Aurelianus római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lucius Domitius Aurelianus római császár szócikkből átirányítva)
Aurelianus
Santa Giulia 4.jpg
Aurelianus portréja

a Római Birodalom princepse
Uralkodási ideje
270. szeptember275. szeptember/október
Elődje Quintillus
Utódja Tacitus
Életrajzi adatok
Teljes neve Lucius Domitius Aurelianus
Született 214. szeptember 9.
Sirmium
Elhunyt 275. október/szeptember (61 évesen)
Caenophrurium
Házastársa Bruttia Crispina

Lucius Domitius Aurelianus (Sirmium, 214. szeptember 9.Konstantinápoly, 275 szeptember vagy október) római császár (270–275-ig), a katonacsászárok egyike.

Parasztcsaládban született Pannoniában, Sirmium (a mai Szávaszentdemeter) közelében. Katona lett, s erős testalkata, bátor helytállása, vitézsége révén a hadvezérségig emelkedett. Claudius Gothicus lovasságának parancsnoka volt, és mikor a császár meghalt, a Pannoniában állomásozó légiók Aurelianust kiáltották ki császárrá.

Aurelianus jó politikusnak és hadvezérnek bizonyult: 271-ben kiürítette majd átengedte a gótokoknak Dáciát, s békét kötött velük, Itáliából kiverte az alemannokat, visszaszerezte Hispániát, s 271272-ben és 273-ban sikeres hadjáratot vezetett a "pius Felix Augustus" nevet felvett Vaballathus és anyja, Septimia Zenobia uralkodóasszony ellen, aki független palmyrai királyságot akart alapítani, s Egyiptomot is elfoglalta. 273-ban az utolsó helyi császár, Tetricus harc nélkül adta át Galliát, amit időközben a barbárok többször is feldúltak.

Rómát a tulliusi falnál jóval nagyobb területet körülölelő, 19 kilométeres védőfallal vette körül (Mura Aureliane), ami máig meghatározza a város belső részének szerkezetét. Véget vetett a pénzhamisításoknak, s gondja volt rendbe tenni a birodalom zavaros belügyeit is. A szenátus (senatus) Restitutor orbis terrarum címet adta neki, ami annyit tesz: a földkerekség helyreállítója.

Aurelianus antoninianusa. Az előlapon a császár, a hátoldalon az ellenséget legyőző, babérágat és íjat vivő Sol

Aurelianus is a keresztényüldöző császárok közé tartozott. Az egyház által számon tartott tíz nagy keresztényüldözés egyike fűződik nevéhez. Állítólag mielőtt aláírhatta volna az üldözés szigorítását elrendelő parancsait, meghalt, amit a keresztények égi jelnek tekintettek.

275-ben a perzsák ellen vonulva írnoka, Mnestheus összeesküvést szőtt ellene, melynek a császár áldozatul esett: az írnok, akit egy hazugsága miatt büntetéssel fenyegetett meg Aurelianus, azt híresztelte a tisztek körében, hogy a császár felvette őket a kivégzendők listájára. A hír ugyan nem volt igaz, ám katonák megijedtek, s hogy magukat megmentsék a félt kivégzéstől – agyonütötték a császárt.Elődei:
Flaminus Antiochianus
és
Virius Orfitus
Consul
271
Kollégája:
Pomponius Bassus
SPQR
Utódai:
Titus Flavius Postumius Quietus
és
Iunius Veldumnianus
Elődei:
Pius Tetricus (suff)
és
Iulius Placidianus
Consul
274
Kollégája:
Capitolinus
SPQR
Utódai:
Pius Tetricus
és
Tetricus Esuvius
Elődei:
Pius Tetricus
és
Tetricus Esuvius
Consul
275
Kollégája:
Marcellinus
SPQR
Utódai:
Tacitus
és
Aemilianus
Előző uralkodó:
Quintillus
Római császár
270–275
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Tacitus
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap