Flavius Claudius Iovianus római császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Flavius Claudius Iovianus, a római katonacsászárok egyike (331. Singidunum, Pannonia provincia364. február 17. Dadastana, Bütinia)

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Flavius Claudius Iovianus római császár portréja

Varronianus comes, II. Constantius tisztjének fia volt.[1] Atyja példáját követve lett tagja a császári testőrgárdának.[2] Iulianus (Apostata) császár uralkodása alatt a légiók egyik fővezére volt a perzsák elleni hadjáratban. A keresztény vallást elvető filozófus és katona, Iulianus császár halála (363. június 27.) után – talán atyja érdemeit is tekintetbe véve, más vélemény szerint iszákossága és erélytelensége miatt – őt kiáltották ki császárrá.

Ezzel Flavius Iulianus római császár pogány vallási restaurációja végérvényesen megszűnt. Iovianus keresztény volt, s mint ilyen hatalomra jutása után azonnal megszüntette a keresztény vallást háttérbe kényszerítő folyamatot, melyet elődje Iulianus folytatott. Az elődje által bezáratott antiochiai templomot újra megnyittatta. Atanázt és a többi száműzött keresztény püspököt visszahívta. Trónralépése után visszavonta Iulianus keresztényeket korlátozó törvényeit, általános értékelés szerint mindenkinek vallási türelmet hirdetett. Azonban a régi vallás híveinek a nyilvános állatáldozatok bemutatását betiltotta, vagyis a vallási türelem a „pogányságra” nem vonatkozott.[3] Katonai téren nem sok babért aratott, de II. Sápúr perzsa Szászánida-királlyal harminc éves békében állapodott meg, s ezzel biztosította a birodalom keleti határát és megteremtette a lehetőségét annak, hogy az északi germán támadás ellen fordulhasson.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Flavius Claudius Iovianus római császár témájú médiaállományokat.


Elődei:
Flavius Iulianus
és
Sallustius
Consul
364
Kollégája:
Flavius Varronianus
SPQR
Utódai:
Flavius Valentinianus
és
Flavius Valens
Előző uralkodó:
Iulianus
Római császár
363 – 364
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
I. Valentinianus
Procopius
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap