Magyar Légierő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Légierő
A Magyar Légierő emblémája
A Magyar Légierő emblémája

Dátum

19381945 (Magyar Királyi Honvéd Légierő); 19481990 (Magyar Néphadsereg Honi Légiereje);

1990- (Magyar Légierő)
Ország Magyarország
Személyzet hivatásos és szerződéses katonák; köztisztviselők, közalkalmazottak
Típus légierő
Feladat A magyar légtér és Magyarország szuverenitásának védelme
Méret kb. 5000 fő
59 db repülőgép
Parancsnoki struktúra hadsereg (alá-fölérendeltségi viszonyon alapuló egyszemélyi vezetés) polgári irányítás alatt
Diszlokáció Budapest
Parancsnokok
Jelenlegi parancsnok Huszár János altábornagy (MH Összhaderőnemi Parancsnokság)
Jelenlegi parancsnokhelyettes Sáfár Albert dandártábornok[1] (MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke (parancsnok helyettes))
Jelvények
Roundel of Hungary.svg A Magyar Légierő felségjelzése (1990-től)
Roundel of Hungary - Low Visibility.svg A Magyar Légierő felségjelzése (szürke árnyalatokkal)
Kultúra és történelem
Háborús részvétel Magyar–szlovák kis háború
Második világháború
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Légierő témájú médiaállományokat.

A Magyar Légierő (angolul Hungarian Air Force) a Magyar Honvédség része. Nemzetközi rövidítése: HuAF.

A Magyar Légierő feladata Magyarország légterének védelme és ellenőrzése különböző eszközökkel (harci repülőgépek, légvédelmi rakéták, radarrendszerek), valamint a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak légi támogatása (harci repülőgépekkel és helikopterekkel), szállítása (szállító repülőgépekkel és helikopterekkel).

Hivatása[szerkesztés]

Légi technikáival (repülőgépek stb.), fegyvereivel, légvédelmi rakétákkal védi a magyar légtér sérthetetlenségét, a Magyar Köztársaság szuverenitását. Háborúban feladata védeni a magyar légteret a betolakodóktól, ellenséges erőktől, földi létesítmények, városok, stratégiai fontosságú területek védelme, szárazföldi csapatok légi oltalmazása, a légi fölény kivívása, ellenséges földi, és légi csapatok támadása. Ellenséges erők, területek, stratégiai fontosságú helyek bombázása, támadása.

Felségjelzése[szerkesztés]

A Magyar Légierő felségjelzése a szabványosított és megfelelő szélességű, magasságú és arányú, ék alakba foglalt nemzeti színek (RAL 3000 piros, RAL 9003 fehér, RAL 6002 zöld). A felségjel egyenlőszárú, fehér szegéllyel keretezett háromszög, amelynek magassága a háromszög alapjának kétszerese. A befogók mentén piros és fehér sáv húzódik, amelyek szélessége az alap egyhatod része. A háromszög maradék területe zöld színű.

Ilyen felségjelzéssel repültek a MiG–21-esek, Szu–22-esek, MiG–23-asok is 1991 után. Az utolsó géptípus a MiG–29-es, és a Jak–52-es, illetve L–39ZO Albatros volt, amely még ezzel a felségjelzéssel repült. 2006-tól a felségjelzésről eltűnnek a színek, és helyükre azok szürke árnyalatai kerülnek (RAL 3000 piros helyett RAL 7045 sötétszürke,RAL 9003 fehér helyett RAL 7047 világosszürke,RAL 6002 zöld helyett RAL 7046 sötétszürke. ). A magyar Gripenek már ilyen felségjelzéssel repülnek. A többi alakulat eszközein (helikopterek, harckocsik, harcjárművek stb.) megmarad a piros, fehér, zöld ék (kisebb mint a repülő eszközöknél), mint felségjelzés.

A felségjelzést 21/1998. (XII. 21.) HM rendelet szabályozza.

Története[szerkesztés]

A kezdeti évek és a két világháború[szerkesztés]

Maga a Monarchia repülő egységei a Katonai Légjáró Intézet (Militär-Aeronautische Anstalt) keretei között fejlődtek ki (elsősorban ballonrepüléssel, majd merevszárnyú repülőgépekkel is foglalkoztak), 1909-től K. u. K. Luftschifferabteilung („Cs. és k. Léghajóosztály”) néven működött az újjászervezett egység, Fischamendbe, az első hadi légikikötőbe települtek (Bécsújhelyen ebben az évben megkezdték az első repülőtér építését). A világháborúban több magyar pilóta is „ászpilóta” minősítésűvé vált: ittebei Kiss József (20 légi győzelem), Fejes István tiszthelyettes (310 bevetés - rekord a Légjáró csapaton belül, 18 légi győzelem), Gräser Ferenc hadnagy (16 légi győzelem), Kaszala Károly tiszthelyettes, Modory (Májer) József százados, Udvardy Ferdinánd törzsőrmester (10 légi győzelem), Tahy Sándor hadnagy (8 légi győzelem), Hefty Frigyes tiszthelyettes (7 légi győzelem), Háry László százados, Risztics János, Kasza Sándor törzsőrmester (6 légi győzelem).[2] Az első magyar katonai repülő, Petróczy István kiemelkedő munkássága hozzájárult eme sikerekhez, több magyar ászpilóta az ő növendéke, az első „tábori pilóta” igazolványt megszerzők egyike volt (1910-ben, a Monarchia harmadik ilyen minősítésű tisztje, illetve az első magyar; ekkor a „Katonai Léghajós Részleg”-nél szolgált), több éven keresztül foglalkozott az osztrák–magyar pilótakiképzéssel, az 1911-ben felállított bécsújhelyi katonai repülőiskola vezetőjévé nevezték ki.[3]

Az őszirózsás forradalom idején, novemberben egy Lugosról felszálló – vélhetően katonai – repülőgép bombavetést hajtott végre román fosztogató parasztokra, amely 104 halálos áldozatot követelt (az eset pontos behatárolására nincs információ). Tanácsköztársaság idején a megmaradt állomány újjászerveződött Vörös Légjárócsapat névvel, 1919–1920 között működtek. Háry László százados volt alegységének nagy része később is együtt maradt, „Háry-cirkusz” becenéven járták az országot bemutatórepülésekkel.[4]

Az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés értelmében az ország légierővel nem rendelkezhetett. Ezért a korábbi repülőalakulatok és pilóták egy része a polgárinak minősített Légügyi Hivatal (LÜH) alárendeltségébe került. Az elméleti fejlesztéseket sem tiltotta a békeszerződés, még 1920-ban pilótaképzés indult Budapesten, Szegeden, Szombathelyen és Miskolcon.[4] 1938-ban alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő, amelyet Horthy Miklós 1938. december 28-án kelt döntése értelmében újév napjától (1939. január 1.) mint önálló fegyvernem kell működnie. 1945 májusában szűnt meg.

A második világháború után[szerkesztés]

1990 után[szerkesztés]

1990-ben a Magyar Néphadsereg Honi Légiereje megszűnt, jogutódja a Magyar Légierő lett. Gép- és személyi állományát a jogutód átvette. A drasztikusan változó külpolitikai helyzetek miatt a haderőnem feladatai megváltoztak. A többszöri haderőreform végrehajtása során a légierő gép- és személyi állománya is átalakult, az igényeknek, új kihívásoknak megfelelően lecsökkent.

1989-ben és az utána következő években mélyreható változások történtek az ország életében (a Köztársaság kikiáltása, többpártrendszer, a NATO csatlakozási szándék megfogalmazása), és ebből adódóan a haderőben (1990. március 15-étől Magyar Honvédség) is. 1991-ben befejeződött a szovjet csapatok kivonása és megszűnt a Varsói Szerződés. A védelemre elegendő erő elve a gazdasági lehetőségeknek megfelelő, kisebb, korszerűbb, ütőképes haderőt igényelt. Emellett a haderő-átalakítás egészét az egyre erősödő NATO orientáció is befolyásolta. Sajnos előbbi nem valósult meg a pénzhiány miatt.

A légvédelemnél a szervezési hullám elsőként a miskolci 105. Honi Légvédelmi Rakétaezredet érte el, amelyet 1990. június 30-áig a 104/2. honi légvédelmi rakétaosztállyal (Szabadszállás) együtt felszámoltak. Ezzel a borsodi tűzrendszer megszűnt. 1991. július 30-ával megszűnt a 104. Honi Légvédelmi Rakétaezred (két osztályát és az osztálycsoportot a Duna 11. Honi Légvédelmi Rakétadandár alárendeltségébe helyezték). Felszámolták a Légvédelmi Kiképző Központot és a Csapatlégvédelmi Kiképző Központot is.

Az 1991. májusában levezetett parancsnoki és törzs hadijáték tapasztalatai alapján 1991-ben az 1. Honi Légvédelmi Hadtest jogutódjaként megalakult a Légvédelmi Parancsnokság, amelynek alárendeltségébe kerültek a csapatlégvédelmi ezredek (7., 14., 18. és 15.), valamint az (akkor már) légvédelmi rakétatechnikai bázis (LÉRTB) is. A nagykanizsai MH 18. Légvédelmi Rakétaezred 1992. július 31-ei felszámolásával a győri MH 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred és kalocsai MH 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezredeket ötütegesre bővítették, viszont később megszűnt a LÉRTB (1995. január).

A szárazföldi csapatok kötelékébe tartozó légvédelmi alegységek átszervezése azok átszervezésével párhuzamosan történt. Ennek keretében 1990-ben kivonták a ZSZU-23-4 SILKA, majd 1996-ban a 9K31 Sztrela–1 és 9K35 Sztrela–10 légvédelmi rakétakomplexumokat. Megszűnt a váci 8., és jánoshalmai 102. Légvédelmi Tüzérezred (1990-ben), majd később a karcagi 6. és nagyoroszi 87. Légvédelmi Rakétaezred (1997-ben). Az 5. Önálló Légvédelmi Tüzérezredet először háromosztályos dandárrá, majd kiképző ezreddé szervezték át, végül 1997-ben megszüntették. A Nagyorosziban levő szervezetek a 87. Légvédelmi Tüzérezred bázisán osztályként újjászervezték, majd a francia Mistral (az első nyugati légvédelmi rakéta fegyverrendszer) eszközök rendszeresítésével ezreddé fejlesztették.

A honi légvédelemnél a 11. Honi Légvédelmi Rakétadandár szervezetében az alárendeltek összetétele gyakran változott. Osztályok szűntek meg, helyőrségváltások történtek. A dandár 1995. július 28-án kilépett a készültségi szolgálat rendszeréből. Bázisán 1997 végén megalakult a 11. Vegyes Légvédelmi Rakétaezred, melyben egynemű zászlóaljakat SZ-75 Dvina (VOLHOV), illetve SZ–125 Nyeva–M (NYEVA) hoztak létre, a SZ-200 VEGA rendszert kivonták a hadrendből. 2001. június 30-ával a szervezetet felszámolták, ezzel megszűnt a Budapest - Dunaújvárost védő tűzrendszer.[5]

A Magyar Légierő adatai (1993)[szerkesztés]

 • Létszám: 18 300 fő, ebből 12 900 sorállományú.
 • Tartalékállományban: 10 000 fő.

