Osztrák Emlékszolgálat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Osztrák Külföldi Szolgálat szövetségének Osztrák Emlékszolgálat programja egy alternatívája az Osztrák Polgári Szolgálatnak, amivel külföldön lehet emlékszolgálatot teljesíteni. A résztvevők különböző holokauszt-megemlékező intézetekben dolgoznak.

Az ötlet[szerkesztés]

Az Osztrák Emlékszolgálatot Andreas Maislinger, egy innsbrucki (Tirol) politológus kezdeményezte, aki a Német Békemozgalmi Szervezet („Aktion Sühnezeichen Friedensdienst”) alapötletét vette át. Maislinger maga is önkéntesként dolgozott a Békemozgalmi Szervezetnek az Auschwitz-Birkenau Múzeumban, ahol az emlékszolgálat ötlete született.

A program[szerkesztés]

Az osztrák kormány 1991-ben fogadta el az emlékszolgálatot a polgári szolgálat alternatívájaként, és berendezett egy elősegítő szervezetet, ami az „eszközeit” az Osztrák Belügyminisztériumtól kapja. Ez az „elősegítő szervezet” osztja szét az „eszközöket” a további független szervezeteknek, mint például az Osztrák Polgári Szolgálatnak. "Az emlékszolgálat szándéka Ausztriának a holokausztban való bűnrészességnek a hangsúlyozása és a „soha többé”-ért való küzdés felelősségének az átadása." (Részlet a korábbi osztrák szövetségi kancellár, Franz Vranitzky 1993 júniusában tartott jeruzsálemi beszédéből).

Az Osztrák Emlékszolgálat a holokauszt intézeteknek és múzeumoknak világszerte egyedülálló hálózata, amelyek szívesen veszik igénybe a segítséget archívumaikban, könyvtáraikban és egyéb intézményeikben. 1992 óta pár száz emlékszolgáló - általában húsz év körüliek - munkálkodnak a holokauszt intézetekben, és dolgozzák fel a holokauszt történetét.

Az Osztrák Kormány az Osztrák Külföldi Szolgálat szövetségének Osztrák Emlékszolgálat programja mellett az Emlékszolgálat Szövetséget és a Soha el nem felejteni Szövetséget is feljogosítja arra, hogy kiküldjék az emlékszolgálóikat az egész világon levő társszövetségekhez.

Az Osztrák Holokauszt díj[szerkesztés]

Az Osztrák Emlékszolgálat 2006 óta évente adja át az Osztrák Holokauszt díjat olyan személyeknek, akik kiemelkedően sokat tettek a Soá (héberül a holokauszt) és a nemzetiszocializmus más bűneinek az emlékére.

Díjazottak:

Munkahelyek[szerkesztés]

Amerikai Egyesült Államok

Anglia

Ausztria

Ausztrália

Brazília

  • Petrópolis - Casa Stefan Zweig

Bulgária

  • Szófia - Bulgáriai Zsidók Szervezete

Csehország

Franciaország

  • Oradour - Centre de la mémoire|Centre de la Mémoire d´Oradour
  • Párizs - La Fondation pour la Mémoire de la Déportation
  • Párizs - Amicale de Mauthausen

Hollandia

Horvátország

  • Jasenovac - Gedenkstätte KZ Jasenovac

Izrael

Kanada

Kína

  • Harbin - Harbin Jewish Research Center
  • Sanghaj - Zsidó Tudomány Központ

Lengyelország

Magyarország

Németország

Norvégia

  • Oslo - Jodisk Aldersbolig

Olaszország

Svédország

Külső hivatkozások[szerkesztés]