„Málagai nemzetközi repülőtér” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Gibraltár –> Gibraltár (brit tengerentúli terület)
DragonBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: gl:Aeroporto de Málaga cseréje a következőre: gl:Aeroporto de Málaga-Costa del Sol
355. sor: 355. sor:
[[fi:Málagan lentoasema]]
[[fi:Málagan lentoasema]]
[[fr:Aéroport de Málaga]]
[[fr:Aéroport de Málaga]]
[[gl:Aeroporto de Málaga]]
[[gl:Aeroporto de Málaga-Costa del Sol]]
[[it:Aeroporto di Málaga]]
[[it:Aeroporto di Málaga]]
[[ja:マラガ空港]]
[[ja:マラガ空港]]

A lap 2013. január 13., 21:17-kori változata

Málagai nemzetközi repülőtér
IATA: AGP  ICAO: LEMG
Adatok
ElhelyezkedésMálaga
 Spanyolország
Kiszolgált városMálaga
Megnyitás1946
ÜzemeltetőAena
NévadóCosta del Sol (tengerpart)
Tszf. magasság16 m
Utasforgalom11 622 443 (2009)
Átszállási lehetőségekMalaga Airport train station
Futópályák
IrányHosszBurkolat
13/313200 maszfalt
12/302750 maszfalt
13/31
Elhelyezkedése
Málagai nemzetközi repülőtér (Spanyolország)
Málagai nemzetközi repülőtér
Málagai nemzetközi repülőtér
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 36° 40′ 30″, ny. h. 4° 29′ 57″Koordináták: é. sz. 36° 40′ 30″, ny. h. 4° 29′ 57″
Térkép
A Málagai nemzetközi repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Málagai nemzetközi repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Málagai Nemzetközi repülőtér (IATA kód: AGP, ICAO kód: LEMG), másik nevén Pablo Ruiz Picasso repülőtér Spanyolország negyedik legforgalmasabb nemzetközi repülőtere. Ez a Costa del Sol legnagyobb légikikötője, amely Málagától 8 km-re délnyugatra, valamint Torremolinostól 5 km-re északra található. Több, mint 60 országba indulnak innen járatok a világ különböző részére, és 2009-ben mintegy 11.622.443 utast szolgált ki a reptér. Jelenleg két terminálon zajlik az utasforgalom, azonban egy harmadik építése a végső fázisban jár, a tervek szerint 2010 márciusától az utasok rendelkezésére áll. A második kifutópálya megnyitását 2010 év végére prognosztizálták.

A reptér Andalúzia hivatalos nemzetközi repülőtere, forgalmának mintegy 85%-át a nemzetközi járatok teszik ki. Napi rendszerességgel indulnak járatok az ország 20 másik városában, illetve több, mint száz európai városba. Ezen kívül direkt járatok indulnak innen Észak-Afrikába, a Közel-Keletre és Észak-Amerikába. 2009-ben ez volt Európa 33. legforgalmasabb repülőtere.

Történelme és fejlődése

Az új irányítótorony

Az első menetrend szerint közlekedő repülő 1919-ben szállt fel Málagából, amikor Didier Daurat rendszeres járatokat indított Toulouse, Barcelona, Alicante, Tanger és Casablanca felé.

1937-ben a légierő katonai kiképző központot nyitott a reptéren, majd 1946-tól a polgári repülés is megkezdhette működését, valamint vám-irodát nyitottak.

Az egyetlen kifutópályát a '60-as években kibővítették, és egy új terminált építettek a terület közepén. A korszerűsítési munkálatok idején épült ki a navigációt segítő rendszer, így többek között a radarrendszer is az évtized végére.

Bár számtalan néven volt ismeretes korábban a repülőtér, végül a ma is használt Málagai Repülőtér nevet 1965-ben kapta. Három évvel később, 1968-ban adták át az új terminál épületét, majd 1972-ben egy második terminál épült, amelyet kifejezetten a nem menetrend szerint közlekedő járatok kiszolgálására szántak.

Az üdülési csomagokat kínáló vállalkozások számának növekedésével (1965-ben körülbelül 30 ilyen vállalat működött) fellendült a repülőtér üdülőturizmus forgalma. További átalakítási munkálatok zajlottak a '90-es években, amikor a régi terminál épületét egy korszerűbbre bővítették, a repülőtér északi részén felépült egy - a nagy repülőgépek karbantartására tervezett - hangár, és a teherforgalom kiszolgálására tervezett csarnok.