Szervezeti felépítés:

Harci repülőgépek: 6 vadászrepülő század:

1 felderítő század:

Oktató gyakorló repülőgépek:

Légvédelmi rakéták: 16 települési helyen, 70 db SZ–75 Dvina (SA–2) indító, SZ–125 Nyeva–M (SA–3). 18 db indító állvány Keszthely Krug (SA-4 Ganef)

1999 utáni változások[szerkesztés]

MiG–21-től a Gripenig[szerkesztés]

Gripen a Farnborough 2006-on

1999. március 16-ától Magyarország tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. Ezzel végérvényesen megindult a haderő és benne a légierő átalakítása. Kisebbé, olcsóbbá és hatékonyabbá tétel lett a fő cél. Ezért több, ekkorra már elavult repülőgépet vont ki a HM a hadrendből. Ezek a MiG–21, a MiG–23 és a Szu–22 típusok. Utóbbit kivonásuk előtt előbb nagyjavították. Még a délszláv háború idején, 1993-ban érkezett az orosz államadósság fejében 28 db MiG-29, de ahogy ezek megérkeztek, már látszott, hogy nem a MiG–29-es a hosszútávú megoldás. Érkeztek ezután Magyarországra a külföldi cégek, és olyan gépeket ajánlottak, mint az F–16-os, F/A–18 Hornet, Mirage 2000–5. Tervben volt a meglévő MiG–21-es állomány modernizálása, izraeli segítséggel. A Nemzetbiztonsági Kabinet 2001 februárjában döntést hozott 24 db használt F–16-os lízingjéről, de ez szeptember 10-én módosult, a „gazdasági szempontból kedvezőbb” svéd ajánlat irányába, a Gripenek felé, amelyből mindössze 14 db-ot rendelt az ország. A „csak” 14 db-os gépmennyiséget annak magasabb műszaki-technológiai színvonalával indokolták: a Gripen erős fegyverzetű, negyedik generációs, több célú (vadász, támadó, felderítő) gép, mely akár 60 km-rel hamarabb észlel egy MiG–29-est, mint az őt, köszönhetően kis méretének. Így kb. 28, korábban használt gép feladatát tudja ellátni ez a 14 gép. 28 db MiG-29-esből 2002-től már csak 14 volt rendszerben, és ezeket is 2006-tól folyamatosan váltották le a negyedik generációs több feladatú svéd Saab JAS 39 Gripenek. Bár utólag világossá vált, hogy a tizennégy gép csak a nemzeti légtérvédelmi feladatokat képes ellátni (mennyiségét tekintve), és több gép szükséges a NATO, illetve a missziós feladatok ellátásához, ezért valószínűleg a jövőben 1 század, de minimum 6-8 gép beszerzését tervezik. A Gripenek eredendően csak a svéd igényeket elégítették ki, ennek változása érdekében a JAS 39 A/B Gripenekből kialakították a magyar, illetve NATO igényeket is kielégítő Saab JAS 39 Gripen EBS HU (EBS HU: Export Basic Standard for Hungary) változatokat. Ennek is két változatát, az egyszemélyes C változatot, és a kétszemélyes, harci-gyakorló D változatot. A D változat is képes harci alkalmazásra, annyi különbséggel, hogy a D változatnak nincs fedélzeti Mauser BK-27 gépfegyvere. Magyarország Litening III típusú lézeres célmegjelölő konténert rendelt Izraeltől, amelyeket 2009 áprilisban rendszerbe is állítottak. A Gripen-század 2009. január 1-jétől ad váltott készültséget a MiG–29-esekkel, majd 2011. január 1-jétől véglegesen átveszik az ország légtérvédelmét. A honvédség 2003 augusztusa óta a típusátképzést megkönnyítendő, 2 db L–159 ALCA két- (B) és együléses (A, osz. 6006, 6007) kiképzőgépet bérel a Cseh Légierőtől.[7]

Az első magyar Gripen gyakorlat[szerkesztés]

Helikopterek változása[szerkesztés]

Magyar Mi–24D sasként, "Csőrike"
A 2007-es kecskeméti repülőnap alkalmából különleges festést kapott Mi-24-es harci helikopter.
 • 2004-ben a visegrádi négyek aláírtak egy szándéknyilatkozatot a Mi–24 harcihelikopterek modernizációjával kapcsolatban. A nyilatkozatot konkrét modernizálás nem követte, csak a lengyeleknél (Mi–24W altípus).
 • Már 2004-ben megkezdődött a Dunai Repülőgyár Rt-nél 2 db Mi–17P és 2 db volt keletnémet Mi–24P helikopter átalakítása és felújítása (a 335 és a 336-os oldalszámúak). A 336-os berepülését 2004. június 7-én hajtotta végre Major „Cirmi” Tibor őrnagy és Molnár „Fröccsös” István őrnagy, a 335-ös hajtóművezése szintén ezen a napon a 336-os után került sor, berepülve június 15-én lett. A kísérleti nagyjavítási programban Tökölön felújított mindkét gép műszaki átadását június 17-én végezték el a szentkirályszabadjai műszakiak. A hatósági berepülést Szántó „Zsazsa” Zsolt őrnagy és Suszter „Csoszi” Attila százados végezte el. A másik 4 db P altípusú gép (331, 332, 334 és 338) sorsa 2017-ben vett fordulatot.[8]
 • Modernizálnak 12 db Mi–24 harci helikoptert, és 5 db Mi–17 közepes szállító helikoptert.[8][9][10]
 • Mivel a korábban szolgálatban álló Mi-24 típusú helikoptereken 2012-ben már nem végezték el a további üzemidő hosszabbításokat, a Magyar Légierőnek 2013. január 1-jétől nincs olyan harci helikoptere ami repülhetne.[11]

Légvédelmi eszközök változása[szerkesztés]

