Wikipédia-vita:Orvostudományi műhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ajánlott műhely[szerkesztés]

A műhely résztvevőinek figyelmébe ajánlom a Wikipédia:Antropológia műhelyet, melybe kívülem csak egy résztvevő van és nem csinál semmit, de van itt valaki, aki nála segítőkészebb? Ha igen, akkor szívesen várlak. Nagyon sok gond van ebbe az Antropológia műhelybe.--Proki vita 2013. november 30., 16:19 (CET)

Kiemeltnek jelölés[szerkesztés]

Jelöltem a skizofrénia szócikket kiemelt szócikknek, kérlek nézzetek rá és támogassátok. Andrew69. Blue a v.svg 2014. január 5., 22:54 (CET)

Azt hiszem, azon kezdeményezésem, hogy életet leheljek a műhelybe kudarcba fulladt, őszintén szólva nem hiszem, hogy rajtam kívül bárki is látogatná a műhely oldalát, nem véletlenül hagytam meg az inaktív műhelyek kategóriában. Ettől függetlenül persze ha lesz időm, ránézek, bár a pszichiátria kicsit távol áll tőlem. Üdv: --Kohlins vita 2014. január 20., 16:55 (CET)
Itt a következő, mert az előző már kiemelt lett. Kérlek most már tényleg nézz rá a tüdőgyulladásra. Andrew69. Blue a v.svg 2014. február 4., 09:47 (CET)
+1 születésszabályozás Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 5., 14:48 (CET)
+1 Égési sérülés Andrew69. Blue a v.svg 2014. április 12., 15:24 (CEST)

Az Égési sérülés másodszorra és jelöltem jó szócikknek a torokgyulladást. Andrew69. Blue a v.svg 2014. július 22., 23:21 (CEST)

Korai klimax[szerkesztés]

A Korai klimax szócikk 130 napja ellenőrizetlen, valaki akinek van járőrbitje rá tudna nézni? --Bajnoczki vita 2014. augusztus 1., 09:24 (CEST)

Megnézem majd, bár nem vagyok járőr. Üdv: --Kohlins vita 2014. augusztus 1., 16:40 (CEST)

Orvosi szószedet[szerkesztés]

A kocsmafali felvetés kapcsán talán érdemes lenne egy magyar / latin (esetleg +angol) szószedetet összeállítani, amiben orvosi kifejezések szerepelnének, olyanok, mint pl. sokízületi gyulladás, amit egyik szerkesztőtársunk hibás írásúnak vélt. Persze ez elég nagy munka, de nem kell egy nekifutásból megcsinálni. Lenne egy, a műhely tagjai által ellenőrzött lista, ami folyamatosan bővülne. Mit szóltok hozzá? Nem is kellene Egy rendezhető táblázat lenne csak egy egyszerű felsorolás, a sor elején csillaggal kezdve. (Időnként lehetne ABC-sorba rendezni, ezt el tudom vállalni, mert nem nagy kunszt.

A fejléc olyasmi lenne: "ajánlott magyar név", "latin név", "angol név"

misibacsi*üzenet 2014. augusztus 4., 18:06 (CEST)

Szia! Jó ötletnek tartom, bár jelenleg eléggé el vagyok havazva. A kocsmafalra kitett javaslat egészen biztosan változni fog, Tgr küldött a végén orvosi szaknyelvi cikkeket és én is próbálok jobban utánajárni, hogy azok alapján tudjunk valamilyen szakmailag is elfogadható közös nyelvezetet kialakítani. (Már ha lesz kivel, igazából rajtam kívül sajnos nem nagyon látogatja senki sem a műhely lapjait, amennyire észrevettem.) Jó lenne, ha az általad javasolt lista is ez alapján készülne majd el, ha egyszer elkészül. Üdv: --Kohlins vita 2014. augusztus 4., 23:31 (CEST)

Utazás-orvostani klinikai gyógyszerészet[szerkesztés]

Ezen a helyen: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Utazás-orvostani klinikai gyógyszerészet egy az orvostudományi műhelyt erősen érintő kérést hagytam, kérlek benneteket, hogy nézzétek meg. --Karmela posta 2014. szeptember 2., 18:35 (CEST)

Vitaminok: Egyedi nevek vagy sorszámozott B-vitaminok legyenek a tartalomjegyzékben?[szerkesztés]

Sziasztok!

