Osztrák Külföldi Szolgálat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Osztrák Szövetségi Minisztérium a Belföldért (BMI) által elismert Osztrák Külföldi Szolgálat egyesülete egy nonprofit szervezet, ami a polgári szolgálatköteles osztrákoknak egy 12 hónapos alternatívát nyújt a szabályos polgári szolgálat elvégzésére. Ezt lehet emlék-, szociális- vagy békeszolgálatként teljesíteni.

A „külföldi polgári szolgálat” vagy a „külföldi szolgálat” fogalmak ismeretlenek az osztrák jogrendben. Mivel a polgári szolgálatot fennhatósági, állami szolgáltként csak az Osztrák Köztársaság területén belül lehet elvégezni, jogi szempontból a külföldi szolgálat nem szabályos módja a polgári szolgálatnak. A külföldi szolgálatot elvégzőt csak a szolgálat teljesítése után szabadítják fel a szolgálat alól.

Az innsbrucki politikatudós, Andreas Maislinger a németektől vette át a külföldi szolgálat ötletét. 1992. szeptember elsején tudta az első osztrák polgári szolgálatköteles az Auschwitz-Birkenau Múzeumban emlekszolgálatát megkezdeni.

Az Egyesület a Külföldi Szolgálatért 1998-ban lett alapítva, amit 2006-ban Osztrák Külföldi Szolgálatra neveztek át.

Az egyesület székhelye a Jakob Hutter után elnevezett Hutterweg-en, Innsbruckban található. Minden tartományban havonta egyszer egy találkozóra kerül sor.

Osztrák Emlékszolgálat[szerkesztés]

Az osztrák emlékszolgálat programja a nemzetiszocializmus áldozataival foglalkozik. Az emlékszolgálók holokauszt emlékhelyeken dolgoznak, múzeumokban vagy kutatási intézményekben, ilyen például a Simon Wiesenthal Center Los Angelesben vagy a Jad Vasem Jeruzsálemben.

Osztrák Szociális Szolgálat[szerkesztés]

Ezzel a szolgálattal az érintett ország gazdasági és szociális fejlődését támogatják. A szociális szolgálatot végzők utcagyerekekkel dolgoznak együtt, vagy olyan projekteken munkálkodnak, mint például az ivóvízellátás gazdaságilag elmaradott országokban.

Osztrák Békeszolgálat[szerkesztés]

A béke szolgálók a béke elérésével és biztosításával foglalkoznak. Például izraeli nem állami szerveződésekben dolgoznak, ahol workshopokat szerveznek, valamint az egymással szemben álló pártok kommunikációját segítik.

Osztrák Holokauszt díj[szerkesztés]

Az osztrák emlékszolgálat 2006 óta évente adja át az Osztrák Holokauszt díjat (Austrian Holocaust Memorial Award) olyan személyeknek, akik kiemelkedően sokat tettek a Soá és a nemzetiszocializmus más bűnei ellen.

Weblinkek[szerkesztés]