 • A 90-es évek után modernizálták a légvédelmi rakétadandárt (Arrabona).
 • Az Igla, a Kub komplexumok még 3-6 évig rendszerben tarthatóak, ám valószínűleg 2010-ben újabb eszközökkel váltják őket.
 • Az SA-6 Ganful (KUB) rendszereket modernizálták, a lengyel és magyar együttműködésben megvalósult modernizálás eredményeképpen a rendszer legfontosabb harcászati és technikai paraméterei javultak. Emellett NATO szabványú idegen-barát felismerő rendszerrel és (az épített utakon való közlekedést lehetővé tevő) gumibetétes lánctalppal rendelkezik.[12]
 • Megkezdődött az új francia gyártmányú Atlas-2 Mistral légvédelmi rakéta komplexumok beszerzése. (Első ütemben 35 db, így jelentősen nőtt Magyarország lefedettsége az alacsonyan érkező támadásokkal szemben.) Második ütemben további 140 db beszerzése folyik.
 • A Sztrela és Igla rendszereket 2011-ben az Egyesült Államok nyomására[13] felszámolták új eszközök beszerzése nélkül. A Magyar Honvédség hordozható légvédelmi rakétarendszer nélkül maradt.[14]

A magyar repülőgép-vezetők kiképzése 2004-től[szerkesztés]

 • A magyar repülőgép vezetőket Magyarországon Zlín Z–242L-es és Z–143LSi típusokon képzik ki, illetve miután megérkeztek és rendszerbe álltak, a Gripen D (kétüléses gyakorló) változatával is.
 • A HM hosszútávú szerződést kötött a kanadai Védelmi Minisztériummal a magyar repülőgép-vezetők kiképzéséről Kanadában.
 • Még a Gripenek érkezése előtt megkezdődött a fiatal magyar repülőgéppilóták kiválasztása, kiképzése. Az első magyar Gripen pilótákat Svédországban képezték ki az új géptípusra.
 • Jelenleg, és valószínűleg a jövőben is a magyar pilótákat a NATO képzési programja alapján képezik az az NFTC rendszerében. A négy fázisból álló képzés során a kezdő repülőgép-vezetőből profi vadászpilótát képeznek. A képzés első fázisát Szolnokon, a továbbiakat külföldön teljesítik a jelöltek az NFTC keretében (NATO Flying Training in Canada).

Magyar Légierő alakulatai[szerkesztés]

Magyar Légierő fegyverzete[szerkesztés]

A Magyar Légierő létszáma: 7700 fő (2005), 6044 fő (2006), 5023 fő (2007)

Repülőgépek, helikopterek[szerkesztés]

Származási hely Megnevezés Feladatkör Mennyiség Megjegyzés
Repülőgépek
 Svédország Saab JAS 39 Gripen EBS HU többfeladatú vadászrepülőgép 14 db
 • Egy C változatú gép 2015.06.10-én Kecskeméten kényszerleszállt, és megrongálódott.[15] Javítása megtörtént. 2016. december 16-án érekezett vissza Kecskemétre.
 • Egy D változatú gép 2015.05.19-én Čáslavban túlfutott a kifutópályán és összetört.[16] Pótlása 2016 őszén megtörtént.[17]
 • Ebből 12 darab C és 2 darab D változat.
 • 2008. december 22-én látták el első fegyveres készenléti szolgálatukat Magyarországon (mert a MiG-29-esekre egy Oroszországban bekövetkezett katasztrófa miatt repülési tilalmat rendeltek el; a MiG-ek kivonásáig a két típus felváltva látta el a készenléti szolgálatot).[18]
 • A bérleti időszak lejárta után a gépek a Magyar Honvédség tulajdonába kerülnek.
 • A Magyar Honvédség Gripenjei 2009 november-december folyamán elérték a 2003-as szerződés szerinti végső konfigurációs szintet, amikor megkapták az ED 19 operációs rendszert[19]
 • 2017-ben megállapodás született az eddigi legkorszerűbb, ún. MS20-as szoftvercsomag telepítéséről.[20]
 USA C–17 szállító repülőgép 3 db
 • Magyar felségjelzéssel, nemzetközi személyzettel, NATO kötelékben (a Pápán állomásozó Heavy Airlift Wing - Nehéz Légiszállító Ezred - részeként).[21]
 Franciaország
 Németország
Airbus A319-100 szállító repülőgép 2 db[22]
 • A gépek korábban az Air Berlin flottájában repültek D-ABGM és D-ABGS lajstommal. A Magyar Honvédségnél a 604, 605-ös oldalszámot kapták a gépek.[23]
 Franciaország Dassault Falcon 7X szállító repülőgép 1 db[24]
 • A gép korábban a Dasnair S.A. flottájában repült HB-JSN lajstommal. A Magyar Honvédségnél a 606-os oldalszámot kapta a gép.[25]
 Szovjetunió
 Ukrajna
An–26 szállító repülőgép 1 db
 • A váltótípus megérkezéséig marad üzemben 1 darab[26].
 Csehország Zlín Z–242L oktató- és futárrepülőgép 2 db
 • Átvételük 2017. március 24-én történt meg.[27]
 Csehország Zlín Z–143LSi oktató- és futárrepülőgép 2 db
 • 2018 márciusában megtörtént az átvételük.[28]
Helikopterek
 Franciaország
 Németország
Airbus Helicopters H145M szállító helikopter 20 db
 • 2018.06.29-én jelentették be a helikopterek vásárlását.[29]
 Szovjetunió
 Finnország
 Oroszország
Mi–8 szállító helikopter 3 db
 • A finn helikopterek üzemideje lejárt,nagyjavításukra nem került sor.[30][31]
 • A Mi–8P VIP változat a hadrendből kivonva, utolsó felszállása a Magyar Honvédség kötelékein belül 2009. augusztus 6-án történt meg.[32]
 • A finn haderőből nemrég kivont két Mi–8T szállító helikopterrel bővült a hazai légierő flottája.[33]
 • 2014 áprilisában Oroszországból három darab használt, de nagyjavított Mi-8-as került beszerzésre az új helikopterek rendszerbe állításáig.[34]
 Oroszország Mi–17 szállító helikopter 5 db
 • A 706 és 707 oldalszámú gépeket leállították.
 • 5 db Mi–17 (701, 702, 703, 704, 705) és 2 db Mi–17PP (706, 707).[35]
 • A 701 és 704 oldalszámú gépeket 2008–2009-ben nagyjavították, ezen kívül a 703 és 705 gépeket pedig Mi–17N-né modernizálták.[36]
 • A két rádióelektronikai zavarót (Mi-17PP) 2005-ben teherszállítóvá alakították.[37]
 • 2017-ben ipari nagyjavításról tért haza a 702, 703, 704, 705.[10] A 701 pedig 2017 őszén került elszállításra hasonló beavatkozás céljából.
 Szovjetunió

