„Szepestamásfalva” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
AtaBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Jegyzetek: források --> jegyzetek AWB
javítások & átrendezések
30. sor: 30. sor:
|weboldal = www.sptomasovce.sk
|weboldal = www.sptomasovce.sk
}}
}}
'''Szepestamásfalva''' ([[1899]]-ig ''Tamásfalu'', {{ny-sk|Spišské Tomášovce}}, {{ny-de|Tomsdorf}}) [[falu]] [[Szlovákia|Szlovákiában]], a [[Kassai kerület]] [[Iglói járás]]ában.
'''Szepestamásfalva''' ([[1899]]-ig ''Tamásfalu'', {{ny-sk|Spišské Tomášovce}}, {{ny-de|Tomsdorf}}) [[falu]] [[Szlovákia|Szlovákiában]], a [[Kassai kerület]] [[Iglói járás]]ában. [[Edösfalva]] tartozik hozzá.


== Fekvése ==
== Fekvése ==
[[Igló]]tól 8 km-re északnyugatra, a [[Hernád (folyó)|Hernád]] bal partján fekszik, [[Edösfalva]] tartozik hozzá.
[[Igló]]tól 8 km-re nyugatra, a [[Hernád (folyó)|Hernád]] bal oldalán fekszik.


== Története ==
== Története ==
[[Fájl:Spiske Tomasovce-kostel.jpg|bélyegkép|balra|160px|Templom]]
[[Fájl:Spiske Tomasovce-kostel.jpg|bélyegkép|balra|160px|Templom]]
A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban lakott volt. Határában a vonaldíszes kultúra kerámiáinak maradványait tárták fel.
A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban lakott volt. Határában a vonaldíszes kultúra kerámiáinak maradványait tárták fel. A falu a Szepesség egyik legrégibb települése, [[1200]] körül Bota fia Tamás alapította. [[1229]]-ben ''"Villa Thome"'' néven említik először. [[1261]]-ben ''"Thamasy"'', [[1265]]-ben ''"Thomasy"'', [[1317]]-ben ''"Kis, Nag Tamassy"'', [[1565]]-ben ''"Tomesdorff"'' alakban említik a korabeli források. [[1217]]-ben [[II. András magyar király|II. András]] király Bota fia Tamás itteni birtokát Lenged birtokával cserélte el, így a falu királyi birtok lett. Már a [[13. század]] első felében kialakult a határában Kistamásfalva, mely később az Arnótfalva nevet kapta. A [[tatárjárás]] előtt a környék lakói a Hernád feletti Lethonnak nevezett sziklán erődített helyet építettek ahol végig kitartottak, ezért bár a támadás során Tamásfalva is elpusztult a visszatérő lakók újjáépítették. A pusztítást azonban éhínség követte. A [[tatárjárás]] után [[IV. Béla magyar király|IV. Béla]] király a részben elnéptelenedett [[Szepesség]]et [[cipszerek|németekkel]] telepítette be. A falu első temploma még [[1250]] körül épült fából, a most is álló templomot a [[14. század]]ban emelték. Tamásfalvát a Szepesség többi településéhez hasonlóan többször pusztították természeti csapások, [[földrengés]]ek, szárazság és az azt követő éhínség és járványok is. [[1415]]-ben a karthauzi szerzetesek kaptak itt birtokot, később az egész falu birtkokát megszerezték. [[1550]]-ben [[I. Ferdinánd magyar király|I. Ferdinánd]] a falut a szepesi [[káptalan]]nak adta. [[1787]]-ben 36 házában 252 lakos élt. [[1828]]-ban 46 háza és 332 lakosa volt, akik főként [[mezőgazdaság]]gal foglalkoztak, de az [[1870-es évek]]től sokan dolgoztak a [[vasút]]nál is.


A falu a Szepesség egyik legrégibb települése, [[1200]] körül Bota fia Tamás alapította. [[1217]]-ben [[II. András magyar király|II. András]] király Bota fia Tamás itteni birtokát Lenged birtokával cserélte el, így a falu királyi birtok lett. Már a [[13. század]] első felében kialakult a határában Kistamásfalva, mely később az Arnótfalva nevet kapta. [[1229]]-ben „''Villa Thome''” néven említik először. A [[tatárjárás]] előtt a környék lakói a Hernád feletti Lethonnak nevezett sziklán erődített helyet építettek, ahol végig kitartottak. Bár a támadás során Tamásfalva is elpusztult, a visszatérő lakók újjáépítették. A pusztítást azonban éhínség követte. A falu első temploma még [[1250]] körül épült fából. [[1261]]-ben „''Thamasy''”, [[1265]]-ben „''Thomasy''” néven írják. A [[tatárjárás]] után [[IV. Béla magyar király|IV. Béla]] király a részben elnéptelenedett [[Szepesség]]et [[cipszerek|németekkel]] telepítette be. A most is álló templomot a [[14. század]]ban emelték. [[1317]]-ben „''Kis, Nag Tamassy''” megnevezéssel találjuk. [[1415]]-ben a karthauzi szerzetesek kaptak itt birtokot, később az egész falu birtokát megszerezték. [[1550]]-ben [[I. Ferdinánd magyar király|I. Ferdinánd]] a falut a szepesi [[káptalan]]nak adta. [[1565]]-ben „''Tomesdorff''” alakban említik a korabeli források. Tamásfalvát a Szepesség többi településéhez hasonlóan többször pusztították természeti csapások, [[földrengés]]ek, szárazság és az azt követő éhínség és járványok is. [[1787]]-ben 36 házában 252 lakos élt.
[[Vályi András]] szerint ''"TAMÁSFALVA. Tamasovcze. Tót falu Szepes Várm. földes Ura a’ Tudom. Kintstár, lakosai katolikusok, fekszik Lethánfalvához nem meszsze, és annak filiája; határjában legelője kevés van."''<ref>{{Vályi}}</ref>


