9K330 Tor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
9K330 Tor

NATO-kódSA–15 Gauntlet
GRAU-kód9K330
Funkciókis hatómagasságú légvédelmirakéta-rendszer
GyártóKupol (rakéták), Mityiscsi Gépgyár (lánctaplas alváz)
Szolgálatba állítás1986.

IrányításRádió-parancsközlő
Robbanótöltet15 kg repesz-romboló
Méret- és tömegadatok
Hossz2,9 m
Törzsátmérő0,235 m
Indulótömeg167 kg
Repülési jellemzők
Max. sebesség850 m/s
Hatótávolság12 km
Legnagyobb repülési magasság6000 m
A Wikimédia Commons tartalmaz 9K330 Tor témájú médiaállományokat.

A 9K330 Tor (oroszul: 9К330 Тор, azaz Tórusz) kis hatótávolságú önjáró légvédelmi rakétakomplexum, melyet az 1980-as években fejlesztettek ki a 9K33 Osza rendszer leváltására, alacsonyan repülő repülőgépek, helikopterek, robotrepülőgépek, pilóta nélküli repülőgépek, irányított rakéták és légibombák, valamint ballisztikus rakéták leküzdésére. A lánctalpas alvázon 8 darab, konténerben elhelyezett rakéta, valamint a rendszer célfelderítő és tűzvezető lokátora van elhelyezve. A lánctalpas alvázat a Mityiscsi Gépgyár, a rakétákat az Almaz-Antyej holdinghoz tartozó izsevzski Kupol cég gyártja.

Története[szerkesztés]

A rendszer elemei[szerkesztés]

Hordozó jármű[szerkesztés]

Felderítő és tűzvezető rendszer[szerkesztés]

Rakéta[szerkesztés]

Típusváltozatok[szerkesztés]

Kinzsal[szerkesztés]

A Kinzsal rendszer hajótestben süllyesztett indítóberendezései az Admiral Vinogradov romboló orrában

A Tor rendszer tengerészeti, hajófedélzeti változata, amely a hajó körüli közeli légtér védelmére szolgál. NATO-kódja SA–N–9 Gaunlet. Az NPO Altair vállalat fejlesztette ki, 1989-ben rendszeresítették a Szovjet Haditengerészetnél. A rakétarendszerhez a 9M330–2 egyfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakétát használják, amely a Tor-M1-hez használt rakétán alapul. A rakéták a hajófedélzetbe süllyesztett, függőleges helyzetű indítóberendezésben helyezkednek el. A rakéták egy forgó dobtárban helyezkednek el, egy-egy indítódobban nyolc rakéta található. A hajófedélzetre általában 3-4 ilyen indítóberendezést telepítenek. A Sztart tervezőiroda által kidolgozott indítóberendezésből gázkatapult veti ki indtáskor a rakétát, majd ezt kövertően indul be a menethajtómű. Egy indítóberendezésből három másodpercenként indítható rakéta. A rendszerhez a 3R95 tűzvezető rádiólokátor tartozik, amely egyszerre nyolc rakétát tud rávezetni négy célra.

A Kinzsal rendszer a 800 tonnánál nagyobb vízkiszorítású hajókra telepíthető. A Kinzsal rakétarendszer az Admiral Kuznyecov repülőgéphordozón (24 indítóberendezés), a Pjotr Velikij rakétás cirkálón (18 indítóberendezés), az 1155 típusú rombolókon (8 indítóberendezés) és a 11540 típusú fregattokon (4 indítóberendezés) áll szolgálatban.

9K331 Tor-M1[szerkesztés]

9K332 Tor-M2[szerkesztés]

Rendszeresítő országok[szerkesztés]

Felújított ukrán 9K330 Tor Kijevben 2018-ban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ukraine may repair and return TOR self-propelled missile system to service (amerikai angol nyelven). Defence Blog, 2017. augusztus 25. (Hozzáférés: 2020. január 22.)

Források[szerkesztés]

  • Sz. N. Jelcin: Zenyitnij raketnij kompleksz Tor-M1 (tankönyv), Vojenmeh Balti Állami Műszaki Egyetem, Szentpétervár, 2015

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Tor surface-to-air missile system
A Wikimédia Commons tartalmaz 9K330 Tor témájú médiaállományokat.