Hermann Tilke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hermann Tilke
2009-ben
2009-ben
Született1954. december 31. (69 éves)
Heggen
Állampolgárságanémet[1]
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Hermann Tilke témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hermann Tilke (Olpe, NSZK, 1954. december 31. –) német építőmérnök, több Formula–1-es versenypálya tervezője, autóversenyző.

Versenyzőként[szerkesztés]

Az 1980-as években túraautókkal versenyzett, főként a régi Nürburgring Nordschleifén. Ezen kívül elindult VLN Endurance versenyeken és a nürburgringi 24 órás versenyen is. 2003-ban és 2004-ben Dirk Adorffal megnyert néhány VLN-futamot egy V8Star autóval.

Építőként[szerkesztés]

1984-ben létrehozta a Tilke Engineeringet, ahol az építészeti, mérnöki és elektronikai megoldásokat kapcsolják össze, főképp a motorsport számára.

Egyik első, kisebb munkája egy rövid bekötőút volt a Nürburgringhez. 2002-ben ő tervezte újra a ma használt Nürburgring első kanyarját.

Első nagyobb munkáját az 1990-es években kapta, melynek eredményeképpen az ausztriai Österreichring jelentős átalakításával létrejött a sokkal rövidebb A1-Ring.

A következő pályák tervezése fűződik a nevéhez:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. inferred from place of birth

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hermann Tilke című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.