Magyar Légierő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Légierő
A Magyar Légierő emblémája
A Magyar Légierő emblémája

Dátum

19381945 (Magyar Királyi Honvéd Légierő); 19481990 (Magyar Néphadsereg Honi Légiereje);

1990- (Magyar Légierő)
Ország  Magyarország
Személyzet hivatásos és szerződéses katonák; köztisztviselők, közalkalmazottak
Típus légierő
Feladat A magyar légtér és Magyarország szuverenitásának védelme
Méret kb. 5000 fő
59 db helikopter és 26 db repülőgép.
Parancsnoki struktúra hadsereg (alá-fölérendeltségi viszonyon alapuló egyszemélyi vezetés) polgári irányítás alatt
Diszlokáció Budapest
Parancsnokok
Jelenlegi parancsnok Kilián Nándor vezérőrnagy
Jelvények
Roundel of Hungary.svg A Magyar Légierő felségjelzése (1990-től)
Roundel of Hungary – Low Visibility.svg A Magyar Légierő felségjelzése (szürke árnyalatokkal)
Kultúra és történelem
Háborús részvétel Magyar–szlovák kis háború
Második világháború
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar Légierő témájú médiaállományokat.

A Magyar Légierő (angolul Hungarian Air Force) a Magyar Honvédség önálló haderőneme. Nemzetközi rövidítése: HuAF.

A Magyar Légierő feladata Magyarország légterének védelme és ellenőrzése különböző eszközökkel (harci repülőgépek, légvédelmi rakéták, radarrendszerek), valamint a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak légi támogatása (harci repülőgépekkel és helikopterekkel), szállítása (szállító repülőgépekkel és helikopterekkel).

Hivatása[szerkesztés]

Légi technikáival (repülőgépek stb.), fegyvereivel, légvédelmi rakétákkal védi a magyar légtér sérthetetlenségét, a Magyar Köztársaság szuverenitását. Háborúban feladata védeni a magyar légteret a betolakodóktól, ellenséges erőktől, földi létesítmények, városok, stratégiai fontosságú területek védelme, szárazföldi csapatok légi oltalmazása, a légi fölény kivívása, ellenséges földi és légi csapatok támadása. Ellenséges erők, területek, stratégiai fontosságú helyek bombázása, támadása.

Felségjelzése[szerkesztés]

A Magyar Légierő felségjelzése a szabványosított és megfelelő szélességű, magasságú és arányú, ék alakba foglalt nemzeti színek (RAL 3000 piros, RAL 9003 fehér, RAL 6002 zöld). A felségjel egyenlőszárú, fehér szegéllyel keretezett háromszög, amelynek magassága a háromszög alapjának kétszerese. A befogók mentén piros és fehér sáv húzódik, amelyek szélessége az alap egyhatod része. A háromszög maradék területe zöld színű.

Ilyen felségjelzéssel repültek a MiG–21-esek, Szu–22-esek, MiG–23-asok is 1991 után. Az utolsó géptípus a MiG–29-es, és a Jak–52-es, illetve L–39ZO Albatros volt, amely még ezzel a felségjelzéssel repült. 2006-tól a felségjelzésről eltűnnek a színek, és helyükre azok szürke árnyalatai kerülnek (RAL 3000 piros helyett RAL 7045 sötétszürke, RAL 9003 fehér helyett RAL 7047 világosszürke, RAL 6002 zöld helyett RAL 7046 sötétszürke). A magyar Gripenek már ilyen felségjelzéssel repülnek. A többi alakulat eszközein (helikopterek, harckocsik, harcjárművek stb.) megmarad a piros, fehér, zöld ék (kisebb mint a repülő eszközöknél), mint felségjelzés.

A felségjelzést 21/1998. (XII. 21.) HM rendelet szabályozza.

Története[szerkesztés]

A kezdeti évek és a két világháború[szerkesztés]

Maga a Monarchia repülő egységei a Katonai Légjáró Intézet (Militär-Aeronautische Anstalt) keretei között fejlődtek ki (elsősorban ballonrepüléssel, majd merevszárnyú repülőgépekkel is foglalkoztak), 1909-től K. u. K. Luftschifferabteilung („Cs. és k. Léghajóosztály”) néven működött az újjászervezett egység, Fischamendbe, az első hadi légikikötőbe települtek (Bécsújhelyen ebben az évben megkezdték az első repülőtér építését). A világháborúban több magyar pilóta is „ászpilóta” minősítésűvé vált: ittebei Kiss József (20 légi győzelem), Fejes István tiszthelyettes (310 bevetés - rekord a Légjáró csapaton belül, 18 légi győzelem), Gräser Ferenc hadnagy (16 légi győzelem), Kaszala Károly tiszthelyettes, Modory (Májer) József százados, Udvardy Ferdinánd törzsőrmester (10 légi győzelem), Tahy Sándor hadnagy (8 légi győzelem), Hefty Frigyes tiszthelyettes (7 légi győzelem), Háry László százados, Risztics János, Kasza Sándor törzsőrmester (6 légi győzelem).[1] Az első magyar katonai repülő, Petróczy István kiemelkedő munkássága hozzájárult eme sikerekhez, több magyar ászpilóta az ő növendéke, az első „tábori pilóta” igazolványt megszerzők egyike volt (1910-ben, a Monarchia harmadik ilyen minősítésű tisztje, illetve az első magyar; ekkor a „Katonai Léghajós Részleg”-nél szolgált), több éven keresztül foglalkozott az osztrák–magyar pilótakiképzéssel, az 1911-ben felállított bécsújhelyi katonai repülőiskola vezetőjévé nevezték ki.[2]

Az őszirózsás forradalom idején, novemberben egy Lugosról felszálló – vélhetően katonai – repülőgép bombavetést hajtott végre román fosztogató parasztokra, amely 104 halálos áldozatot követelt (az eset pontos behatárolására nincs információ). A Tanácsköztársaság idején a megmaradt állomány újjászerveződött Vörös Légjárócsapat névvel. Háry László százados a győri 8. vörös repülőszázad parancsnoka lett, és harci feladatainak ellátása mellett „Háry-cirkusz” becenéven járták az országot bemutatórepülésekkel.[3][4]

Az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés értelmében az ország légierővel nem rendelkezhetett. Ezért a korábbi repülőalakulatok és pilóták egy része a polgárinak minősített Légügyi Hivatal (LÜH) alárendeltségébe került. Az elméleti fejlesztéseket sem tiltotta a békeszerződés, még 1920-ban pilótaképzés indult Budapesten, Szegeden, Szombathelyen és Miskolcon.[3] Horthy Miklós 1938. december 28-án kelt döntése értelmében alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő, amely 1939. január 1-től önálló haderőnemként működött. 1945 májusában szűnt meg.

A második világháború után[szerkesztés]

1990 után[szerkesztés]

1990-ben a Magyar Néphadsereg Honi Légiereje megszűnt, jogutódja a Magyar Légierő lett. Gép- és személyi állományát a jogutód átvette. A drasztikusan változó külpolitikai helyzetek miatt a haderőnem feladatai megváltoztak. A többszöri haderőreform végrehajtása során a légierő gép- és személyi állománya is átalakult, az igényeknek, új kihívásoknak megfelelően lecsökkent.

1989-ben és az utána következő években mélyreható változások történtek az ország életében (a Köztársaság kikiáltása, többpártrendszer, a NATO csatlakozási szándék megfogalmazása), és ebből adódóan a haderőben (1990. március 15-étől Magyar Honvédség) is. 1991-ben befejeződött a szovjet csapatok kivonása és megszűnt a Varsói Szerződés. A védelemre elegendő erő elve a gazdasági lehetőségeknek megfelelő, kisebb, korszerűbb, ütőképes haderőt igényelt. Emellett a haderő-átalakítás egészét az egyre erősödő NATO orientáció is befolyásolta. Sajnos előbbi nem valósult meg a pénzhiány miatt.

A légvédelemnél a szervezési hullám elsőként a miskolci 105. Honi Légvédelmi Rakétaezredet érte el, amelyet 1990. június 30-áig a 104/2. honi légvédelmi rakétaosztállyal (Szabadszállás) együtt felszámoltak. Ezzel a borsodi tűzrendszer megszűnt. 1991. július 30-ával megszűnt a 104. Honi Légvédelmi Rakétaezred (két osztályát és az osztálycsoportot a Duna 11. Honi Légvédelmi Rakétadandár alárendeltségébe helyezték). Felszámolták a Légvédelmi Kiképző Központot és a Csapatlégvédelmi Kiképző Központot is.

Az 1991. májusában levezetett parancsnoki és törzs hadijáték tapasztalatai alapján 1991-ben az 1. Honi Légvédelmi Hadtest jogutódjaként megalakult a Légvédelmi Parancsnokság, amelynek alárendeltségébe kerültek a csapatlégvédelmi ezredek (7., 14., 18. és 15.), valamint az (akkor már) légvédelmi rakétatechnikai bázis (LÉRTB) is. A nagykanizsai MH 18. Légvédelmi Rakétaezred 1992. július 31-ei felszámolásával a győri MH 14. Rába Légvédelmi Rakétaezred és kalocsai MH 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezredeket ötütegesre bővítették, viszont később megszűnt a LÉRTB (1995. január).

A szárazföldi csapatok kötelékébe tartozó légvédelmi alegységek átszervezése azok átszervezésével párhuzamosan történt. Ennek keretében 1990-ben kivonták a ZSZU-23-4 SILKA, majd 1996-ban a 9K31 Sztrela–1 és 9K35 Sztrela–10 légvédelmi rakétakomplexumokat. Megszűnt a váci 8., és jánoshalmai 102. Légvédelmi Tüzérezred (1990-ben), majd később a karcagi 6. és nagyoroszi 87. Légvédelmi Rakétaezred (1997-ben). Az 5. Önálló Légvédelmi Tüzérezredet először háromosztályos dandárrá, majd kiképző ezreddé szervezték át, végül 1997-ben megszüntették. A Nagyorosziban levő szervezetek a 87. Légvédelmi Tüzérezred bázisán osztályként újjászervezték, majd a francia Mistral (az első nyugati légvédelmi rakéta fegyverrendszer) eszközök rendszeresítésével ezreddé fejlesztették.

A honi légvédelemnél a 11. Honi Légvédelmi Rakétadandár szervezetében az alárendeltek összetétele gyakran változott. Osztályok szűntek meg, helyőrségváltások történtek. A dandár 1995. július 28-án kilépett a készültségi szolgálat rendszeréből. Bázisán 1997 végén megalakult a 11. Vegyes Légvédelmi Rakétaezred, melyben egynemű zászlóaljakat SZ-75 Dvina (VOLHOV), illetve SZ–125 Nyeva–M (NYEVA) hoztak létre, a SZ-200 VEGA rendszert kivonták a hadrendből. 2001. június 30-ával a szervezetet felszámolták, ezzel megszűnt a Budapest - Dunaújvárost védő tűzrendszer.[5]

A Magyar Légierő adatai (1993)[szerkesztés]

 • Létszám: 18 300 fő, ebből 12 900 sorállományú.
 • Tartalékállományban: 10 000 fő.

Szervezeti felépítés:

Légierő fegyverzete (1993)
Származási hely Megnevezés Kép Mennyiség Megjegyzés
Harci repülőgépek
 Szovjetunió MiG-21 Hungarian Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-21bis Lofting-1 107 db* MiG-21MF (41 db*), MiG-21bisz (44 db*)

és MiG-21UM (22 db*)

 Szovjetunió MiG-23 Hungarian Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-23MF Lofting-1 12 db MiG-23MF (9 db) és MiG-23UB (3 db)
 Szovjetunió MiG-29 Hungarian Air Force Mikoyan-Gurevich MiG-29UB Fulcrum-B 28 db MiG-29B (22 db) és MiG-29UB (6 db)
 Szovjetunió Szu-22 Hungarian Air Force Sukhoi Su-22M3 Lofting-1 14 db Szu-22M3 (11 db) és Szu-22UM3 (3 db)
Oktató és gyakorló repülőgépek
 Csehszlovákia L-39 Albatros L39 Hungary (20641746011) 20 db 12 db üzemel, 8 db tartalék
 Csehszlovákia Zlin-43 Zlin 43 Repulogep 4 db
Szállító repülégépek
 Szovjetunió An–26 L39 Hungary (20641746011) 9 db

A darabszámok az 1993-ban meglévő fizikai mennyiséget (repesemény következtében meg nem semmisült vagy kivont) és nem a hadrafogható gépek számát jelölik.

*a még rendszerben álló MiG-21 altípusokból összesen 139 db-ot rendszeresítettünk, amelyből 32 db semmisült meg vagy lett kivonva repesemény következtében 1993-ig. Ezenfelül egyéb okokból (pl. üzemidő lejárta) is vontak ki gépeket, amit nem tükröz a fenti szám.

Légvédelmi rakéták: 16 települési helyen, 70 db SZ–75 Dvina (SA–2) indító, SZ–125 Nyeva–M (SA–3). 18 db indító állvány Keszthely Krug (SA-4 Ganef)

1999 utáni változások[szerkesztés]

MiG–21-től a Gripenig[szerkesztés]

Gripen a Farnborough 2006-on

1999. március 16-ától Magyarország tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. Ezzel végérvényesen megindult a haderő és benne a légierő átalakítása. Kisebbé, olcsóbbá és hatékonyabbá tétel lett a fő cél. Ezért több, ekkorra már elavult repülőgépet vont ki a HM a hadrendből. Ezek a MiG–21, a MiG–23 és a Szu–22 típusok. Utóbbit kivonásuk előtt előbb nagyjavították. Még a délszláv háború idején, 1993-ban érkezett az orosz államadósság fejében 28 db MiG-29, de ahogy ezek megérkeztek, már látszott, hogy nem a MiG–29-es a hosszútávú megoldás. Érkeztek ezután Magyarországra a külföldi cégek, és olyan gépeket ajánlottak, mint az F–16-os, F/A–18 Hornet, Mirage 2000–5. Tervben volt a meglévő MiG–21-es állomány modernizálása, izraeli segítséggel. A Nemzetbiztonsági Kabinet 2001 februárjában döntést hozott 24 db használt F–16-os lízingjéről, de ez szeptember 10-én módosult, a „gazdasági szempontból kedvezőbb” svéd ajánlat irányába, a Gripenek felé, amelyből mindössze 14 db-ot rendelt az ország. A „csak” 14 db-os gépmennyiséget annak magasabb műszaki-technológiai színvonalával indokolták: a Gripen erős fegyverzetű, negyedik generációs, több célú (vadász, támadó, felderítő) gép, mely akár 60 km-rel hamarabb észlel egy MiG–29-est, mint az őt, köszönhetően kis méretének. Így kb. 28, korábban használt gép feladatát tudja ellátni ez a 14 gép. 28 db MiG-29-esből 2002-től már csak 14 volt rendszerben, és ezeket is 2006-tól folyamatosan váltották le a negyedik generációs több feladatú svéd Saab JAS 39 Gripenek. Bár utólag világossá vált, hogy a tizennégy gép csak a nemzeti légtérvédelmi feladatokat képes ellátni (mennyiségét tekintve), és több gép szükséges a NATO, illetve a missziós feladatok ellátásához, ezért valószínűleg a jövőben 1 század, de minimum 6-8 gép beszerzését tervezik. A Gripenek eredendően csak a svéd igényeket elégítették ki, ennek változása érdekében a JAS 39 A/B Gripenekből kialakították a magyar, illetve NATO igényeket is kielégítő Saab JAS 39 Gripen EBS HU (EBS HU: Export Basic Standard for Hungary) változatokat. Ennek is két változatát, az egyszemélyes C változatot, és a kétszemélyes, harci-gyakorló D változatot. A D változat is képes harci alkalmazásra, annyi különbséggel, hogy a D változatnak nincs fedélzeti Mauser BK-27 gépfegyvere. Magyarország Litening III típusú lézeres célmegjelölő konténert rendelt Izraeltől, amelyeket 2009 áprilisban rendszerbe is állítottak. A Gripen-század 2009. január 1-jétől ad váltott készültséget a MiG–29-esekkel, majd 2011. január 1-jétől véglegesen átveszik az ország légtérvédelmét. A honvédség 2003 augusztusa óta a típusátképzést megkönnyítendő, 2 db L–159 ALCA két- (B) és együléses (A, osz. 6006, 6007) kiképzőgépet bérel a Cseh Légierőtől.[7]

Az első magyar Gripen gyakorlat[szerkesztés]

Helikopterek változása[szerkesztés]

Magyar Mi–24D sasként, "Csőrike"
A 2007-es kecskeméti repülőnap alkalmából különleges festést kapott Mi-24-es harci helikopter.
 • 2004-ben a visegrádi négyek aláírtak egy szándéknyilatkozatot a Mi–24 harcihelikopterek modernizációjával kapcsolatban. A nyilatkozatot konkrét modernizálás nem követte, csak a lengyeleknél (Mi–24W altípus).
 • Már 2004-ben megkezdődött a Dunai Repülőgyár Rt-nél 2 db Mi–17P és 2 db volt keletnémet Mi–24P helikopter átalakítása és felújítása (a 335 és a 336-os oldalszámúak). A 336-os berepülését 2004. június 7-én hajtotta végre Major „Cirmi” Tibor őrnagy és Molnár „Fröccsös” István őrnagy, a 335-ös hajtóművezése szintén ezen a napon a 336-os után került sor, berepülve június 15-én lett. A kísérleti nagyjavítási programban Tökölön felújított mindkét gép műszaki átadását június 17-én végezték el a szentkirályszabadjai műszakiak. A hatósági berepülést Szántó „Zsazsa” Zsolt őrnagy és Suszter „Csoszi” Attila százados végezte el. A másik 4 db P altípusú gép (331, 332, 334 és 338) sorsa 2017-ben vett fordulatot.[8]
 • Modernizálnak 12 db Mi–24 harci helikoptert, és 5 db Mi–17 közepes szállító helikoptert.[8][9][10]
 • Mivel a korábban szolgálatban álló Mi-24 típusú helikoptereken 2012-ben már nem végezték el a további üzemidő hosszabbításokat, a Magyar Légierőnek 2013. január 1-jétől nincs olyan harci helikoptere ami repülhetne.[11]
 • 2017-ban Zrinyi 2026 haderő fejlesztés során nagy javítottak 8db Mi-24P/V típust és 2018-ban végrehajtották első éjszakai éleslövészetüket a Magyar Honvédség történetében először.

Légvédelmi eszközök változása[szerkesztés]

 • A 90-es évek után modernizálták a légvédelmi rakétadandárt (Arrabona).
 • Az Igla, a Kub komplexumok még 3-6 évig rendszerben tarthatóak, ám valószínűleg 2010-ben újabb eszközökkel váltják őket.
 • Az SA-6 Ganful (KUB) rendszereket modernizálták, a lengyel és magyar együttműködésben megvalósult modernizálás eredményeképpen a rendszer legfontosabb harcászati és technikai paraméterei javultak. Emellett NATO szabványú idegen-barát felismerő rendszerrel és (az épített utakon való közlekedést lehetővé tevő) gumibetétes lánctalppal rendelkezik.[12]
 • Megkezdődött az új francia gyártmányú Atlas-2 Mistral légvédelmi rakéta komplexumok beszerzése. (Első ütemben 35 db, így jelentősen nőtt Magyarország lefedettsége az alacsonyan érkező támadásokkal szemben.) Második ütemben további 140 db beszerzése folyik.[13]
 • A Sztrela és Igla rendszereket 2011-ben az Egyesült Államok nyomására[14] felszámolták új eszközök beszerzése nélkül. A Magyar Honvédség hordozható légvédelmi rakétarendszer nélkül maradt.[15]
 • Surface to Air Missile Operations Center – SAMOC légvédelmirakéta-vezetési rendszer beszerzése folyamatban van.

A magyar repülőgép-vezetők kiképzése 2004-től[szerkesztés]

 • A magyar repülőgép vezetőket Magyarországon Zlín Z–242L-es és Z–143LSi típusokon képzik ki, illetve miután megérkeztek és rendszerbe álltak, a Gripen D (kétüléses gyakorló) változatával is.
 • A HM hosszútávú szerződést kötött a kanadai Védelmi Minisztériummal a magyar repülőgép-vezetők kiképzéséről Kanadában.
 • Még a Gripenek érkezése előtt megkezdődött a fiatal magyar repülőgéppilóták kiválasztása, kiképzése. Az első magyar Gripen pilótákat Svédországban képezték ki az új géptípusra.
 • Jelenleg, és valószínűleg a jövőben is a magyar pilótákat a NATO képzési programja alapján képezik az az NFTC rendszerében. A négy fázisból álló képzés során a kezdő repülőgép-vezetőből profi vadászpilótát képeznek. A képzés első fázisát Szolnokon, a továbbiakat külföldön teljesítik a jelöltek az NFTC keretében (NATO Flying Training in Canada).

Magyar Légierő alakulatai[szerkesztés]

Magyar Légierő fegyverzete[szerkesztés]

A Magyar Légierő létszáma: kb 5000 fő (2021)

Repülőgépek, helikopterek[szerkesztés]

Származási hely Megnevezés Feladatkör Mennyiség Megjegyzés
Repülőgépek
 Svédország Saab JAS 39 Gripen EBS HU többfeladatú vadászrepülőgép 14 db
 • Egy C változatú gép 2015. június 10-én Kecskeméten kényszerleszállt, és megrongálódott.[16] Javítása megtörtént. 2016. december 16-án érkezett vissza Kecskemétre.
 • Egy D változatú gép 2015. május 19-én Čáslavban túlfutott a kifutópályán és összetört.[17] Pótlása 2016. őszén megtörtént.[18]
 • Ebből 12 darab C és 2 darab D változat.
 • A bérleti időszak lejárta után a gépek a Magyar Honvédség tulajdonába kerülnek.
 • A Magyar Honvédség Gripenjei 2009. november-december folyamán elérték a 2003-as szerződés szerinti végső konfigurációs szintet, amikor megkapták az ED 19 operációs rendszert[19]
 • 2017-ben megállapodás született az eddigi legkorszerűbb, ún. MS20-as szoftvercsomag telepítéséről.[20]
 USA C–17 szállító repülőgép 3 db
 • Magyar felségjelzéssel, nemzetközi személyzettel, NATO kötelékben (a Pápán állomásozó Heavy Airlift Wing - Nehéz Légiszállító Ezred - részeként).[21]
 Franciaország
 Németország
Airbus A319-100 szállító repülőgép 2 db[22]
 • A gépek korábban az Air Berlin flottájában repültek D-ABGM és D-ABGS lajstommal. A Magyar Honvédségnél a 604, 605-ös oldalszámot kapták a gépek.[23]További 1 darab kerül beszerzésre.[24]
 Franciaország Dassault Falcon 7X szállító repülőgép 2 db[25]
 • A gép korábban a Dasnair S.A. flottájában repült HB-JSN lajstommal. A Magyar Honvédségnél a 606-os oldalszámot kapta a gép.[26]
 • Egy újabb gépet szerzett be a magyar állam még 2018. szeptemberében, és 2019. tavaszán szállították le. A második viszont katonai lajstromszám helyett polgárit kapott (HA-LKX), illetve fehér színnel rendelkezik. A tulajdonosa a Honvédség egyik leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI).[27][28]
 Csehország Zlín Z–242L oktató- és futárrepülőgép 2 db
 • Átvételük 2017. március 24-én történt meg.[29]
 Csehország Zlín Z–143LSi oktató- és futárrepülőgép 6 db
 • 2018 márciusában megtörtént az átvételük.[30] 2020 december 18-án érkezett 4db ezzel teljessé vált a zlin kiképzőgép flotta.
 Brazília Embraer KC–390 szállító repülőgép 0 db (+2 db rendelve)[31]
 • A Magyar Honvédség 2020. november 17-én 2 db Embraer KC–390-et rendelt meg. Várhatóan 2023-tól érkeznek meg.[32]
Helikopterek
 Franciaország
 Németország
Airbus Helicopters H145M szállító helikopter 20 db
 • 2018. június 29-én jelentették be a helikopterek vásárlását.[33]
 • 2020. december 10-én újabb helikopterek érkeztek így 16-ra emelkedett a flotta mérete. [34]
 • Szállító, kutató-mentő és könnyű támadó felszereltségű helikopterek érkeznek.
 • 2021-ben leszállításra került a 20. darab ezzel teljessé vált a flotta.
 Franciaország
 Németország
Airbus Helicopters H225M szállító helikopter 16 db rendelve
 • 2018. december 14-én jelentették be a helikopterek vásárlását.[35]
 • Tervezetten várhatóan 2023-ban kezdődik a leszállítás, részben hazai alkatrész gyártással.
 Szovjetunió
 Finnország
 Oroszország
Mi–8 szállító helikopter 5 db
 • Eredetileg 68 db Mi-8-as szállító helikopter állt a Magyar Néphadsereg, ill. Magyar Honvédség állományában.[36]
 • 2014. áprilisában Oroszországból három darab használt, de nagyjavított Mi-8-as került beszerzésre az új helikopterek rendszerbe állításáig, 2017-2018-ban 2 gépet modernizáltak, az Airbus helikopterek váltják majd őket 2023-tól.[37]
 • 16 darab Airbus H225M helikopter váltja majd őket 2023-tól.[38]
 Oroszország Mi–17 szállító helikopter 7 db[forrás?]
 • Eredetileg 7 db Mi-17-es szállító helikopter állt a Magyar Néphadsereg, ill. Magyar Honvédség állományában.[39]
 • A 706 és 707 oldalszámú gépeket leállították.[40]
 • 5 db Mi–17 (701, 702, 703, 704, 705) és 2 db Mi–17PP (706, 707).[41]
 • A 701 és 704 oldalszámú gépeket 2008–2009-ben nagyjavították, ezen kívül a 703 és 705 gépeket pedig Mi–17N-né modernizálták.[42]
 • A két rádióelektronikai zavarót (Mi-17PP) 2005-ben teherszállítóvá alakították.[43]
 • 2017-ben ipari nagyjavításról tért haza a 702, 703, 704, 705.[10] A 701 pedig 2017 őszén került elszállításra hasonló beavatkozás céljából.
 • 16 darab Airbus H225M helikopter váltja majd őket 2023-tól.[38]
 Szovjetunió

 NDK

Mi-24 P/V harci helikopter 6+2 db[8]
 • A kormány 2017-ben szerződést írt alá 8+4 helikopter nagyjavításáról[9] aminek aláírásával szinte egy időben meg is kezdődött a kiválasztott repülőgépek elszállítása Magyarországról Szentpétervárra.[9] A második négyes "csomagot" december másodikán szállították el.[44] A javításokra a szerződött félnek átvételtől számítva 10 hónap áll rendelkezésére.Az eredeti tervek 12 (8+4) helikopterről szóltak, ugyanakkor 2018 augusztusáig 2 V (711, 720) és 6 P (335, 336, 358, 361, 415 és 444) [45] került kiszállításra.[46]
 Franciaország Eurocopter AS 350 Écureuil kiképző helikopter 2 db
 • A honvédség a légi mentők két helikopterét vette át kiképzési és futárfeladatok végrehajtásra céljából 2016. májusában.[47]
 • 2018-ban nagyjavításon és fejlesztésen estek át.[48]

Hadrendből kivont repülőgépek[szerkesztés]

Származási hely Megnevezés Feladatkör Megjegyzés
Repülőgépek
 Szovjetunió MiG–21 vadászrepülőgép
 • A Magyar Néphadsereg összesen 261 darabot rendszeresített (ebből 74 megsemmisült) az alábbi altípusokból:
  • F-13: 80 db (ebből 29 db megsemmisült)
  • PF: 24 db (ebből 7 db megsemmisült)
  • MF: 50 db (ebből 9 db megsemmisült)
  • bisz - 75A: 15 db (ebből 7 db megsemmisült)
  • bisz - 75AP: 47 db (ebből 13 db megsemmisült)
  • U: 18 db (ebből 3 db megsemmisült)
  • UM: 27 db (ebből 6 db megsemmisült)
 • Az utolsó példányok (bisz és UM altípusúak) 2000. augusztus 24-én kerültek kivonásra Pápán.
 • Több példány múzeumokba került, mások Kecskeméten, Szolnokon vannak.
 Szovjetunió MiG–23 vadászrepülőgép
 • Összesen 16 db került beszerzésre (ebből 12 db együléses MiG-23MF és 4 db kétüléses MiG-23UB). Ebből 3 db semmisült meg.
 • A típus 1996. december 17-én került kivonásra.
 • Több példány kiállítva.
 Oroszország MiG–29 vadászrepülőgép
 • Eredetileg 28 db-ot szereztek be Oroszországból.
 • 2010. december 7-én teljesítették utolsó készültségüket (december 31-én kivonták őket)[49]
 • A (9-12) és UB változat.
 • Majdnem minden darab a kecskeméti repülőtéren, szabad ég alatt áll.
 Szovjetunió Szu–22 csapásmérő/felderítő repülőgép
 • Összesen 15 db-ot szereztek be (ebből 12 db együléses Szu-22M3 és 3 db kétüléses Szu-22UM3K). Ebből 3 db semmisült meg.
 • 1997-ben kivonták.
 • Több példány kiállítva.
 Csehszlovákia
 Németország
L–39ZO Albatros oktató repülőgép
 • A Magyar Légierő eredetileg 24 db L-39ZO Albatros repülőgépet szerzett be az egykori Keletnémet Légierő hagyatékából.
 • 2009. november 24-én kivonták.[50]
 Románia Jak–52 oktató repülőgép
 • 1994-ben 12 darab került beszerzésre Romániából (melyeket a román Aerostar vállalat készített).
 • Egy repülő 2003. november 13-án lezuhant mindkét pilóta életét vesztette.[51]
 • Egy repülő 2015. június 25-én kényszerleszállást hajtott végre Szolnokon, az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett.[52]
 • Cseréjükre 2016 nyarán írtak ki tendert. 4 db Zlin gyártmányú gép pótolja őket.[53]
 Szovjetunió An–24 szállító repülőgép
 • Összesen 2 db utasszállító változat érkezett Magyarországra.
 • 1968-1992 között álltak hadrendben, mint kormánygépek.[54]
 • 1 db Kecelen lett kiállítva.
 Szovjetunió
 Ukrajna
An–26 szállító repülőgép
 • Kivonva 2020. június 11-én
 • Oldalszámok: 405, 406, 407, 603, 110.
 • Az utolsó (406) 2020.06.11-én repült, amikoris a típus hivatalosan is kivonása került .[55]
 • Az újonnan beszerzett KC–390-esek váltják őket

Légvédelmi rakéták[szerkesztés]

Származási hely Megnevezés Feladatkör Mennyiség Megjegyzés
Légvédelmi rakéták
 Szovjetunió
 Lengyelország
 Magyarország
KUB 2K12M Közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 12 db
(32 db raktáron)[j 1]
 • Lengyel-magyar együttműködésben modernizálásra kerültek. NATO kompatibilisek lettek, idegen-barát felismerő rendszert kaptak, és szinte minden harcászati és technikai paraméterük javult.
 Franciaország
 Németország
Atlas–2 Mistral & Mercedes-Benz Unimog Kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 185 db
 • 2009–2011 között újabb 140 db Mistral légvédelmi komplexum kerül beszerzésre.[56]
 • 2016-ban beszerzésre került a Mistral-3 típus amely az 1-est üzemidejének a leváltására szolgál, immár 7km-es hatótávval.
USA NASAMS 3 Közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer ? https://www.kongsberg.com/kda/news-and-media/news-archive/2020/hungary-selects-kongsberg-and-raytheon-missiles--defense-for-medium-range-air-defense/

Rádiótechnikai eszközök[szerkesztés]

Radarok
AN/TPX-54 másodlagos (IFF) radar ??? db
 • 2004-ben Mode 4-es képességet kapott
P–14 (Tall King) nagy hatótávolságú kétkoordinátás felderítő és rávezető rádiólokátor ??? db
P–15 felderítő rádiólokátor ??? db
P–17 felderítő rádiólokátor ??? db
P–18 (Spoon Rest) nagy hatótávolságú digitális jelfeldolgozású, L sávban működő felderítő rádiólokátor ??? db
 • Felújítva, modernizálva. A modernizációt a HM Arzenál Zrt. végezte[57]
P–19 kis hatótávolságú felderítő rádiólokátor ??? db
P–37 (Bar Lock) közepes hatótávolságú kétdimenziós felderítő és rávezető rádiólokátor ??? db
 • Felújítva, modernizálva. A modernizációt a HM Arzenál Zrt. végezte
PRV–16 (Thin Skin) kis hatótávolságú magasságmérő rádiólokátor ??? db
PRV–17 (Odd Pair) nagy hatótávolságú magasságmérő rádiólokátor ??? db
SZT–68U (Tin Shield) nagy hatótávolságú háromdimenziós digitális jelfeldolgozású felderítő- és magasságmérő rádiólokátor ??? db
Finmeccanica/SELEX Sistemi Integrati gyártmányú RAT 31DL 3 dimenziós, fix antennás digitális távolfederítő rádiólokátor 3 db
EL/M-2084 légvédelmi radar ??? db https://honvedelem.hu/hirek/a-legkorszerubb-radarrendszert-szerzi-be-a-magyar-honvedseg.html

C–17-esek Pápán[szerkesztés]

Amerikai C–17 Globemaster III szállítórepülőgépek Mississippi államban (USA)

2007-ben szóbeli megállapodás született a magyar honvédelmi miniszter és az amerikai védelmi miniszter között arra vonatkozóan, hogy a Magyar Honvédség állományába tartozó pápai bázisrepülőtér a NATO C–17-es gépekből álló közös szállítógépflottájának egyik bázisává váljon. Ezzel több száz új munkahely jönne létre a térségben, s feltehetően az afganisztáni magyar misszió utánpótlását is könnyebbé tenné, hiszen a C-17-es nehéz szállítógépeket Magyarország is használná, a NATO többi szövetségesével együtt.[59][60][61] 2007 novemberében el is dőlt, hogy a C-17-esek Pápára költöznek.[62] Az ide települő C–17-es szállító repülőgépeket a Magyar Honvédség regisztrálta, így a gépek magyar felségjelzéssel repülnek, a személyzet pedig nemzetközi. Az első repülőgép 2009. július 18-án érkezett meg Pápára.

Magyar JAS 39 Gripen géppár.
Gripen

Repülőesemények és katasztrófák[szerkesztés]

1982.06.22. repesemény:

-Típus: Mi-24D

-Gyári szám: K 20113

-Oldalszám: 113

-Repülési megjegyzés: 1982.06.22. 08 ó. 47 p-kto hadműveleti repülés során a Csilla-hegy közelében földnek ütközött és megsemmisült. A becsapódás során Bognár Ferenc főhadnagy operátor életét vesztette. Kószó Imre százados gépparancsnok és Ádász Zoltán százados fegyverzettechnikai mérnök súlyos sérüléseket szenvedett.

_________________________________________________________________________________________________________

2001.04.12. repesemény:

-Típus: Mi-24D

-Gyári szám: K 220579

-Oldalszám: 579

-Repülési megjegyzés: 2001.04.12. 10 ó. 47 p-kor nappal egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a kísérőgéppel (715 Mi-24V), a földhöz csapódott és kigyulladt. A helikopter személyzete (Sápi Zoltán százados gépparancsnok, Nagy László főhadnagy operátor) életét vesztette.

_________________________________________________________________________________________________________

2001.04.12. repesemény:

-Típus: Mi-24V

-Gyári szám: K 220715

-Oldalszám: 715

-Repülési megjegyzés: 2001.04.12. 10 ó. 47 p-kor nappal egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a vezérgéppel (579 Mi-24D), kényszerleszállást hajtott végre, melynek során felborult és összetört. A helikopter személyzete (Rolkó Zoltán százados gépparancsnok, Stumpf Péter főhadnagy operátor) súlyosan megsérült. 2012-ben a Die Hard 5 filmprodukció forgatásán a roncsot felrobbantották, a fémhulladékot elszállították.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1974.05.30. repesemény:

-Típus: Mi-8T

-Gyári szám: 200228

-Oldalszám: 228

-Repülési megjegyzés: 1974.05.30-án nappal egyszerű időjárási viszonyok között kiképzési repülés során, kismagasságú útvonalrepülésen a Balatonba csapódott (Balatonalmádi D 2 km) és megsemmisült. A személyzet (Serfőző István hadnagy gépparancsnok, Bozsaki Benő hadnagy másodpilóta, Laboda Ferenc főhadnagy, fedélzeti technikus), valamint két fő utas (Korpos Imre honvéd, Bunász István honvéd) életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1971.01.29. repesemény:

-Típus: Mi-8T

-Gyári szám: 200628

-Oldalszám: 628

-Repülési megjegyzés: 1971.01.29-én Dunakeszin, leszállás közben kb. 15 m-ről a földhöz csapódott, javíthatatlanul megrongálódott. A személyzet (Herczeg János őrnagy gépparancsnok, Gávai József százados másodpilóta, Makkos György hadnagy fedélzeti technikus) nem sérült meg. A fedélzeten tartózkodó utas (Tóth György törzsőrmester) könnyű sérülést szenvedett. A helikoptert azóta a Szolnoki Repülő Műszaki Főiskola oktatási eszközként használja.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1981.05.04. repesemény:

