Ohotszki-tenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ohotszki-tenger
(Охoтское море)
Országok Oroszország,  Japán
HelyCsendes-óceán
Felszíni terület1 530 000 km2
Átlagos mélység971 m
Legnagyobb mélység3372 m
TelepülésekMagadan, Palana, Juzsno-Szahalinszk, Abasiri, Monbecu, Vakkanai
Elhelyezkedése
Ohotszki-tenger (Csendes-óceán)
Ohotszki-tenger
Ohotszki-tenger
Pozíció a Csendes-óceán térképén
é. sz. 55°, k. h. 150°Koordináták: é. sz. 55°, k. h. 150°
Az Ohotszki-tenger és környéke
Az Ohotszki-tenger és környéke
A Wikimédia Commons tartalmaz Ohotszki-tenger témájú médiaállományokat.

Az Ohotszki-tenger (oroszul Охoтское море [ahóckoje mórje]) a Csendes-óceán nyugati részének egyik tengere, amelyet keletről a Kamcsatka-félsziget, délkeletről a Kuril-szigetek, délen Hokkaidó szigete, nyugaton Szahalin szigete, illetve a kelet-szibériai partvonal határolnak.

Nevét Ohotszkról, a Távol-Kelet első orosz településéről kapta.

Első európai felfedezői az orosz Ivan Jurjevics Moszkvityin és Vaszilij Danyilovics Pojarkov voltak, a 17. század második negyedében.

Az Ohotszki-tenger a hosszan elnyúló Szahalin két oldalán is érintkezik a Japán-tengerrel, nyugaton a Szahalini-öblön és a Tatár-öblön, délen a La Pérouse-szoroson keresztül.

Télen a hajózás az Ohotszki-tengeren nehéz vagy egyenesen lehetetlen. Az Amur folyó ugyanis nagy mennyiségű édesvizet szállít a tengerbe, ami csökkenti az oldott só koncentrációját, felemelve a víz fagyáspontját – így az Ohotszki-tengeren könnyebben képződnek a hajókra veszélyes jégmezők, mint a nyílt vizeken.

Az Ohotszki-tengert a Japánhoz tartozó Hokkaidó partvonalát kivéve minden oldalról Oroszország szárazföldi területei veszik körül, ezért felette az orosz szuverenitást általában elismerik. A hidegháború idején a Szovjet Csendes-óceáni Flotta ballisztikus rakéták kilövésére alkalmas tengeralattjárói bázisának használta, és Oroszország azóta is megtartotta ezt a stratégiát.

Japán neve[szerkesztés]

Japánul a tenger neve hagyományosan Hokkai (北海) volt, ami „északi tengert” jelent. Később azonban az Északi-tenger nevet a japánok is a más nyelvekben ezen a néven ismert európai tengerre kezdték el használni. Hogy megkülönböztessék tőle a saját tengerüket, az utóbbi új neve Ohócuku-kai (オホーツク海) lett, az orosz név átírása.

Jelentős kikötők[szerkesztés]

 

További információk[szerkesztés]