2002-ben egy új, 54 m magas irányítótorony épült a fellendült közlekedés zökkenőmentes biztosítása érdekében.

Terminálok

1-es terminál

A Manchesterből érkező Monarch Airlines A321 típusú gépe beáll a C46-os kapuhoz

Az 1-es terminált használják a schengeni övezeten kívüli, valamint a ceutai és melillai járatok utasforgalmának bonyolítására. 1972 június 30-án nyílt meg az utasközönség előtt, jelenleg négy beszállókapuja van: B32, B34, B36 és B38.

2-es terminál

A 2-es terminál, vagy közismert nevén a Pablo Ruiz Picasso terminál 1991-ben nyílt meg. Az épületet Ricardo Bofill építész tervezte három, korábban is létező kisebb terminál összevonásával. Ezt a terminált használják a schengeni övezetbe repülő járatok, a forgalom majdnem 100%-át adó gépek. Az épület két terminálszárnyat foglal magába, a B-szárnyat (16 beszállókapuval, és 7 utashíddal) és a C-szárnyat (11 beszállókapuval, és 7 utashíddal). A B-szárnyat a kontinentális Európa járatai használják, valamint az Európán kívülre közlekedő gépek, míg a C-szárnyat az Egyesült Királyság és Írország utasainak tartják fenn, (ugyanakkor néhány EK-ba tartó gép a forgalom miatt időnként a B-szárnyat használja. Kivételt képez a rendszerben a Blue Air és a Malév, hiszen -noha ezek a légitársaságok a kontinentális Európához tartoznak - a C-szárnyból közlekedtetik a gépeiket.

Esetenként a Luxair gépei az 1-es terminálról szállnak fel, mivel az Embraer ERJ 145 típusú gépeknek az utashidak túl magasak. Ugyanígy tesz a Flybe légitársaság, és az Aeroflot is, bár utóbbi nagyobb típusú repülőgépeket közlekedtet Málagára.

Az új terminál építése 2009 augusztusban

Az átalakítási munkálatokat 2008-ban fejezték be, melynek során azt az épületszerkezetet, amely a C-szárnyat csatolta a főépülethez, elbontották és így közvetlenül a főépület folytatásaként megépülhetett az új terminál. Miután a 3-as terminált megnyitják, a 2-es terminál átalakítása elkezdődik egy 2.567.700 eurós projekt keretében.

3-as terminál

A repülőtér új, 3-as termináljának építése jelenleg is zajlik (2010 február). A terveket 2001-ben kezdték meg, míg az építkezés 2004-ben vette kezdetét. Eredetileg 2008-ra kellett volna elkészülnie, azonban egy évet csúsztak a munkálatok, így az kivitelező ígérete szerint az átadás 2010 Húsvétja körül várható. A pontos dátumot 2010 március 15-re tűzték ki. A tervek szerint az új terminált János Károly király adja át, és az átadási ceremóniára több, mint 500 vendég hivatalos, így például jelen lesz Andalúzia elnöke, José Antonio Griñán is.

Az épületet a 2-es terminálhoz hasonlóan Ricardo Bofill tervezte. A terminál építése a növekvő utasszám miatt volt szükségszerű, valamint hogy még inkább fellendítse a Costa del Sol üdülőturizmusát. Az új terminál megépítése több, mint 200 millió euróba került. Közvetlenül a 2-es terminál mellé épült annál kétszer nagyobb, azaz 385.000 négyzetméter alapterülettel. Itt épült fel Európa legnagyobb étkezőcsarnoka, valamint az első National Geographic Áruház. A terminálban helyet kap 179 utasfelvételi pult (check-in), 48 beszállókapu, egy Starbucks kávézó, egy Adidas bolt, és egy Whopper bar is. Amint az új kifutópálya építése befejeződik 2010 végére, a tervek szerint a repülőtér 2008-as (12.813.764 fő) utasforgalmát megduplázza majd. Még egyelőre nem tisztázott, hogy mely légitársaságok költöznek át az új terminálba. Egy részletes információkat felsorakoztató videó megtekinthető a TVSpain.tv honlapon.

Magángép-terminál

A magángép-terminál az N-340 jelű autópálya mentén helyezkedik el, melyet az eredeti - 1968 január 29-én nyílt - terminálból alakítottak ki, átalakították azt.

