MH Légierő Parancsnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság, az Országgyűlés, a Kormány, a honvédelmi miniszter és a Vezérkar Főnök által előírt követelmények szerint vezeti a Magyar Honvédség légierejét. A parancsnokság központja Veszprémben található.

Története[szerkesztés]

1960-ban az Országos Légvédelmi Parancsnokság kivált a Honvédelmi Minisztérium szervezetéből, és önálló hadrendi elemként működött tovább. Ezzel a honi légvédelmi csapatok szigorúan centralizált rendszerének egyetlen vezető szervezete lett. A honvédelmi miniszter parancsára megalakult az első légvédelmi összfegyvernemi magasabbegység, az 1. honi légvédelmi hadosztály. 1984-ben egy több éven át előkészített döntés alapján megszüntették a hadosztály szervezetét. A magyar honi légvédelmi csapatokat egyetlen hadtestbe szervezték át.

1991 decemberében a légvédelmi hadtest bázisán, Veszprémben megalakult az MH Légvédelmi Parancsnoksága, és átvette Magyarország légterének védelmét. Az 1990-es évek elején a Magyar Légierő két parancsnokságból állt. Név szerint a MH Légvédelmi és Repülő Parancsnokságból és a MH Csapatrepülő Parancsnokságból. 1997. szeptember 1-jén a haderőreform részeként átalakult a Magyar Honvédség vezetési rendszere, megalakult az új Honvéd Vezérkar, a Szárazföldi Vezérkar, a Légierő Vezérkar és a Logisztikai Főigazgatóság. A 40 év után ismét önálló haderőnemmé vált Légierő Vezérkar struktúrája. Ami már megfelel a NATO-országok légierejét irányító vezérkarok felépítésének.

2001. december elsejétől a Magyar Honvédség légierejének szervezeti rendszere megváltozott, Légierő Vezérkarból átalakult Légierő Parancsnoksággá.

Egységek[szerkesztés]

Parancsnokok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]