 NDK

Mi-24 P/V harci helikopter 2+6 db[8]
 • A típus nem került kivonásra a hadrendből. Évek óta nincs bevethető példánya, de ettől még jogilag szolgálatban áll. A kormány 2017-ben szerződést írt alá 6+6 helikopter nagyjavításáról[9] aminek aláírásával szinte egy időben meg is kezdődött a kiválasztott repülőgépek elszállítása Magyarországról Szentpétervárra[9]. A második négyes "csomagot" december másodikán szállították el.[38] A javításokra a szerződött félnek átvételtől számítva 10 hónap áll rendelkezésére.Az eredeti tervek 12 (6+6) helikopterről szóltak, ugyanakkor 2018 augusztusáig 2 P (711, 720) és 6 V (335, 336, 358, 361, 415 és 444) [39] került kiszállításra.[40]
 Franciaország Eurocopter AS 350 Écureuil kiképző helikopter 2 db
 • A honvédség a légi mentők két helikopterét vette át kiképzési és futárfeladatok végrehajtásra céljából 2016 májusában.[41]

Hadrendből kivont repülőgépek[szerkesztés]

Származási hely Megnevezés Feladatkör Mennyiség Megjegyzés
Repülőgépek
Szovjetunió Szovjetunió MiG–21 vadászrepülőgép 0 db aktív
 • A Magyar Néphadsereg összesen 261 darabot rendszeresített (ebből 74 megsemmisült) az alábbi altípusokból:
  • F-13: 80 db (ebből 29 db megsemmisült)
  • PF: 24 db (ebből 7 db megsemmisült)
  • MF: 50 db (ebből 9 db megsemmisült)
  • bisz - 75A: 15 db (ebből 7 db megsemmisült)
  • bisz - 75AP: 47 db (ebből 13 db megsemmisült)
  • U: 18 db (ebből 3 db megsemmisült)
  • UM: 27 db (ebből 6 db megsemmisült)
 • Az utolsó példányok (bisz és UM altípusúak) 2000. augusztus 24-én kerültek kivonásra Pápán.
Szovjetunió Szovjetunió MiG–23 vadászrepülőgép 0 db aktív
 • Összesen 16 db került beszerzésre (ebből 12 db együléses MiG-23MF és 4 db kétüléses MiG-23UB). Ebből 3 db semmisült meg.
 • A típus 1996. december 17-én került kivonásra.
Oroszország Oroszország MiG–29 vadászrepülőgép 0 db aktív
 • Eredetileg 28 db-ot szereztek be Oroszországból.
 • 2010. december 7-én teljesítették utolsó készültségüket (december 31-én kivonták őket)[42]
 • A (9-12) és UB változat.
Szovjetunió Szovjetunió Szu-22 csapásmérő/felderítő repülőgép 0 db aktív
 • Összesen 15 db-ot szereztek be (ebből 12 db együléses Szu-22M3 és 3 db kétüléses Szu-22UM3K). Ebből 3 db semmisült meg.
 • 1997-ben kivonták.
Csehszlovákia Csehszlovákia / Németország Németország L–39ZO Albatros oktató repülőgép 0 db aktív
 • A Magyar Légierő eredetileg 24 db L-39ZO Albatros repülőgépet szerzett be az egykori Keletnémet Légierő hagyatékából.
 • 2009. november 24-én kivonták.[43]
 Románia Jak–52 oktató repülőgép 0 db aktív
 • Egy repülő 2015.06.25-én kényszerleszállt Szolnokon, az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett.[44]
 • Egy repülő 2003.11.13-án lezuhant mindkét pilóta életét vesztette.[45]
 • 1994-ben 12 darab került beszerzésre Romániából (melyeket a román Aerostar vállalat készített).
 • Cseréjükre 2016 nyarán írtak ki tendert. 4 db Zlin gyármányú gép váltja majd őket.[46]
Szovjetunió Szovjetunió An–24 szállító/utasszállító repülőgép 0 db aktív
 • Összesen 2 db utasszállító változat érkezett Magyarországra.
 • 1968-1992 között álltak hadrendben, mint kormánygépek.[47]

Légvédelmi rakéták[szerkesztés]

Származási hely Megnevezés Feladatkör Mennyiség Megjegyzés
Légvédelmi rakéták
 Szovjetunió
 Lengyelország
 Magyarország
KUB 2K12M Közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 12 db
(32 db raktáron)[j 1]
 • Lengyel-magyar együttműködésben modernizálásra kerültek. NATO kompatibilisek lettek, idegen-barát felismerő rendszert kaptak, és szinte minden harcászati és technikai paraméterük javult.
 Franciaország
 Németország
Atlas–2 Mistral & Mercedes-Benz Unimog Kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 185 db
 • 2009–2011 között újabb 140 db Mistral légvédelmi komplexum kerül beszerzésre.[48]