-Típus: Mi-8T

-Gyári szám: 200927

-Oldalszám: 927

-Repülési megjegyzés: 1981.05.04. 22 ó. 48 p-kor éjjel bonyolult időjárási viszonyok között kiképzési repülés során leszállás közben a repülőtér területén a leszállóiránytól nyugatra kb 300 m-re a földhöz csapódott, kigyulladt és megsemmisült. A személyzet (Szikora Miklós alezredes gépparancsnok, Szabó Gábor alezredes oktató, Kozsahuba György törzsőrmester fedélzeti technikus) életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1976.01.22. repesemény:

-Típus: Mi-8T

-Gyári szám: 10422

-Oldalszám: 10422

-Repülési megjegyzés: 1976.01.22-én nappal bonyolult időjárási viszonyok közötti kiképzési repülés során intenzív havazás miatt mindkét hajtóműve leállt és Káptalanfüred térségében a Balatonra szállt le, megrongálódott. A személyzet (Kufa Mihály őrnagy gépparancsnok, Dányi Balázs hadnagy másodpilóta, Bertalan Béla őrmester fedélzeti technikus) a helikoptert elhagyta, de a hideg vízben életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

1982.06.29. repesemény:

-Típus: Mi-8T

-Gyári szám: 10432

-Oldalszám: 10432

-Repülési megjegyzés: 1982.06.29. 23 ó. 23 p-kor éjjel egyszerű időjárási viszonyok között kiképzési repülés során az iskolakör negyedik fordulója után, a leszállóirányon nekiütközött a 10429-es Mi-8 helikopter, ezért lezuhant, kigyulladt és megsemmisült. A személyzet (Hajdukiss Bálint főhadnagy, gépparancsnok, Fábry József százados másodpilóta, Bolvári István törzsőrmester fedélzeti technikus) életét vesztette.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

2008.01.31. repesemény:

-Típus: Mi-8P/T

-Gyári szám: 10445

-Oldalszám: 10445

-Repülési megjegyzés: 28 személy szállítására alkalmas, megnövelt üzemanyag-tartályos változat.1984.05.01-én átadásra került a 89. Szolnok Vegyes Szállítórepülő Ezred állományába.2001-ben a Dunai Repülőgépgyár Rt-ben átalakítva T változatra. 2008.01.31. Óballánál bepörgött, lezuhant, 3 fő, Lükő Zsolt+.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

A jövő elképzelései[szerkesztés]

A vadászrepülőgépek száma[szerkesztés]

Az most már látszik a Magyar Légierő, és a kormány számára is, hogy a tizennégy gép nem lesz elegendő a nemzeti légtérvédelmi és a NATO szövetségi feladatok egyszerre történő ellátására. De ez nemcsak a gépekre, hanem a pilótákra is igaz, mert az a létszám, amelyet erre a gépszámra terveztek, nem tudja a készültségi és egyéb feladatokat egyszerre megoldani. Legalább még egy századnyi, de legalább hat-nyolc gépre lesz még szükség ahhoz, hogy maradéktalanul meg tudjon felelni a Magyar Légierő a rá háruló feladatoknak. Mivel Magyarország NATO- felajánlásában is szerepelnek a harci gépek, ezért nem lehet megoldani azt, hogy a légtérvédelmet is biztosítani tudják velük, illetve szükség esetén gépeket és embereket küldjenek egy missziós feladatra. Arról nem is beszélve, hogy felmerülhetnek olyan igények is a szomszédos szövetséges NATO-tagállamok részéről, hogy vegyen részt az ország az ő légterük védelmében is (pl.: Szlovénia). Ehhez pedig további repülőgépekre és nagyobb hajózólétszámra lesz szükség a jövőben, így az állam tervezi a létszámbővítést, mind eszköz, mind pilóta téren. A gripenek lizing szerződése 2026 ban lejár. Lehetséges váltótipus az 5.generációs f-35-ös lopakodó vadászbombázó

Orosz-magyar megállapodás a MiG–29-esekről és a helikopterek felújításáról[szerkesztés]

A magyar honvédelmi miniszter 2007. június 26-án Moszkvában tárgyalt a magyar MiG-29-esek sorsáról. "Magyarország végleg kivonja a hadrendből a MiG–29-es vadászrepülőgépeket" – közölte a honvédelmi miniszter június 26-án, kedden Moszkvában. A miniszter elmondta azt is, hogy Oroszországnak üzletet ajánlanak: a hadrendből kivont repülőgépekért cserébe azt szeretnék, ha az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását. A magyar honvédelmi miniszter, aki még ezen a napon az orosz parlament, az Állami Duma és a felsőház, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságainak vezetőivel és tagjaival tárgyalt, elmondta, hogy miután a Magyar Honvédség 2007 végéig megkapja a megrendelt 14 svéd Gripenből az utolsót is, 2009-ben valamennyi MiG–29-est kivonják a hadrendből, és megállapodhatnak Oroszországgal. (A miniszter hozzátette, hogy a gyártóval való egyetértésben Magyarország eladhatja más országoknak is a hadrendből kivont MiG-eket.) Ez megtörtént.

