Walther von Brauchitsch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walther von Brauchitsch
Született1881. október 4.
Német Birodalom Berlin, Porosz Királyság, Német Császárság
Meghalt1948. október 18. (67 évesen)
Hamburg, Németország
SírhelySalzgitter
Állampolgárságanémet
Nemzetiségeporosz
Fegyvernemtüzérség
Szolgálati ideje1900-1941
RendfokozataTábornagy (Generalfeldmarschall)
EgységeA Heer főparancsnoka
Csatáielső világháború
második világháború
KitüntetéseiA Vaskereszt Lovagkeresztje
Halál okatüdőgyulladás
SzüleiBernhard von Brauchitsch
IskoláiFrancia Gimnázium (Berlin)

Walther von Brauchitsch aláírása
Walther von Brauchitsch aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Walther von Brauchitsch témájú médiaállományokat.

Walther von Brauchitsch (teljes nevén Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch; Berlin, 1881. október 4.Hamburg, 1948. október 18.) német tábornagy.

Porosz katonacsaládból származott. 1938-ban a német szárazföldi haderő (Heer) főparancsnoka lett. 1939 novemberében ő és a vezérkari főnöke, Franz Halder nem értettek egyet Hitlerrel abban, hogy egy X napon megkezdődjék a Franciaország elleni invázió. Von Brauchitchs a tábornoki kar reményeivel ellentétben sem mert szembeszállni a Führer elképzeléseivel.

Beosztásánál fogva von Brauchitsch volt a lengyelországi hadjárat főparancsnoka. A nyugati hadjáratot kockázatosnak vélte, de érveit nem fogadták el: 1940. május 10-én megkezdődött a franciaországi hadjárat, és ezzel véget ért a Furcsa háború.

A Barbarossa hadművelet - a Szovjetunió elleni támadás - idején von Brauchitsch szívrohamot kapott, és mivel így nem tudta ellátni vezetői feladatait, ez jó ürügyül szolgált arra, hogy ő lett a Moszkva alatti kudarc egyik bűnbakja. 1941 decemberében Hitler leváltotta, és maga vette át első civilként a Heer főparancsnoki beosztását.

A háború után Walther von Brauchitschot háborús bűnök elkövetésével vádolták meg, de még az ítélet kihirdetése előtt elhunyt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Walther von Brauchitsch című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Walther von Brauchitsch
A Wikimédia Commons tartalmaz Walther von Brauchitsch témájú médiaállományokat.