Rádiótechnikai eszközök[szerkesztés]

Radarok
AN/TPX-54 másodlagos (IFF) radar ??? db
 • 2004-ben Mode 4-es képességet kapott
P–14 (Tall King) nagy hatótávolságú kétkoordinátás felderítő és rávezető rádiólokátor ??? db
P–15 felderítő rádiólokátor ??? db
P–17 felderítő rádiólokátor ??? db
P–18 (Spoon Rest) nagy hatótávolságú digitális jelfeldolgozású, L sávban működő felderítő rádiólokátor ??? db
 • Felújítva, modernizálva. A modernizációt a HM Arzenál Zrt. végezte[49]
P–19 kis hatótávolságú felderítő rádiólokátor ??? db
P–37 (Bar Lock) közepes hatótávolságú kétdimenziós felderítő és rávezető rádiólokátor ??? db
 • Felújítva, modernizálva. A modernizációt a HM Arzenál Zrt. végezte
PRV–16 (Thin Skin) kis hatótávolságú magasságmérő rádiólokátor ??? db
PRV–17 (Odd Pair) nagy hatótávolságú magasságmérő rádiólokátor ??? db
SZT–68U (Tin Shield) nagy hatótávolságú háromdimenziós digitális jelfeldolgozású felderítő- és magasságmérő rádiólokátor ??? db
Finmeccanica/SELEX Sistemi Integrati gyártmányú RAT 31DL 3 dimenziós, fix antennás digitális távolfederítő rádiólokátor 3 db

C–17-esek Pápán[szerkesztés]

Amerikai C–17 Globemaster III szállítórepülőgépek Mississippi államban (USA)

2007-ben szóbeli megállapodás született a magyar honvédelmi miniszter és az amerikai védelmi miniszter között arra vonatkozóan, hogy a Magyar Honvédség állományába tartozó pápai bázisrepülőtér a NATO C–17-es gépekből álló közös szállítógépflottájának egyik bázisává váljon. Ezzel több száz új munkahely jönne létre a térségben, s feltehetően az afganisztáni magyar misszió utánpótlását is könnyebbé tenné, hiszen a C-17-es nehéz szállítógépeket Magyarország is használná, a NATO többi szövetségesével együtt.[51][52][53] 2007 novemberében el is dőlt, hogy a C-17-esek Pápára költöznek.[54] Az ide települő C–17-es szállító repülőgépeket a Magyar Honvédség regisztrálta, így a gépek magyar felségjelzéssel repülnek, a személyzet pedig nemzetközi. Az első repülőgép 2009. július 18-án érkezett meg Pápára.

Magyar JAS 39 Gripen géppár.
Gripen

Repülőesemények és katasztrófák[szerkesztés]

1982.06.22. repesemény:

-Tipus: Mi-24D

-Gyári szám: K 20113

-Oldalszám: 113

-Repülési megjegyzés: 1982.06.22. 08 ó. 47 p-kto hadműveleti repülés során a Csilla-hegy közelében földnek ütközött és megsemmisült. A becsapódás során Bognár Ferenc főhadnagy operátor életét vesztette. Kószó Imre százados gépparancsnok és Ádász Zoltán százados fegyverzettechnikai mérnök súlyos sérüléseket szenvedett.

_________________________________________________________________________________________________________

2001.04.12. repesemény:

-Tipus: Mi-24D

-Gyári szám: K 220579

-Oldalszám: 579

-Repülési megjegyzés: 2001.04.12. 10 ó. 47 p-kor nappal egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a kísérőgéppel (715 Mi-24V), a földhöz csapódott és kigyulladt. A helikopter személyzete (Sápi Zoltán százados gépparancsnok, Nagy László főhadnagy operátor) életét vesztette.

_________________________________________________________________________________________________________

2001.04.12. repesemény:

-Tipus: Mi-24V

-Gyári szám: K 220715

-Oldalszám: 715

-Repülési megjegyzés: 2001.04.12. 10 ó. 47 p-kor nappal egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a vezérgéppel (579 Mi-24D), kényszerleszállást hajtott végre, melynek során felborult és összetört. A helikopter személyzete (Rolkó Zoltán százados gépparancsnok, Stumpf Péter főhadnagy operátor) súlyosan megsérült. 2012-ben a Die Hard 5 filmprodukció forgatásán a roncsot felrobbantották, a fémhulladékot elszállították.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1974.05.30. repesemény:

-Tipus: Mi-8T

-Gyári szám: 200228

-Oldalszám: 228

-Repülési megjegyzés: 1974.05.30-án nappal egyszerű időjárási viszonyok között kiképzési repülés során, kismagasságú útvonalrepülésen a Balatonba csapódott (Balatonalmádi D 2 km) és megsemmisült. A személyzet (Serfőző István hadnagy gépparancsnok, Bozsaki Benő hadnagy másodpilóta, Laboda Ferenc főhadnagy, fedélzeti technikus), valamint két fő utas (Korpos Imre honvéd, Bunász István honvéd) életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1971.01.29. repesemény:

-Tipus: Mi-8T

-Gyári szám: 200628

-Oldalszám: 628

-Repülési megjegyzés: 1971.01.29-én Dunakeszin, leszállás közben kb. 15 m-ről a földhöz csapódott, javíthatatlanul megrongálódott. A személyzet (Herczeg János őrnagy gépparancsnok, Gávai József százados másodpilóta, Makkos György hadnagy fedélzeti technikus) nem sérült meg. A fedélzeten tartózkodó utas (Tóth György törzsőrmester) könnyű sérülést szenvedett. A helikoptert azóta a Szolnoki Repülő Műszaki Főiskola oktatási eszközként használja.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1981.05.04. repesemény:

