Ugrás a tartalomhoz

Szent Imre Kórház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Imre Kórház

Korábbi neve(i)Fővárosi Tanács Tétényi Úti Kórháza
Mottó„Teremts meg minden boldogságot, amit megteremthetsz; szüntess meg minden gyötrelmet, amit megszüntethetsz.”
Alapítva1950
Tevékenységfekvőbeteg és szakorvosi ellátás
SzékhelyBudapest, Tétényi út 12-16. 1115
VezetőDr. Bedros J. Róbert címzetes egyetemi tanár, főigazgató
Működési régióBudapest XI. kerülete, Budapest XXII. kerülete Etyek, Mány

Elhelyezkedése
Szent Imre Kórház (Budapest)
Szent Imre Kórház
Szent Imre Kórház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 10″, k. h. 19° 02′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 10″, k. h. 19° 02′ 05″
A Szent Imre Kórház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Imre Kórház témájú médiaállományokat.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Újbudán, (Kelenföldön) elsősorban a dél-budai (XI. és XXII. kerület) felnőtt lakosok fekvőbeteg-ellátására szerveződött gyógyító intézmény, de ellátási körzete az agglomerációban lévő Etyekre és Mányra is kiterjed. A járóbetegeket a Bártfai utcai Rendelőben és a „K” épület földszintjén lévő kórházi Szakambulanciák fogadják.

Története[szerkesztés]

A 19. század második és a 20. század első felében a helyén az Erzsébet Sósfürdő működött. Az első világháború után annak környezetét beépítették, ennek következtében a felszíni, glaubersós gyógyvizű kutak hozama jelentősen visszaesett. 1943-ban 536 méter mélyen 49 °C hőmérsékletű termálvizet találtak. Nőgyógyászati fürdőkórház létesítését tervezték, amit a második világháború kirobbanása miatt nem tudtak megvalósítani. A háború után viszont a dél-budai terület ellátására, inkább egy 362 ágyas, általános rendeltetésű kórházat építettek, amely Fővárosi Tanács Tétényi Úti Kórháza néven 1950. június 20-án nyitotta meg kapuit a betegek előtt.

Az 1960-as évek végén és az 1970-es években nagymértékben megnőtt Dél-Buda lakossága. A növekvő igények ellátására 1972-ben adták át az új „C”, majd 1978-ban a „B” pavilonokat. A hetvenes években több intézményt is hozzácsatoltak, aminek következtében az ágyszám 1980-ban már 1143, s miután a dél-budai alapellátást is a kórház feladatává tették, a dolgozók száma 2200 fő lett. 1988-tól 19 éven át területén egy részvénytársaság műveseállomást működtetett egy ideiglenes épületben. 2007 óta a B. Braun Avitum Hungary Zrt. új nefrocentruma a kórházzal együttműködve teljes körű vesebeteg-ellátást végez a környék lakosságának.

Az 1990-es években egyrészt az eü. kapacitástörvény, másrészt a „B” és „C” épületek komfortosítása folytán az ágyszám egyre csökkent. Megszűnt az integráció is, így az intézményről levált előbb a dél-budai alapellátás, majd a két kerületi szakorvosi rendelőintézet. 2003-ra a kórház egy telephelyűvé vált.

A kórház a szakorvos- és orvostovábbképzésben valamint a medikusok gyakorlati oktatásában régóta részt vesz. 1999 őszén a SOTE az intézet Patológiai Osztályát teljes körű, a többi osztályt pedig részképzésre akkreditálta, amit 2008-ban megújítottak.

Az 1999-ben elkezdett teljes rekonstrukció első lépésében a műtéti szakmákat, az intenzív ellátást magában foglaló „A” épület átépítésével és bővítésével valósult meg. Központi Műtőblokk, 24 órás Sürgősségi Egység létesült, modernizálták a hotelszolgálatot és korszerű, digitális eszközöket kapott az orvosi képalkotási részleg is.

A rekonstrukció második üteme a „C”, illetve az „R” épületeket modernizálta, valamint létrehozta a 180 személyes „K” hotelépületet, a 2010-es év végére. A harmadik ütem, a „B” nevű, új kiszolgáló és igazgatási épület létrehozása, valamint a kazánház és a műhelyépület rekonstrukciója egyelőre csak a tervekben szerepel.

Felépítése[szerkesztés]

678 ágyon az aktív betegellátást a Sürgősségi Betegellátó Centrum, az Operatív Szakmák Mátrix Szervezete, a Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezete, valamint az osztályszervezetben működő Neurológia és Pszichiátria biztosítja. A hosszabb ápolást igénylő betegeket a Neurológiai (Stroke-) Rehabilitációs Osztály, a Krónikus Pszichiátriai Osztály, a Krónikus Osztály, a Geriátriai és Geronto-pszichiátriai Rehabilitációs Osztály fogadja.

A Sürgősségi Centrumban a Sürgősségi Betegellátó Egységhez közvetlenül kapcsolódik az Országos Mentőszolgálat és a Főnix Betegszállító Szolgálat, valamint az utóbbi által üzemeltetett alapellátási ügyelet mellett az Intenzív Terápiás Egység és Központi Műtő és Aneszteziológiai Szolgálat. 2009-ben létrehozták a Speciális Intenzív Ápolási Egységet. Az Operatív Szakmák Mátrix Szervezetéhez Általános Sebészeti-, Érsebészeti-, Plasztikai Sebészeti-, Szülészeti-Nőgyógyászati-, Fül-Orr-Gégészeti- és Szemészeti Profil tartozik.

A Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezetét a Nefrológiai- Hipertónia Profil, Angiológiai Profil, Gastroenterológiai Profil, Kardiometabolikus Centrum – ezen belül Kardiológiai Profil, Endokrinológiai- és Diabetológiai Részleg, valamint az Obezitológiai- Lipidológiai Profil, a Klinikai Onkológiai Profil és a Kiemelt Hotelszolgálati Egység alkotják.

A klinikai osztályok munkájához hátteret korszerű központi diagnosztika szolgáltat. A laboratóriumban hematológiai és kémiai teszteket végeznek. A ritka, különleges vizsgálatokhoz külső szolgáltatót vesznek igénybe. A Képalkotó Diagnosztikai Osztályon hagyományos röntgen, ultrahang diagnosztikai, mammográfiás és denzitometriás egység, valamint CT és izotóplaboratórium, valamint az angiográfiás részleg látja el a pácienseket.

Mindemellett olyan betegklubok, és egyesületek működnek, mint a több mint 20 éve működő Lipid Klub, a több mint másfél évtizedes Daganatos Betegek TUBA Klubja, valamint a nemrég létesített Őszirózsa Menopauza Klub, a Kismama Klub, a Szülésre Felkészítő Klub, a Gasztro Klub, a Cukorbeteg Klub és a Sclerosis Multiplex (SM) Klub.

Igazgatói[szerkesztés]

  • Mezőfi Miklós
  • László Imre 2001–2011
  • Bedros J. Róbert 2011–

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • az intézmény honlapja

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]