Ugrás a tartalomhoz

Olasz Légierő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olasz Légierő
Aeronautica Militare
Az Olasz Légierő címere
Az Olasz Légierő címere

Ország Olaszország
Típuslégierő
Jelvények
Az Olasz Légierő felségjelzése
Az Olasz Légierő felségjelzése
Olasz Légierő
Aeronautica Militare weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Olasz Légierő
Aeronautica Militare
témájú médiaállományokat.

Az Olasz Légierő (AM, olaszul: Aeronautica Militare) Olaszország haderejének egyik fontos részét képezi.

Története[szerkesztés]

Az olasz légierő története 1884-ben kezdődött amikor a hadvezetés parancsot adott egy nemzeti légierő felállítására. Ekkor szervezték meg a Servizio Aeronautico, amely ekkor csupán még léggömbös-osztagokból állt, s állomáshelyük Róma környékén volt. A légierő első harci alkalmazására az 1911–12-es olasz–török háborúban került sor, ahol az olasz légierő léggömbjeit mint bombázókat vetették be török célpontok ellen.

Az első világháború során az olasz légierő egyik legnagyobb ellenfele az Osztrák–Magyar Légierő volt. Az olasz front légterében mindkét fél pilótái számos hőstettet hajtottak végre, a veszteségek azonban igen magasak voltak. Az olasz légierő legkiválóbb pilótája, Francesco Baracca volt, aki egymaga szerzett 34 légi győzelmet. Míg az osztrák-magyar oldalon olyan pilóták szolgáltak mint Godwin Brumowski (35 légi győzelem), Julius Arigi (32 légi győzelem), Kiss József (19 légi győzelem). Az első világháború legeredményesebb olasz repülőszázada a 91. olasz vadászrepülő osztag volt.

1923-ban III. Viktor Emánuel olasz király Regia Aeronautica-ra változtatta meg a légierő nevét, amely magyarra fordítva: „Királyi Légierő”. A király légierő részt vett Etiópia gyarmatosításában, a spanyol polgárháborúban. A második világháborút követően a légierőt teljesen újjá kellett szervezni, s új neve Aeronautica Militare lett.

A hidegháború alatt, és az követően a légierő dinamikusan fejlődik, ma repülőgép állományába 96 Eurofighter Typhoon, 100 Panavia Tornado és 136 AMX típusú repülőgép tartozik. Emellett a légierő állományához tartozik 98 darab helikopter is, amely zömében NH 500-as típusú.

Állomány[szerkesztés]

Az Olasz Légierő Eurofighter Typhoon

Az olasz légierő kiszolgáló, támogató és tényleges harci feladatokat ellátó alkalmazottainak száma 50 800 fő.

Osztagok[szerkesztés]

  • 8 közvetlen támogató század
  • 5 vadász század
  • 2 haditengerészeti felderítő század
  • 1 elektronikai felderítő század
  • 3 szállító század

Repülőgép állomány[szerkesztés]

332 db harci repülőgép:

98 db helikopter:

  • 23 db HH–3F
  • 27 db AB.212
  • 48 db NH–500

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Italian Air Force című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.