A vitaminok szócikken dolgozom egy ideje.

Az egyik szakkönyvben ezt olvastam:

"A szakemberek az egyértelműség érdekében előnyben részesítik az egyedi nevek használatát." (a B-vitaminokról van szó).

A cikkben jelenleg a B-knél a sorszám szerinti felsorolás található (ami csúnyán néz ki az alsó indexbe tett számjegy áthúzása miatt). Ezt át tudom rendezni nevek szerint, ha mások is úgy gondolják, hogy szakmailag az a helyes. Tehát a szakasz címe nem "B1-vitamin" lenne, hanem "Tiamin", a "B2-vitamin"-é "Riboflavin", stb.

Mit gondoltok erről? Jelenleg a sorszám miatt könnyű megtalálni a keresett vitamint a cikk tartalomjegyzékében. Az átnevezések miatt ez az előny elvész. Viszont ha szakmailag ez a helyesebb, akkor meggondolandó, hogy inkább ez legyen a fő szempont.


Válaszokat, javaslatokat ide írjatok: Vita:Vitaminok#Egyedi nevek vagy sorszámozott B-vitaminok legyenek a tartalomjegyzékben?

misibacsi*üzenet 2014. szeptember 4., 19:44 (CEST)

Porckorongsérv[szerkesztés]

Üdv! A magyar Porckorongsérv és az angol Spinal disc herniation cikkek ugyanarról szólnak? Azért kérdezem, mert össze akartam kapcsolni őket a Wikidatán, de elbizonytalanodtam, miután észrevettem, hogy a két szócikkben eltérő latin név van feltüntetve. ✮ Einstein2 vitalap 2014. október 9., 20:32 (CEST)

Az en:discus hernia angolban is odahivatkozik, így szerintem mehet a link a Wikidatán. Andrew69. Blue a v.svg 2014. október 9., 22:31 (CEST)

@Andrew69.: köszönöm a választ, összekapcsoltam a cikkeket. ✮ Einstein2 vitalap 2014. október 12., 13:41 (CEST)

Besorolt cikkek[szerkesztés]

A műhely érdeklődési körébe tartozó cikkek száma 200 volt 2014. december 23-án. (Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Orvostudománnyal kapcsolatos szócikkek) Andrew69. Blue a v.svg 2014. december 26., 21:34 (CET)

Wellcome Library[szerkesztés]

Üdv! Több hónapos együttműködésnek köszönhetően szerkesztő vezetésével mintegy 100 000, főként orvostudományi témájú kép került át a Commonsra a Wellcome Library gyűjteményéből. A blogbejegyzés itt található, a projekt munkalapja itt lehet megnézni, az áttöltött képek kategóriája pedig ezen a linken van. Jó böngészést! :-) ✮ Einstein2 vitalap 2015. január 22., 20:32 (CET)

Köszönjük szépen az értesítést! Üdv: --Kohlins vita 2015. január 23., 00:58 (CET)

Chiropractic controversy and criticism[szerkesztés]

Sziasztok,

akinek van hozzá kedve, ideje, lehetősége, magabiztos angoltudása, sokat segítene ezen cikk magyarításával: https://en.wikipedia.org/wiki/Chiropractic_controversy_and_criticism

Nálunk ma homályos és ingoványos határterületen kanyarog a "csontkovácsolás" és a kiropraktika közti ösvény, sok beteg bolyong rajta. Érdekes, több fórumon vitaindító lehet...

(Az én angolom sajnos nem alkalmas a feladatra.)

V. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 94.44.254.5 (vitalap | szerkesztései)

Én sajnos mostanában nagyon nem érek rá, de felteszem a fordítandó cikkek közé, hátha valaki kedvet kap. Üdv: --Kohlins vita 2015. július 12., 17:23 (CEST)

Kiemelés[szerkesztés]

A vírus cikk kiemelésen van, kérem nézzetek rá és segítsétek, ha megérdemli. Andrew69. Blue a v.svg 2015. november 1., 11:26 (CET)

Sajnos én hónapok óta csak passzív szemlélője vagyok a Wikipédiának, de ha lesz időm, ránézek, de nem tudom megígérni. Üdv: --Kohlins vita 2015. november 1., 12:58 (CET)

A Guillain–Barré-szindróma cikket jelöltem kiemelésre kérem, hogy segítsétek az eljárást. Andrew69. Blue a v.svg 2016. augusztus 11., 12:57 (CEST)

Szent-Györgyi Albert szócikkének kiemelési eljárása[szerkesztés]

Sziasztok! Tájékoztatlak titeket, hogy folyamatban van a Szent-Györgyi Albert szócikk kiemelési eljárása. Kérlek benneteket, hogy nézzétek meg, véleményetekkel, javaslataitokkal segítsétek a kiemelési eljárást, és ha a szócikket arra érdemesnek találjátok, akkor támogassátok azt. Üdvözlettel – Dodi123 vita 2016. október 21., 13:34 (CEST)

A Rák (betegség) szócikk felülvizsgálata[szerkesztés]

Sziasztok! A több mint tíz évvel ezelőtt kiemeltté nyilvánított Rák (betegség) cikket felülvizsgálatra küldtem, ugyanis véleményem szerint nem felel meg ma már a kiemelt státuszú cikkekkel szemben elvárt követelményeknek. Az eljárást ITT tekinthetitek meg. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. augusztus 30., 11:44 (CEST)

Szívszélhűdés[szerkesztés]

Belinkeltem a szívszélhűdés-t, nagyon sok életrajzi cikkben fordul elő. Magam nem lévén hozzáértő (csak érdeklődő), ezért kérem, ill. javaslom, hozzatok döntést a szócikk sorsáról. (A Wikiszótárban sincs megmagyarázva.) Lehetőségek:

  • Legyen átirányítás a szívinfarktusra, vagy
  • legyen átirányítás a hirtelen szívmegállásra, vagy
  • mivel igazából egyikkel sem teljesen azonos pontosan, ezért legyen önálló rövid szócikke: „régies köznyelvi kifejezés, gyűjtőnév, közelebbről meg nem határozott (vagy meghatározhatatlan) okból előállt, halált okozó szívleállás, szívbénulás” értelemben. [1], [2], [3], [4]
  • vagy más, alkalmasabbnak ítélt megoldás, ahogy jobbnak látjátok. Köszönöm. Akela vita 2018. szeptember 5., 19:26 (CEST)

Zavarban[szerkesztés]

Zavarban vagyok, de amennyiben admin is van köztetek, egymás között az adminok üzenőfalán beszéljétek meg, hogy gyógyszerneveket ne dobáljanak ilyesfajta köztes szövegben mindenfajta orvostudományi előismeret nélkül normál szerkesztőknek, kb. ahogy itt történt: [5]. Énrám úgyse hallgatnának: [6]. Jó? Apród vita 2018. szeptember 14., 00:13 (CEST)

Intoxication[szerkesztés]

Ezeknél a személyeknél láttam a halál okaként az infoboxban intoxicationt vagy annak valamelyik típusát megnevezve:

Ehelyett nem a magyar meghatározása (mérgezés?) kellene az infoboxba? Egyáltalán szükséges-e ez és ha nem szükséges vagy szükséges, de magyarra átfordítva, akkor ki végezné el ezeket a wikidatában? Apród vita 2018. október 25., 18:11 (CEST)

Az intoxication-höz beírtam a mérgezést wikidatába. A substance intoxication-nek nem igazán látom értelmét, azt az említett cikkben szimplán kicseréltem mérgezésre. ιυlιυѕ aegιdιυѕ Csak szépeket! 2018. október 25., 20:13 (CEST)
Köszönöm, @Iulius Aegidius:! Szép estét kívánok! Apród vita 2018. október 25., 20:56 (CEST)