Magyar borkönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Magyar Borkönyv szabályozta 2004. május 1-ig, Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásáig a borok előállítására, forgalomba hozatalára, forgalmazására, felhasználására és vizsgálatára vonatkozó kötelező előírásokat.

Az 1997. évi CXXI. bortörvény[1] 82. §-ának értelmében alakult meg a Magyar Borkönyv Bizottság (MBB) 1998-ban. Fő feladata a borászatot érintő szabályozó rendszer kidolgozása és egységes szerkezetbe foglalása volt, elsősorban az európai uniós joganyag átvételével, és az O.I.V. ajánlásokkal. A 2004 tavaszán elfogadott új bortörvény[2] már nem tesz említést a Magyar Borkönyvről.

A Bizottság alapvető célkitűzésének tekintette a magyar sajátosságok megjelenítését, a magyar karakterek harmonizálását az európai szabályozással.

Szerkesztőbizottság[szerkesztés]

A miniszter által megbízott tagokból álló Magyar Borkönyv Bizottságon belül gyakorlatilag négy szakbizottság működött:

  1. az analitikai Szalka Péter (egyben az MBB alelnöke is),
  2. a technológiai dr. Janky Ferenc,
  3. a csomagolási és kiszerelési Kuzniarski Viktorné és
  4. a Magyar Eredetvédelmi Tanács által felállított Bor Eredetvédelmi Bizottság Dr. Botos Péter Ernő vezetésével,

az érdekelt szakmabeli kollégák bevonásával, együttműködésével működött.

Az évek során hatékony, segítő közreműködést tanúsítottak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes munkatársai, akik a munkában történő konkrét közreműködésen túl napi információkkal is segítették az alkotó, szerkesztő munkát. A fejezetek szakmai hitelességét az illetékes bizottsági tagok és vezetőjük magas és szakmai ismerete és ágazati gyakorlata garantálta. Ez a szakmai összeállítás a 2003. év nyaráig megjelent hazai és Európai Uniós rendeletek figyelembevételével készült.

Az természetes, hogy egy ilyen léptékű anyag sosem lehetett egyszer és mindenkorra kész. Mind az európai mind a hazai szabályozás változott és változik. Az MBB tagjai kinevezésük lejártát követően is az egyes szakbizottságok illetékeseivel együtt folyamatosan részt vetek a Magyar Borkönyv adott fejezeteinek igény szerinti aktualizálásában.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]