newhart

Ezen a napon  

Ma 2024. július 23. van,  

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Próbalap – Újdonsült szerkesztőinknek ajánljuk.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 544 094 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.