3-as típusú légvédelmi rakéta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3-as típus
3-as típus
3-as típus

Funkció Csapatlégvédelmi rakéta
Gyártó Mitsubishi Electric
Fő üzemeltetők  Japán
Rendszeresítők  Japán
Szolgálatba állítás 2003.
Szolgálatból kivonva hadrendben
Ár 470 milliárd japán jen

Irányítás aktív lokátoros önirányítás
Méret- és tömegadatok
Törzsátmérő 0,32 m
Indulótömeg 570 kg

A 3-as típusú légvédelmi rakéta (03式中距離地対空誘導弾 maru-san-shiki-chu-kyori-ti-tai-kuu-yuudou-dan) egy japánban kifejlesztett föld-levegő rakéta, mely jelenleg a japán Szárazföldi Önvédelmi Erő kötelékében szolgál.

Leírás[szerkesztés]

Az új közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta, melyet a továbbfejlesztett Hawk rendszer leváltására terveztek, teljes körű légvédelmet nyújt a hadsereg egységei és létesítményei számára. A rakéta pontos célbatalálásáért egy előre programozott navigációs rendszer, napra kész panarcssor és aktív lokátoros önirányítás gondoskodik.

A Hawk rendszert több mint 30 éven át használták, többszörös átalakítással, modernizálással. Az új 3-as típusú légvédelmi rakétarendszer erős robbanófejével képes elpusztítani az ellenséges repülőgépeket, levegő-föld rakétákat, és a cirkálórakétákat is, indítórendszere lehetővé teszi, hogy a rakétát bárhol használhassák. A rendszer egyik fő előnye, hogy képes horizonton túli célzásra, amely igen jól jön Japán hegyvidékes területein történő használata során.

Galéria[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Type 3 Chū-SAM című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 3-as típusú légvédelmi rakéta témájú médiaállományokat.