Mistral

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mistral
Az 54. tüzérezred teherautójára telepített Mistral rakétaindító
Az 54. tüzérezred teherautójára telepített Mistral rakétaindító

Funkció rövid hatótávolságú hordozható légvédelmi rakéta
Gyártó MBDA
Tervező MBDA
Rendszeresítők Lásd Rendszeresítők
Szolgálatba állítás 1988

Irányítás infravörös
Robbanótöltet repesz-romboló (HE)
Méret- és tömegadatok
Hossz1,86 m
Törzsátmérő0,09 m
Repülési jellemzők
Max. sebesség 800 m/s, hozzávetőleg 2,6 Mach
Hatótávolság 5,3 km

A Mistral egy infravörös célkövető föld-levegő rakéta, melyet az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyárt (korábban Matra BAe Dynamics). A francia SATCP (Sol-Air À Très Courte Portée) rakétán alapul, fejlesztését 1974-ben kezdték. Első változatát (S1) 1988-ban, majd második változatát (M2) 1997-ben rendszeresítették.

Hordozóeszközök[szerkesztés]

Az alap Mistral rakétát hordozható indítóegységgel alkalmazták. Ezt követően fejlesztettek ki különféle indítóegységeket, melyek segítségével a rakétát teherautókról, páncélozott járművekről, hajókról vagy helikopterekről (többek között az SA 341 Gazelle, Denel Rooivalk, vagy az Eurocopter Tiger) is lehet indítani.

A két indítóegységből álló rendszert, melyet hajókon hordoznak, a Simbad névvel látták el. A hatrakétás változata a Sadral nevet kapta. A legújabb négyrakétás változat a Tetral. A Simbad továbbfejlesztett változata a Simbad RC. Mind a Tetral, mind a Simbad RC távirányítással működtethető a hajófedélzetről.

Rendszeresítés[szerkesztés]

A Mistral rakéták sorozatgyártását 1989-ben kezdték, napjainkra pedig 25 ország 37 fegyveres ereje alkalmazza (nyolc európai, nyolc ázsiai, öt dél-afrikai és három közelkeleti), többek között Ausztria, Brazília, Chile, Ciprus, Dél-Afrika, Dél-Korea, Ecuador, Észtország, Finnország, Franciaország, Indonézia, Kolumbia, Magyarország, Marokkó, Norvégia, Omán, Pakisztán, Spanyolország, Szingapúr, Új-Zéland és Venezuela.

Több, mint 16 000 rakétát értékesítettek/rendeltek. A közelmúltban ipari források szerint a Thai Királyi Haditengerészet néhány egységnyi Sadral/Mistral légvédelmi rendszert rendelt. A megrendelés leendő értéke 45,7–76,2 millió euró között lesz. A rendszerekkel a haditengerészet két Naresuan-osztályú fregattját és két új építésű Pattani-osztályú járőrhajóját kívánják felszerelni.

Mistralok a Magyar Honvédségben[szerkesztés]

A Magyar Honvédség által rendszeresített Mistral-ok körül több probléma is adódott. Egy olyan tenderen tudtak győzedelmeskedni, amely tendert egy vállról indítható légvédelmi rakéta beszerzésére írtak ki, miközben a rendszeresített Mistral egy Mercedes Unimog típusú járműre telepített eszköz, egy dupla indítóval rendelkező forgatható platformmal. A Mistral fegyverrendszer korszerűbb elektronikával rendelkezik, és egy komplett rendszer részeként használható, szemben a korábban használt Sztrelával és Iglával. Ugyanakkor mivel nem egy klasszikus hordozható eszközről van szó, így semmiképpen sem tekinthető a korábbi orosz fegyverek kiváltásának, pótlásának. Összességében azonban mindenképpen elmondható, hogy a Sztrela és az Igla kivonásával jelentős képességvesztést szenvedett el a Magyar Honvédség és ezeket a képességeket nem pótolja a rendszerben lévő Mistral sem.

A Nagyorosziban települt MH 5. Bem József Légvédelmi Rakétaezred lőterén tartott gyakorlaton a Mistral ugyanis csúfosan leszerepelt. A gyakorlatra felvonultatták a régebbi orosz eredetű technikát is. Három célból mindössze egyet sikerült megsemmisítenie, ugyanakkor a kivonásra ítélt orosz rakéták (sőt akkor még a légvédelmi gépágyúk is) szépen sorban szedték le a célpontjaikat.[1]

Harctéri alkalmazás[szerkesztés]

A fegyvert éles harci körülmények között még nem vetették be, de gyakorlatok során több, mint 2000 rakétát lőttek ki, 95%-os találati pontossággal.

Rendszeresítők[szerkesztés]

Mistral rakéta indítása egy francia-román közös hadgyakorlaton (Capu Midia lőtér)

 Ausztria
 Brazília
 Brunei
 Chile
 Ciprus
 Dél-afrikai Köztársaság
 Dél-Korea
 Ecuador
 Észtország
 Finnország
 Franciaország
 Fülöp-szigetek
 Indonézia
 Irán
 Izrael
 Katar
 Kolumbia
 Magyarország
 Marokkó
 Norvégia
 Omán
 Pakisztán
 Spanyolország
 Szingapúr
 Thaiföld
 Új-Zéland
 Venezuela

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 15.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mistral (missile) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Mistral missile
A Wikimédia Commons tartalmaz Mistral témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]