Légitársaságok és úticélok

Megjegyzés: azok a légitársaságok, amelyek kisgépeket üzemeltetnek, így a 2-es terminál utashídjai túl magasak nekik, és emiatt az 1-es terminálról szállnak fel, "közös" jelzést kaptak.

Légitársaságok Úticélok Terminál
Aer Lingus Belfast, Cork, Dublin, London-Gatwick repülőtér 2
Aeroflot Moszkva Közös
Air Baltic Riga, Vilnius 2
Air Berlin Berlin-Tegel, Köln/Bonn, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Münster/Osnabrück (szezonális), München, Nürnberg (szezonális), Palma de Mallorca, Stuttgart, Zürich (szezonális) 2
Air Europa Madrid, Palma de Mallorca, Párizs-CDG 2
Air Finland Helsinki 2
Air France- Régional Bordeaux 2
Air Transat Montreál-Trudeau, Toronto-Pearson (szezonális) 2
Alitalia Róma-Fiumicino 2
Ándalus Líneas Aéreas Casablanca (március 28-tól), Lisszabon (március 28-tól), Marrákes, Nador, Tangier Közös
Arkefly Amszterdam 2
Austrian Airlines Bécs (szezonális) 2
Blue Air Bukarest-Baneasa 2
Bmibaby Birmingham, Cardiff, East Midlands 2
British Airways London-LHR 2
Brussels Airlines Brüsszel 2
Bulgaria Air Szófia 2
Cimber Sterling Aalborg, Billund, Koppenhága 2
City Airline Göteborg-Landvetter (március 29-től) 2
Condor Frankfurt, München 2
Delta Air Lines New York-JFK (szezonális) 2
EasyJet Belfast-Intl., Berlin-Schönefeld, Bristol, Glasgow-Intl., Liverpool, London-Gatwick, London-Luton, London-Stansted, Manchester, Milánó-Malpensa, Newcastle upon Tyne, Párizs-Charles de Gaulle (május 4-től) 2
EasyJet Switzerland Bázel/Mulhouse, Genf 2
Europe Airpost Párizs - Charles de Gaulle 2
Finnair Helsinki 2
Flybe Exeter, Southampton, Humberside (szezonális) 2
Germanwings Stuttgart 2
Iberia Madrid 2
Iberia - Air Nostrum Melilla 1
Iberia Asturias, Casablanca, Ibiza, Santander, Tanger (szezonális), Valencia Közös
Iberworld Barcelona, Bilbao 2
Jet2.com Blackpool (szezonális), Leeds/Bradford, Manchester (szezonális), Newcastle upon Tyne (szezonális) 2
Jetairfly Brüsszel, Liége 2
Jettime Billund, Koppenhága, Göteborg-City 2
Kuwait Airways Kuwait (szezonális) 2
Lufthansa Frankfurt, München 2
Luxair Luxemburg Közös
Malév Budapest 2
Monarch Airlines Birmingham, Dublin (május 1-jétől), London-Gatwick, London-Luton, Manchester 2
Niki Airline Bécs (szezonális) 2
Norwegian Air Shuttle Aalborg, Bergen, Koppenhága, Oslo-Gardermoen, Rygge, Stavanger, Stockholm-Arlanda, Trondheim, Varsó 2
Primera Air Dublin 2
Royal Air Maroc Casablanca 1
Ryanair Aarhus (június 23-tól), Berlin-Schönefeld (június 25-től), Birmingham, Bologna (március 29-től), Bournemouth, Pozsony (június 23-tól), Bréma, Bristol, Brüsszel - South-Charleroi, Cork (szezonális), Dublin, East Midlands, Edinburgh, Eindhoven (Jjúnius 22-től), Girona, Glasgow-Prestwick, Göteborg-City (június 25-től), Hahn, Krakkó (június 24-től), Leeds/Bradford (március 25-től), Liverpool, London-Stansted, Maastricht (június 22-től), Marseille, Memmingen )június 24-től), Milánó -Orio al Serio, Oslo-Rygge (március 20-tól), Oslo-Torp (június 23-tól), Párizs-Beauvais (június 23-tól), Pisa (június 24-től), Santander (június 24-től), Santiago de Compostela (június 23-tól), Shannon, Stokholm-Skavsta (június 24-től), Tampere (június 25-től), Valladolid (június 23-tól), Velence-Treviso (június 24-től), Weeze, Wroclaw (június 25-től), Zaragoza (június 24-től) 2
Saudi Arabian Airlines Dzsidda, Rijád (szezonális) 2
Scandinavian Airlines Koppenhága (szezonális) 2
Spanair Barcelona, Bilbao, Koppenhága, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Marrakech (április 14-től), Stokholm-Arlanda, Tanger (április 14-től), Tenerife-Dél 2
Swiss International Air Lines Zürich 2
Swiss - SEAL Genf 2
TAP Portugal Lisszabon Közös
Thomas Cook Airlines Birmingham, Glasgow-Intl., Leeds/Bradford, London-Gatwick, London-Luton, Manchester, Newcastle upon Tyne (szezonális) 2
Thomas Cook Airlines - Belgium Brüsszel 2
Thomson Airways Belfast-Intl. (szezonális), Birmingham, Bournemouth, Bristol (szezonális), Cardiff, Doncaster/Sheffield, Dublin (szezonális), East Midlands, Glasgow-Intl. (szezonális), London-Gatwick, London-Luton (szezonális), Manchester, Newcastle upon Tyne 2
Transavia.com Amszterdam, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam 2
Transavia.com - DK Koppenhága 2
Smart Wings Brno, Osztrava (szezonális) 2
TUIfly Köln/Bonn (szezonális), Stuttgart 2
Vueling Amszterdam (szezonális), Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Párizs-Orly, Róma-Fiumicino, Santiago de Compostela 2