-Tipus: Mi-8T

-Gyári szám: 200927

-Oldalszám: 927

-Repülési megjegyzés: 1981.05.04. 22 ó. 48 p-kor éjjel bonyolult időjárási viszonyok között kiképzési repülés során leszállás közben a repülőtér területén a leszállóiránytól nyugatra kb 300 m-re a földhöz csapódott, kigyulladt és megsemmisült. A személyzet (Szikora Miklós alezredes gépparancsnok, Szabó Gábor alezredes oktató, Kozsahuba György törzsőrmester fedélzeti technikus) életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1976.01.22. repesemény:

-Tipus: Mi-8T

-Gyári szám: 10422

-Oldalszám: 10422

-Repülési megjegyzés: 1976.01.22-én nappal bonyolult időjárási viszonyok közötti kiképzési repülés során intenzív havazás miatt mindkét hajtóműve leállt és Káptalanfüred térségében a Balatonra szállt le, megrongálódott. A személyzet (Kufa Mihály őrnagy gépparancsnok, Dányi Balázs hadnagy másodpilóta, Bertalan Béla őrmester fedélzeti technikus) a helikoptert elhagyta, de a hideg vízben életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1982.06.29. repesemény:

-Tipus: Mi-8T

-Gyári szám: 10432

-Oldalszám: 10432

-Repülési megjegyzés: 1982.06.29. 23 ó. 23 p-kor éjjel egyszerű időjárási viszonyok között kiképzési repülés során az iskolakör negyedik fordulója után, a leszállóirányon nekiütközött a 10429-es Mi-8 helikopter, ezért lezuhant, kigyulladt és megsemmisült. A személyzet (Hajdukiss Bálint főhadnagy, gépparancsnok, Fábry József százados másodpilóta, Bolvári István törzsőrmester fedélzeti technikus) életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

2008.01.31. repesemény:

-Tipus: Mi-8P/T

-Gyári szám: 10445

-Oldalszám: 10445

-Repülési megjegyzés: 28 személy szállítására alkalmas, megnövelt üzemanyag-tartályos változat.1984.05.01-én átadásra került a 89. Szolnok Vegyes Szállítórepülő Ezred állományába.2001-ben a Dunai Repülőgépgyár Rt-ben átalakítva T változatra. 2008.01.31. Óballánál bepörgött, lezuhant, 3 fő, Lükő Zsolt+.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

A jövő elképzelései[szerkesztés]

A vadászrepülőgépek száma[szerkesztés]

Az most már látszik a Magyar Légierő, és a kormány számára is, hogy a tizennégy gép nem lesz elegendő a nemzeti légtérvédelmi és a NATO szövetségi feladatok egyszerre történő ellátására. De ez nemcsak a gépekre, hanem a pilótákra is igaz, mert az a létszám, amelyet erre a gépszámra terveztek, nem tudja a készültségi és egyéb feladatokat egyszerre megoldani. Legalább még egy századnyi, de legalább hat-nyolc gépre lesz még szükség ahhoz, hogy maradéktalanul meg tudjon felelni a Magyar Légierő a rá háruló feladatoknak. Mivel Magyarország NATO- felajánlásában is szerepelnek a harci gépek, ezért nem lehet megoldani azt, hogy a légtérvédelmet is biztosítani tudják velük, illetve szükség esetén gépeket és embereket küldjenek egy missziós feladatra. Arról nem is beszélve, hogy felmerülhetnek olyan igények is a szomszédos szövetséges NATO-tagállamok részéről, hogy vegyen részt az ország az ő légterük védelmében is (pl.: Szlovénia). Ehhez pedig további repülőgépekre és nagyobb hajózólétszámra lesz szükség a jövőben, így az állam tervezi a létszámbővítést, mind eszköz, mind pilóta téren.

Lehetséges orosz-magyar megállapodás a MiG–29-esekről és a helikopterek felújításáról[szerkesztés]

A magyar honvédelmi miniszter 2007. június 26-án Moszkvában tárgyalt a magyar MiG-29-esek sorsáról. "Magyarország végleg kivonja a hadrendből a MiG–29-es vadászrepülőgépeket" – közölte a honvédelmi miniszter június 26-án, kedden Moszkvában. A miniszter elmondta azt is, hogy Oroszországnak üzletet ajánlanak: a hadrendből kivont repülőgépekért cserébe azt szeretnék, ha az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását, és szó lehetne újabb orosz helikopterek vásárlásáról is. A magyar honvédelmi miniszter, aki még ezen a napon az orosz parlament, az Állami Duma és a felsőház, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságainak vezetőivel és tagjaival tárgyalt, elmondta, hogy miután a Magyar Honvédség 2007 végéig megkapja a megrendelt 14 svéd Gripenből az utolsót is, 2009-ben valamennyi MiG–29-est kivonják a hadrendből, és megállapodhatnak Oroszországgal. (A miniszter hozzátette, hogy a gyártóval való egyetértésben Magyarország eladhatja más országoknak is a hadrendből kivont MiG-eket.)

