Ozorai Pipó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ozorai Pipó Andrea del Castagno Híres emberek c. sorozatának képén
Ozorai Pipó a szegedi panteonban (Ohmann Béla)

Ozorai Pipó (eredeti nevén Filippo Scolari, Olaszországban Pippo Spano néven ismert) (1369Lippa, 1426. december 27.) Zsigmond király hadvezére, kincstartó, temesi ispán és szörényi bán. 1426-ban az ő vezetésével építették át a királyi székhelyen, Székesfehérváron a Nagyboldogasszony-bazilikát, a középkori Európa egyik legnagyobb templomát. Pipó ezért nagy kegyben részesült: a bazilikában temetkezhetett, egykori nagy királyok mellé.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Firenzei kereskedőcsaládból származott, 1387 előtt mint ifjú kereskedősegéd került Magyarországra, Demeter esztergomi érsek udvarába, majd ennek halála után Luxemburgi Zsigmond magyar király szolgálatába állt. Nemcsak kiváló katona volt, hanem kereskedelmi tapasztalatainak köszönhetően fontos gazdasági pozíciókat is sikerrel töltött be, ő felügyelte az arany- és sóbányákat, 140607 között kincstartó volt. 1407 és 1426 között a temesi főispánságot birtokolta, kortársai emiatt közönségesen csak Ispán Fülöpnek nevezték.

Több hadjáratot is vezetett: 140203: Nápolyi László ellen, 141112-ben Velence ellen, 142122-ben a husziták ellen, 1423 és 1426 között pedig a törökök ellen.

1399-ben vette feleségül Ozorai András lányát, Borbálát. Később várat épített Ozorán, és a falut mezővárosi rangra emelte. Temesi ispánként kiemelkedő szerepe volt a Magyarországot védelmező végvárrendszer kiépítésében.

1410-ben Kapy Andrással együtt őt küldte követként Zsigmond király XXIII. János ellenpápához és sikerült létrehoznia a pápa és a király között a kiegyezést.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Kranzieritz Károly: Ozorai Pipó; Történelemportál II. évf. 3. szám, 30-33. oldal