Tildy híd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tildy Zoltán híd szócikkből átirányítva)
Tildy Zoltán híd
ElhelyezkedéseTahitótfalu
Áthidalt akadálySzentendrei-Duna
NévadóTildy Zoltán
Szerkezettípusvasbeton
Funkcióközúti híd
Teljes hosszúsága201,60 m
Szélesség8,50 m
Átadás ideje1912-1914 (első), 1978 (utolsó)
Elhelyezkedése
Tildy Zoltán híd (Pest vármegye)
Tildy Zoltán híd
Tildy Zoltán híd
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 45′ 13″, k. h. 19° 04′ 53″Koordináták: é. sz. 47° 45′ 13″, k. h. 19° 04′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tildy Zoltán híd témájú médiaállományokat.

A Tildy híd a Dunakanyarban, a Duna szentendrei ágán átívelve Tahitótfalu két részét köti össze, illetve a Szentendrei-szigetet a Duna jobb partjával. A híd 19,8 folyamkilométernél található. Az 1114-es számú mellékút halad keresztül rajta.

Története[szerkesztés]

Az első hidat 1912 tavaszán kezdték építeni. Két évvel később, a világháború kitörése előtt egy héttel szentelték föl, és az Almásy-híd nevet kapta. Ezt a hidat 1944 decemberében a németek felrobbantották. 1945 januárjában az orosz hadsereg cölöphidat épített, amit a jeges ár még azon a télen elvitt. Építettek helyette egy harmadikat, majd Tildy Zoltán és Gerő Ernő idejében egy negyediket, amelynek a szerkezete már vasból készült. A ma is álló vasbeton híd az ötödik a sorban: 1978-ban épült a régi, alacsonyabb híd felhajtójának északi oldalára.[1] 2007-ben Tildy Zoltánról nevezték el.

Az első híd megépítésének kezdeményezője Fülöp Béla református tanító volt. A szükséges anyagiakat ő kezdte előteremteni, a falu népének támogatásával. Segítségükre sietett a győztes párt alakította kormány, mely Wekerle Sándor pénzügyminiszter vezetésével 250 ezer korona kamatmentes hitelt folyósított a falunak a hídépítésre, 15 éves lejárattal.

A híd használatáért fizetni kellett: gyalogosok 2 fillérért, kocsik, szekerek 10-20 fillérért kelhettek át oda-vissza. A nem helybeliektől dupla hídpénzt szedtek.

Építése[szerkesztés]

A híd részeit kis darabokban hordták Tahitótfaluba, és a helyszínen szegecselték össze, a szegecsek melegítésével és a hídrészek kézi összekalapálásával (akkor még nem ismerték a hegesztést). A földmunkát idegenből érkezett kubikosok végezték. A híd nem egészen két év alatt készült el; átadására a világháború kitörése előtt egy héttel került sor.

Jelenlegi neve[szerkesztés]

A földrajzi nevek és műtárgyak elnevezésében illetékes Földrajzinév-bizottság 2007. október 8-i ülésén az átkelő a Tildy híd nevet kapta.[2] A névadó ünnepséget 2008. október 23-án tartották; ekkor került felavatásra a híd tövében a Tildy-emlékhely is. Az eseményen jelen volt Boross Péter korábbi miniszterelnök, Bölcskei Gusztáv református püspök, a Tildy Alapítvány több tagja – köztük Horváth János országgyűlési képviselő –, valamint Tahitótfalu önkormányzatának képviselő-testülete.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Pinczés Sándor - Tildy Zoltán híd építésére (Köztérkép.hu, 2019.06.16.)
  2. FB-ülés döntései. [2014. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 20.)