Képek a Magyar Légierőről[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 2011. november 1-jétől Sáfár Albert dandártábornok az MH ÖHP Légierő haderőnem főnöke (parancsnok helyettes)
 2. Szabó József, M. Szabó Miklós. A magyar katonai repülés története 1938–2008, 8. o. 
 3. Az első magyar katonai repülőre emlékezve Petróczy István ezredes életútja. hm.gov.hu. [2008. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 2.)
 4. a b Szabó József, M. Szabó Miklós. A magyar katonai repülés története 1938–2008, 9. o. 
 5. http://raketaezred.hu/index.php/rolunk/toertenelmuenk?start=6
 6. http://www.jetfly.hu/rovatok/legter/mh64/hirek/64history/
 7. Látó János (2004). „"Negyedik generációs tréner"”. Aeromagazin (7), 28–30.. o.  
 8. a b c Egy tucat harcihelikoptert nagyjavíttatnának | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 9. a b c A Főnix feltámad hamvaiból | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 10. a b Hazaértek a Mi-17-esek | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 11. Magyar Hírlap 2013. január 21, Lejáró szavatosságú géppark
 12. MH 12. Légvédelmi rakétaezred. Honvédelmi Minisztérium. [2008. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 13. http://szentkoronaradio.com/blog/2016/09/27/tiz-eve-mar-vagy-tobb-is-talan/
 14. http://legiero.blog.hu/2011/04/08/igla_eloszor_es_utoljara
 15. https://index.hu/tech/2015/06/10/olyat_kene_odaengedni_aki_tud_repulni/
 16. https://index.hu/belfold/2015/05/19/lezuhant_egy_magyar_gripen_csehorszagban/
 17. http://mno.hu/kulfold/itt-az-elso-foto-a-pot-gripenrol-1342722
 18. Grippen készenléti szolgálat. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 19. Új Gripenek és jobbágyfelszabadítás
 20. https://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/a-lehetosegek-tarhaza---az-ms20-as-szoftvercsomag
 21. A Nehéz Légiszállító Ezred hivatalos honlapja (angol/magyar nyelven). [1], 2014. április 3. (Hozzáférés: 2014. április 3.)
 22. https://mno.hu/belfold/itt-a-bejelentes-ket-airbust-vesz-a-magyar-honvedseg-2435139
 23. https://www.jetfly.hu/mh-59.-kecskemet/bemutattak-a-magyar-honvedseg-airbus-a319-es-repulogepeit
 24. https://honvedelem.hu/cikk/111737_bovult_a_magyar_honvedseg_repulogepflottaja
 25. https://magyaridok.hu/belfold/interkontinentalis-futargep-erkezett-3360526/
 26. https://www.jetfly.hu/mh-59.-kecskemet/fotok-a-magyar-honvedseg-legujabb-beszerzese
 27. A technológia gyorsan változik, modernizációra van szükség (angol/magyar nyelven). [2], 2017. március 24. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
 28. Úabb két kiképzőgéppel gazdagodott a Magyar Honvédség (magyar nyelven). [3], 2018. március 22. (Hozzáférés: 2018. március 22.)
 29. [=http://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2018/06/hungary-orders-20-h145ms-.html Helikopterek beszerzése] (angol nyelven). [4], 2018. június 29. (Hozzáférés: 2018. március 22.)
 30. Családi nap Szolnokon”, Air Power Blog (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 18.) (hu-HU nyelvű) 
 31. Két helikopterrel kevesebb? | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2018. augusztus 18.)
 32. Magó Károly: Leszerelt az utolsó utasszállító Mi–8-as, 2009. augusztus 6. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 33. Átadták a Finnországtól kapott Mi-8-as helikoptereket (magyar nyelven). [5], 2011. szeptember 8. (Hozzáférés: 2011. szeptember 8.)
 34. Az új gépek megérkezéséig használt Mi-8-asokat kap a Honvédség (magyar nyelven). [6], 2014. április 3. (Hozzáférés: 2014. április 3.)
 35. Avia-info.hu - Találatok (hu nyelven). www.avia-info.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 36. Végre itthon! - mi-17 update 1. (magyar nyelven). [7], 2008. szeptember 10. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 37. Avia-info.hu - Találatok (hu nyelven). www.avia-info.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 38. Nagyjavítás kérdőjelekkel? | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 39. http://lhsn.hu/nagyjavitas-kerdojelekkel/
 40. http://lhsn.hu/a-fonix-feltamad-hamvaibol/
 41. Íme, a honvédség "új" helikopterei (magyar nyelven). [8], 2016. május 26. (Hozzáférés: 2016. május 26.)
 42. A Magyar Légierő 2010. december 7-én ünnepélyes keretek között elbúcsúzott a MiG-29-esektől, további szöveg.
 43. Az utolsó felszállás – Kivonják a hadrendből az L–39-es Albatroszokat
 44. https://index.hu/belfold/2015/06/25/lezuhant_egy_katonai_repulogep/
 45. https://index.hu/bulvar/repulobalese/
 46. http://lhsn.hu/zlin-kikepzo-repulogepekkel-ujit-be-a-magyar-honvedseg/
 47. http://www.repulomuzeum.hu/Tikuldtetek/GyFMu70/GyFMu70.htm
 48. Milliárdos fejlesztési tervek a légierőnél. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 49. P-18 Modernizáció. HM Arzenál. [2009. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 50. Átadták a medinai radartornyot. honvedelem.hu. (Hozzáférés: 2014. április 3.)
 51. Az amerikai védelmi miniszter fogadta Szekerest. HVG.hu. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 52. Robert Gates méltatta a magyar katonák szerepvállalását. MNO. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 53. NATO-gépek támaszpontja lehet Pápa. NOL. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 54. Katonahírek. honvedelem.hu. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 1. „A lengyel és magyar együttműködésben megvalósult modernizálás eredményeképpen a rendszer legfontosabb harcászati és technikai paraméterei javultak. Emellett NATO szabványú idegen-barát felismerő rendszerrel és (az épített utakon való közlekedést lehetővé tevő) gumibetétes lánctalppal rendelkezik.” - MH 12. Légvédelmi rakétaezred. [2008. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]