Tokaji esszencia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A tokaji esszencia vagy más néven eszencia, natúresszencia, nektár a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termő, a Botrytis cinerea[1] hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodó és szüretkor külön, szemenként leszedett aszúszemekből készül. Préselés nélkül készül a kiszivárgó mustból, ugyanis a szőlőszemek saját súlyuknál fogva nyomják össze egymást és így folyik ki belőlük a lé, amely sűrű nektárt képez. A lé azután minimális erjedés után, mely évekig is eltart, válik tokaji borkülönlegességgé, mely ásványi anyagokban, cukorban és az aszúszemre jellemző különleges aromákban, zamatokban gazdag. Kisméretű fahordókban, üvegballonokban érlelik. Legalább 180g/l természetes cukrot, valamint 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz. Magas cukortartamának köszönhetően több évig tartó, nagyon lassú erjedés után is mindössze 2-6% alkoholtartalma lesz. Miután nagyon fontos a minősége, nem minden évben készítik, hanem csak a legkiválóbb aszús évjáratokban, ezért a borok királyának is szokták nevezni.

Tokaji aszúeszencia

Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter eszencia lesz.[2] Felszolgálása 14-16 Celsius-fokon desszertboros pohárban.

Az eszenciák között is különleges az "Üstökös aszúnak" elnevezett eszencia, melyet 1811-ben a Halley-üstökös megjelenésének évében szüretelt szőlőből készítettek[3] és a Christie’s árverésén jelentős összegért kelt el[forrás?]. Korábban aszúeszenciának nevezték, de a bortörvény már nem használja az aszúeszencia megnevezést.

Nem összetévesztendő az aszúeszenciával (egyes címkéken aszú eszencia), ami mára megszűnt besorolása az aszúboroknak, és a 6 puttonyos beltartalom feletti aszú bort jelenti. Ez a névhasonlóság nagyon sok félreértésre ad okot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A szőlő botritiszes betegsége (Botrytis cinerea). [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 22.)
  2. Előállításának szabályait a Magyar borkönyv, Borok előállítása című fejezet 2.8.4. tartalmazza.
  3. Borkultúra Magyarországon

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]