A 18. század végén [[Vályi András]] így ír róla: ''TAMÁSFALVA. Tamasovcze. Tót falu Szepes Várm. földes Ura a’ Tudom. Kintstár, lakosai katolikusok, fekszik Lethánfalvához nem meszsze, és annak filiája; határjában legelője kevés van.''<ref>{{Vályi}}</ref>
A [[trianoni békeszerződés]]ig [[Szepes vármegye]] [[Iglói járás]]ához tartozott.

[[1828]]-ban 46 háza és 332 lakosa volt, akik főként [[mezőgazdaság]]gal foglalkoztak, de az [[1870-es évek]]től sokan dolgoztak a [[vasút]]nál is.

A [[trianoni békeszerződés|trianoni diktátum]]ig [[Szepes vármegye]] Iglói járásához tartozott.


==Népessége==
==Népessége==
48. sor: 52. sor:
[[2001]]-ben 1517 lakosából 1329 [[szlovákok|szlovák]] és 143 [[cigányok|cigány]] volt.
[[2001]]-ben 1517 lakosából 1329 [[szlovákok|szlovák]] és 143 [[cigányok|cigány]] volt.


[[2011]]-ben 1734 lakosából 1276 [[szlovákok|szlovák]] és 241 cigány volt.
[[2011]]-ben 1734 lakosából 1276 [[szlovákok|szlovák]] és 241 cigány.


== Nevezetességei ==
== Nevezetességei ==
* A falu [[Szent Mihály]] arkangyal tiszteletére szentelt római katolikus temploma a [[14. század]] első felében épült [[gótika|gótikus stílus]]ban, [[1846]]-ban [[klasszicista stílus]]ban építették át.
* A falu [[Szent Mihály]] arkangyal tiszteletére szentelt, római katolikus temploma a [[14. század]] első felében épült [[gótika|gótikus stílus]]ban, [[1846]]-ban [[klasszicista stílus]]ban építették át.
* A ''Hadušovce'' nevű településrészén álló [[reneszánsz stílus|reneszánsz]] kúria a [[17. század]] első felében épült. Később átépítették.
* Az ''Edösfalva'' (''Hadušovce)'' nevű településrészén álló [[reneszánsz stílus|reneszánsz]] kúria a [[17. század]] első felében épült. Később átépítették.
* Innen közelíthető meg legjobban a [[Szlovák Paradicsom]]nak nevezett [[Hernád-áttörés]] szurdokvölgyekben, [[vízesés]]ekben, barlangokban és magas sziklákban gazdag vidéke.
* Innen közelíthető meg legjobban a [[Szlovák Paradicsom]]nak nevezett [[Hernád-áttörés]] szurdokvölgyekben, [[vízesés]]ekben, barlangokban és magas sziklákban gazdag vidéke.

== További információk ==
* [http://sptomasovce.szm.sk/ Hivatalos oldal]
* [http://www.e-obce.sk/obec/spissketomasovce/spisske-tomasovce.html E-obce.sk]
* [https://www.obce.info/slovensko/kosicky-kraj/okres-spisska-nova-ves/spisske-tomasovce/profile Községinfó]
* [http://mapy.zoznam.sk/index.pl?zoom=6&pos_x=-318986&pos_y=-1209960&size=full&lang=sk&sipka=1&name=Spi%9Ask%E9%20Tom%E1%9Aovce%2C%20Spi%9Ask%E1%20Nov%E1%20Ves Szepestamásfalva Szlovákia térképén]
* [http://www.slovenskyraj.sk/obce/sptomasovce/hu.html A község a Szlovák Paradicsom honlapján]


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==
60. sor: 71. sor:
{{jegyzetek}}
{{jegyzetek}}


