Piros bakator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piros bakator
fehérborszőlő
Piros bakator
Piros bakator
Egyéb nevei Bakator, Pirosbakar, Ménesi rózsás
Eredet magyar szőlőfajta
Hazai elterjedtsége ritka
Általános elterjedtsége igen ritka
Fürt leírása közepes méretű fürt, piros színű, nagy bogyók
Érési időszak október közepe

A piros bakator a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó régi magyar szőlőfajta, amelyből mára már csak elenyésző terület maradt meg.

Ismertebb társnevei: bakator, pirosbakar és ménesi rózsás. Sok változata között a fehér- (más néven ezerjó),[1] a fekete-, a zöld-, a sárga-, a rózsaszín, a gránátpiros és a tüdőszínű bakator is ismert.

Eredete[szerkesztés]

Olasz eredetű fajta, de a mai magyarországi állománya valószínűleg Érmellékről származik.

Elterjedtsége[szerkesztés]

Nincs összefüggő területe, inkább csak elszórtan található. A Neszmélyi borvidéken, a Balaton mellett a Nyírségben is termesztik. Az Arad-hegyalja borvidék híres fajtája.

Ampelográfiai leírása[szerkesztés]

Tőkéje erős növekedésű. Vesszői vastagok, hosszú ízközűek, barnásvörös színűek, csíkozottak. Rügyei középnagyok, hegyesedők, elállók, kissé gyapjasak. Vitorlája nemezes, enyhén bronzos futtatású, sárga színű. Levele nagy, kerekded, ötkaréjos. Felső oldalöblei mélyek, kerekdedek, zártak. Vállöble legtöbbször zárt. Fogai tompák. Színe szürkészöld, felületén közepesen hólyagos. Fonáka nemezes. Szövete vastag és erős. Fiatal és kifejlett leveleinek karéjszélei lefelé és befelé hajlók. Erei és levélnyele pirosak, sűrűn serteszőrösek. Hajtása szembetűnően lilásan csíkozott. Virága funkcionálisan nővirág, rosszul termékenyül. Fürtje középnagy (fürtátlagsúlya kb. 12 dkg), vállas, ágas, szabálytalan alakú, közepesen tömött vagy laza. Bogyói középnagyok, gömbölyűek (16x16 mm), vastaghéjúak, húspiros színűek, pontozottak, lédúsak, igen kellemes ízűek.

Termesztési értéke[szerkesztés]

Közepesen termő fajta. Jó minőséget csak kedvező feltételek között ad. Bora finom, illatos pecsenyebor. Csak október közepére érik be. Beérése gyakran nem kielégítő. Jó talajt, meleg, védett fekvést kíván. Hideg területen rendszeresen rúg. Nem rothad. Rövid metszéssel is terem, de rossz termékenyülésre számítva inkább hosszúra metsszük. Termékenyülését kevert (pl. Erdei fehérrel történő) telepítéssel segítették elő. A Piros bakator a kisebb jelentőségű fajták közé tartozik. A telepítésre előírt fajták között ma már nem is szerepel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fehér bakator. boraszportal.hu. (Hozzáférés: 2013. december 17.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]