Forgalom és statisztika

A Malév B737-800NG típusú gépe indulásra vár Málagán

Az utasforgalom 1995-től kezdődően meglepő emelkedésnek indult, így 2008-ra 6.000.000-ról 12.800.000-ra ugrott. Utóbb, azonban ez a szám 2009 során 11.600.000-re csökkent. A legsűrűbben közlekedő járatok az Egyesült Királyságba, valamint Írországba repülnek. A vizsgált 2009-es évben az Aena (a repülőteret üzemeltető társaság) adatai szerint a legnépszerűbb célpontok sorrendben London-Gatwick, Manchester és Dublin voltak. A Málagai repülőtér nagyon sok olyan utast is kiszolgál, akik tulajdonképpen Gibraltárra mennek, de az ottani repülőtér kapacitása jóval kisebb, és csak kevés légitársaság üzemeltet járatokat oda. A gibraltári repülőtér nagy bővítési projekt előtt áll.

Földi közlekedés

A repülőteret közvetlenül érinti a Málaga belvárosa és Fuengirola között közlekedő gyorsvasút (Cercanías Málaga). Fuengirolán a vonatállomástól autóbusszal lehet tovább utazni Marbella felé. Jelenleg a 3-as terminál alatt egy föld alatti vonatállomás épül.

Balesetek

  • 1964.09.13. - a Balair légitársaság F27-es típusú gépe a kifutópályát túl meredeken közelítette meg, ezért a pilóta egy zuhanó manőverbe kezdett, így a repülőgép becsapódással ért földet. Haláleset nem történt. A repülőgép annyira megsérült (a szárny egy része leszakadt), hogy selejtezni kellett.
  • 1970.12.20. - a Sobelair légitársaság Douglas DC-6B típusú gépe felszállást követően visszafordult, a célállomáson uralkodó időjárási viszonyok miatt. Leszállás közben kiderült, hogy a gép hidraulikája is meghibásodott, így a baloldali futómű nem nyílt ki rendesen, ennek következtében a repülőgép a kifutópálya bal szélére sodródott. Haláleset nem történt. A repülőgépet selejtezni kellett.
  • 1982.09.23. - a Spantax Flight 995 (Málaga és New York között közlekedő járat) DC-10 típusú gépe elvétette a felszállást és a repülő kigyulladt. 50 utas életét vesztette és 110 utas égési sérüléseket szenvedett a balesetben.
  • 2001.08.29. - a Binter Méditerraneo (ma Air Nostrum) CN-235 típusú repülőgépe Melillából való érkezésekor hajtóműhiba miatt túl alacsonyan közelítette meg a kifutópályát, letarolta a leszállító rendszer adóantennáit és az N-340 jelű autópálya mellett ért földet. A 47 utasból 4 életét vesztette. A járművet selejtezték.

Forrás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Málaga Airport című angol nyelvű Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.