I. János svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. János
I. János pénzérméje
I. János pénzérméje

Svédország királya
Uralkodási ideje
1216 1222
KoronázásaLinköping
1219
ElődjeX. Erik
UtódjaXI. Erik
Életrajzi adatok
UralkodóházSverker-ház
Született1201
Elhunyt1222. március 10. (21 évesen)
Visingsö
NyughelyeAlvastra Apátság
ÉdesapjaII. Sverker
ÉdesanyjaIngegärd Birgersdotter
Testvére(i)
  • Princess Helena Sverkersdotter of Sweden
  • Margarete Sverkersdotter
A Wikimédia Commons tartalmaz I. János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. János, svédül Johan Sverkersson (12011222. március 10.) Svédország királya 1216-tól haláláig. Ifjabb Sverker fia. Anyja Ingegärd Birgersdotter.

Élete[szerkesztés]

A grófi (svéd Jarl) címet 1202-ben örökölte nagyapjától. Amikor édesapja 1210-ben meghalt, János még túl fiatal volt, hogy Erik Knutssontól elvitassa a királyi címet. Utóbbinak 1216-os halála után azonban Jánost királlyá választották. A választásban döntő szerepet játszott János anyja családjának hatalmi pozíciója. A koronázás 1219-ben, Linköping városában zajlott, amikor János betöltötte nagykorúságát.

Az ezt követő rövid országlása alatt János keresztes hadjáratot vezetett Észtországban, ahol rövid időre sikerült új területeket elfoglalniuk. A leali (lihulai) csatában elszenvedett 1220. augusztus 8-i vereség után János visszatért Svédországba.

János térítéseivel az észt területen későn érkezett, hiszen a területen a Német Lovagrend és a dánok már jelentős sikereket értek el.

János 1222-ben halt meg Visingsőn. Foldi maradványait az alvastrai apátságban helyezték végső nyugalomra. Ő volt az utolsó Sverker-házi király.

Királyi mellékneve, az Ifjabb, mely újabb krónikákban tűnik fel, valójában egy félrefordítás következménye, mely a latin "Johannes, Suercheri junioris filius" feliratból ered. Ennek jelentése: "János, az Ifjabb Sverker fia".

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johann I. (Schweden) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
X. Erik
Svédország uralkodója
12161222
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
XI. Erik