Hernád-áttörés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hernád-áttörés
Prielom Hornádu 1.jpg
Ország Szlovákia
Település Iglói járás
Elhelyezkedése
Hernád-áttörés (Szlovákia)
Hernád-áttörés
Hernád-áttörés
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 57′ 14″, k. h. 20° 25′ 22″Koordináták: é. sz. 48° 57′ 14″, k. h. 20° 25′ 22″
Slovenský ráj - mapa.svg
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hernád-áttörés témájú médiaállományokat.

A Hernád-áttörés (szlovákul: Prielom Hornádu) a Hernád folyó által kivájt, 16 km hosszú és helyenként a 300 m magasságot is elérő szurdokvölgy Szlovákiában, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén.

Turisztikai története[szerkesztés]

A szurdokvölgy jellegzetes fémláncai és -padjai

A Magyarországi Kárpát-egyesületnek kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a Hernád-áttörés a túrázók által járhatóvá váljon. Az egyesület iglói osztályának vezetője, Hajts Béla kelt át rajta először 1906-ban egy tutaj segítségével Káposztafalváról Szepessümegig. Még ekkor eldöntötte, hogy ezt a gyönyörű vidéket mindenki számára láthatóvá kell tenni. Tőle származik a terület "Felső-Magyarország paradicsoma" (mai nevén Szlovák Paradicsom, Slovenský raj) elnevezése. Még ugyanebben az évben, 1906-ban elkezdődött a ma is látható láncok és fémpadok rögzítése, a szurdokvölgy járhatóvá tétele.

Túravidéke[szerkesztés]

A Hernád-áttörés több irányból közelíthető meg. Keleti végét Csingó (Čingov) felől, a kék jelzést Stripe-marked trail blue.svg követve érhetjük el. Az út a Hernád-völgyében, a folyóval párhuzamosan, annak jobb partján kanyarog. A Fehér-patak (Biely-potok) torkolatánál az út elágazik, a kék jelzést tovább követve a szurdokvölgybe jutunk.

A szurdok nyugati végét Podlesok üdülőövezeten keresztül, szintén a kék jelzést Stripe-marked trail blue.svg követve találjuk meg.

A szurdokvölgy középső részén a zöld jelzés Szlak zielony.svg csatlakozását találjuk, melyet követve a Kolostor-szakadékhoz (Kláštorská roklina) juthatunk (1 óra). A kék útvonal keleti végén a piros jelzésen Szlak czerwony.svg keresztül a Létánfalvi malom (Letanovský mlyn) közelíthető meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]