Képek a Magyar Légierőről[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szabó József, M. Szabó Miklós. A magyar katonai repülés története 1938–2008, 8. o. 
 2. Az első magyar katonai repülőre emlékezve Petróczy István ezredes életútja. hm.gov.hu. [2008. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 2.)
 3. a b Szabó József, M. Szabó Miklós. A magyar katonai repülés története 1938–2008, 9. o. 
 4. Hatos 400. o.
 5. Archivált másolat. [2014. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 1.)
 6. http://www.jetfly.hu/rovatok/legter/mh64/hirek/64history/
 7. Látó János (2004). „"Negyedik generációs tréner"”. Aeromagazin (7), 28–30.. o.  
 8. a b c Egy tucat harcihelikoptert nagyjavíttatnának | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 9. a b c A Főnix feltámad hamvaiból | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 10. a b Hazaértek a Mi-17-esek | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 11. Magyar Hírlap 2013. január 21, Lejáró szavatosságú géppark Archiválva 2013. január 22-i dátummal a Wayback Machine-ben
 12. MH 12. Légvédelmi rakétaezred. Honvédelmi Minisztérium. [2008. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 13. Éjszakai éleslövészeten a Mi-24-esek (magyar nyelven). honvedelem.hu, 2019. április 18. (Hozzáférés: 2021. április 21.)
 14. http://szentkoronaradio.com/blog/2016/09/27/tiz-eve-mar-vagy-tobb-is-talan/
 15. http://legiero.blog.hu/2011/04/08/igla_eloszor_es_utoljara
 16. https://index.hu/tech/2015/06/10/olyat_kene_odaengedni_aki_tud_repulni/
 17. https://index.hu/belfold/2015/05/19/lezuhant_egy_magyar_gripen_csehorszagban/
 18. http://mno.hu/kulfold/itt-az-elso-foto-a-pot-gripenrol-1342722
 19. Új Gripenek és jobbágyfelszabadítás
 20. https://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/a-lehetosegek-tarhaza---az-ms20-as-szoftvercsomag
 21. A Nehéz Légiszállító Ezred hivatalos honlapja (angol/magyar nyelven). [1], 2014. április 3. (Hozzáférés: 2014. április 3.)
 22. https://mno.hu/belfold/itt-a-bejelentes-ket-airbust-vesz-a-magyar-honvedseg-2435139
 23. https://www.jetfly.hu/mh-59.-kecskemet/bemutattak-a-magyar-honvedseg-airbus-a319-es-repulogepeit
 24. Népszava: Újabb repülőket vesz a honvédség - szépen hízik a "nemkormánygép-flotta" (magyar nyelven). nepszava.hu. (Hozzáférés: 2018. december 14.)
 25. https://honvedelem.hu/cikk/111737_bovult_a_magyar_honvedseg_repulogepflottaja
 26. https://magyaridok.hu/belfold/interkontinentalis-futargep-erkezett-3360526/
 27. IV: Egy harmadik Airbust, és további repülőket is vesz a honvédség (magyar nyelven). index.hu, 2018. december 11. (Hozzáférés: 2018. december 14.)
 28. https://alfahir.hu/2019/01/24/magyar_honvedseg_magangep_orban_viktor_kormanygep
 29. A technológia gyorsan változik, modernizációra van szükség (angol/magyar nyelven). [2], 2017. március 24. [2017. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
 30. Úabb két kiképzőgéppel gazdagodott a Magyar Honvédség (magyar nyelven). [3], 2018. március 22. (Hozzáférés: 2018. március 22.)
 31. https://honvedelem.hu/hirek/kc-390-es-hadszinteri-szallito-repulogepeket-vasarol-a-magyar-honvedseg.html
 32. https://embraer.com/global/en/news?slug=1206809-hungary-signs-contract-for-acquisition-of-two-multi-mission-kc-390-millennium-airlifters
 33. [=http://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2018/06/hungary-orders-20-h145ms-.html Helikopterek beszerzése] (angol nyelven). [4], 2018. június 29. (Hozzáférés: 2018. március 22.)
 34. Újabb helikopterek érkeztek (magyar nyelven). honvedelem.hu, 2020. december 10. (Hozzáférés: 2020. december 26.)
 35. https://nepszava.hu/3018639_harminchat-airbus-harci-helikoptert-vasarolt-a-honvedseg
 36. https://airportal.hu/otven-eve-all-szolgalatban-a-magyarorszagon-mi-8-as/
 37. Az új gépek megérkezéséig használt Mi-8-asokat kap a Honvédség (magyar nyelven). [5], 2014. április 3. (Hozzáférés: 2014. április 3.)
 38. a b Újabb helikopterekkel bővül 2023-tól a honvédség légiflottája (magyar nyelven). honvedelem.hu. (Hozzáférés: 2018. december 14.)
 39. https://airportal.hu/otven-eve-all-szolgalatban-a-magyarorszagon-mi-8-as/
 40. Tamás, ifj Kotulyák: Ötven éve áll szolgálatban a Magyarországon Mi-8-as (magyar nyelven). AIRportal.hu, 2019. február 13. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
 41. Avia-info.hu - Találatok (magyar nyelven). www.avia-info.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 42. Végre itthon! - mi-17 update 1. (magyar nyelven). [6], 2008. szeptember 10. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 43. Avia-info.hu - Találatok (magyar nyelven). www.avia-info.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 44. Nagyjavítás kérdőjelekkel? | LHSN.HU (hu-HU nyelven). lhsn.hu. (Hozzáférés: 2017. december 3.)
 45. http://lhsn.hu/nagyjavitas-kerdojelekkel/
 46. http://lhsn.hu/a-fonix-feltamad-hamvaibol/
 47. Íme, a honvédség "új" helikopterei (magyar nyelven). [7], 2016. május 26. (Hozzáférés: 2016. május 26.)
 48. www.napi.hu: Helikoptereket javíttat a honvédség. Napi.hu. (Hozzáférés: 2018. december 14.)
 49. A Magyar Légierő 2010. december 7-én ünnepélyes keretek között elbúcsúzott a MiG-29-esektől, további szöveg.
 50. Az utolsó felszállás – Kivonják a hadrendből az L–39-es Albatroszokat[halott link]
 51. https://index.hu/bulvar/repulobalese/
 52. https://index.hu/belfold/2015/06/25/lezuhant_egy_katonai_repulogep/
 53. http://lhsn.hu/zlin-kikepzo-repulogepekkel-ujit-be-a-magyar-honvedseg/
 54. http://www.repulomuzeum.hu/Tikuldtetek/GyFMu70/GyFMu70.htm
 55. https://www.jetfly.hu/mh-59.-kecskemet/fotok-a-magyar-honvedseg-legujabb-beszerzese
 56. Milliárdos fejlesztési tervek a légierőnél. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 57. P-18 Modernizáció. HM Arzenál. [2009. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 58. Átadták a medinai radartornyot. honvedelem.hu. (Hozzáférés: 2014. április 3.)[halott link]
 59. Az amerikai védelmi miniszter fogadta Szekerest. HVG.hu. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 60. Robert Gates méltatta a magyar katonák szerepvállalását. MNO. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 61. NATO-gépek támaszpontja lehet Pápa. NOL. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 62. Katonahírek. honvedelem.hu. [2007. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)
 1. „A lengyel és magyar együttműködésben megvalósult modernizálás eredményeképpen a rendszer legfontosabb harcászati és technikai paraméterei javultak. Emellett NATO szabványú idegen-barát felismerő rendszerrel és (az épített utakon való közlekedést lehetővé tevő) gumibetétes lánctalppal rendelkezik.” - MH 12. Légvédelmi rakétaezred. [2008. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]