== További információk ==
== Lásd még ==
*[[Edösfalva]]
* [http://sptomasovce.szm.sk/ Hivatalos oldal]
* [http://www.slovenskyraj.sk/obce/sptomasovce/sptomasovce.htm Rövid ismertető]
* [http://www.e-obce.sk/obec/spissketomasovce/spisske-tomasovce.html E-obce.sk]
* [http://www.obce.info/index.php?make=mapa&id=8&obec=981 Községinfó]
* [http://mapy.zoznam.sk/index.pl?zoom=6&pos_x=-318986&pos_y=-1209960&size=full&lang=sk&sipka=1&name=Spi%9Ask%E9%20Tom%E1%9Aovce%2C%20Spi%9Ask%E1%20Nov%E1%20Ves Szepestamásfalva Szlovákia térképén]
* [http://www.slovenskyraj.sk/obce/sptomasovce/sptomasovce.html A község a Szlovák Paradicsom honlapján]
* [http://sptomasovce.szm.sk/historia.htm A község története]


{{Iglói járás}}
{{Iglói járás}}

A lap 2021. november 22., 22:12-kori változata

Szepestamásfalva (Spišské Tomášovce)
A község látképe
A község látképe
Közigazgatás
Ország Szlovákia
KerületKassai
JárásIglói
Rangközség
Első írásos említés1229
PolgármesterZuzana Nebusová
Irányítószám052 01
Körzethívószám053
Forgalmi rendszámSN
Népesség
Teljes népesség2110 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség127 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság519 m
Terület13,62 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 57′ 46″, k. h. 20° 28′ 24″Koordináták: é. sz. 48° 57′ 46″, k. h. 20° 28′ 24″
Szepestamásfalva weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szepestamásfalva témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Adatok forrása: Szlovák Statisztikai Hivatal, http://obce.info

Szepestamásfalva (1899-ig Tamásfalu, szlovákul: Spišské Tomášovce, németül: Tomsdorf) falu Szlovákiában, a Kassai kerület Iglói járásában. Edösfalva tartozik hozzá.

Fekvése

Iglótól 8 km-re nyugatra, a Hernád bal oldalán fekszik.

Története

Templom

A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban lakott volt. Határában a vonaldíszes kultúra kerámiáinak maradványait tárták fel.

A falu a Szepesség egyik legrégibb települése, 1200 körül Bota fia Tamás alapította. 1217-ben II. András király Bota fia Tamás itteni birtokát Lenged birtokával cserélte el, így a falu királyi birtok lett. Már a 13. század első felében kialakult a határában Kistamásfalva, mely később az Arnótfalva nevet kapta. 1229-ben „Villa Thome” néven említik először. A tatárjárás előtt a környék lakói a Hernád feletti Lethonnak nevezett sziklán erődített helyet építettek, ahol végig kitartottak. Bár a támadás során Tamásfalva is elpusztult, a visszatérő lakók újjáépítették. A pusztítást azonban éhínség követte. A falu első temploma még 1250 körül épült fából. 1261-ben „Thamasy”, 1265-ben „Thomasy” néven írják. A tatárjárás után IV. Béla király a részben elnéptelenedett Szepességet németekkel telepítette be. A most is álló templomot a 14. században emelték. 1317-ben „Kis, Nag Tamassy” megnevezéssel találjuk. 1415-ben a karthauzi szerzetesek kaptak itt birtokot, később az egész falu birtokát megszerezték. 1550-ben I. Ferdinánd a falut a szepesi káptalannak adta. 1565-ben „Tomesdorff” alakban említik a korabeli források. Tamásfalvát a Szepesség többi településéhez hasonlóan többször pusztították természeti csapások, földrengések, szárazság és az azt követő éhínség és járványok is. 1787-ben 36 házában 252 lakos élt.

A 18. század végén Vályi András így ír róla: „TAMÁSFALVA. Tamasovcze. Tót falu Szepes Várm. földes Ura a’ Tudom. Kintstár, lakosai katolikusok, fekszik Lethánfalvához nem meszsze, és annak filiája; határjában legelője kevés van.[2]

1828-ban 46 háza és 332 lakosa volt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak, de az 1870-es évektől sokan dolgoztak a vasútnál is.

A trianoni diktátumig Szepes vármegye Iglói járásához tartozott.

Népessége

1910-ben 373, túlnyomórészt szlovák lakosa volt.

2001-ben 1517 lakosából 1329 szlovák és 143 cigány volt.

2011-ben 1734 lakosából 1276 szlovák és 241 cigány.

Nevezetességei

További információk

Jegyzetek

  • Peter Šalkovský 2007: Opevnenie západného areálu hradiska v Spišských Tomášovciach. In: Petr Dresler - Zdeněk Měřínský: Archeologie doby hradištní v České a Slovenské republice. Brno, 17-29.
  • Peter Šalkovský 2007: Sídliskové objekty západného areálu včasnostredovekého hradiska v Spišských Tomášovciach. Musaica XXV.
  1. The 2021 Population and Housing Census. Szlovák Statisztikai Hivatal
  2. Vályi András: Magyar Országnak leírása I–III. Buda: Királyi Universitás. 1796–1799.  

Lásd még