Arany sárfehér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Arany sárfehér
fehérborszőlő
Egyéb nevei Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő, Aranysaszla
Nemesítő neve Szélesi József
Nemesítés alapfajtái Kadarka
Nemesítés éve 1873
Hazai elterjedtsége Izsák
Általános elterjedtsége hungarikum
Fürt leírása nagy, vállas, tömött
Érési időszak október közepe–vége
Borának jellemzői változó megítélésű, napjainkban lágy, minőségi bor
Megjegyzések Fajtapezsgője Blanc sec.

Az arany sárfehér a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó magyar fehérborszőlő fajta. Hasonnevei: Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő.[1] Neve 1999. december 13.-án véglegesítődött, az FVM "Izsáki" szőlőfajta nevét "Arany sárfehér" - névre változtatta.[2]

Leírása[szerkesztés]

Származása bizonytalan, de morfológiai tulajdonságai és ökológiai igénye alapján a balkáni változatcsoportba sorolható. Csak hazánkban termesztik, ezért őshonosnak tekinthetjük. Hazai elterjedése alapján helyi fajta. 1873-ban Szélesi József izsáki vincellér,[3] szelektálta egy Kadarka ültetvényben, ezért feltételezték, hogy a Fehér Kadarka változata.[2] Neve onnan származhat, hogy fehér bogyója és nagy fürtje miatt, nehéz, mint a sár.

Levele nagy, megnyúlt, hólyagos felületű, vállöble jellegzetesen „kancsó” alakú. Fürtje nagy, vállas, tömött. A bogyói világos sárgászöld színűek.

Későn, október közepén, illetve második felében érik, általában ekkor szüretelik. Régebben étkezési célra is felhasználták, a két világháború között Németországba exportálták Aranysaszla néven. Bora változó alkoholtartalmú, vékony, savai durvák. Jelentős mennyiséget használnak belőle pezsgő alapbornak. Fajtapezsgője Blanc sec.

Erős növekedésű, bőtermő, de fagyérzékeny fajta. Károsodása esetén jól regenerálódik, sőt meglehetősen sok másodtermést is képez, ami a késői érés miatt inkább a fajta hátrányára válik.

Jövőbeni fennmaradása és terjedése csak jelenlegi termőhelyén várható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2008. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 23.)
  2. a b Archivált másolat. [2007. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 23.)
  3. Vincellér: a szőlők kezelésével és megőrzésével, illetve nagyobb szőlőknél az azokban előforduló munkák felügyelésével megbízott személy - A Pallas nagy lexikona

Források[szerkesztés]