BTR–4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
BTR–4
BTR–4 a honcserivszkei lőtéren tesztelés közben
BTR–4 a honcserivszkei lőtéren tesztelés közben

Fejlesztő ország  Ukrajna
Harctéri alkalmazás
Gyártó Malisev Gépgyár
Gyártási időszak 2008-tól
Gyártási költség 1,1–1,6 millió USD
Háborús részvétel kelet-ukrajnai háború
Általános tulajdonságok
Tömeg 17,5–20 t
Műszaki adatok
Motor 3TD dízelmotor
A Wikimédia Commons tartalmaz BTR–4 témájú médiaállományokat.

A BTR–4 Bucefal[1] (ukránul: БТР–4 Буцефал) Ukrajnában a 2000-es évek elején kifejlesztett 8×8-as hajtásképletű gumikerekes páncélozott szállító harcjármű, mely a gépesített lövész alakulatoknál lövészeinek szállítására és tűztámogatásra használható, de alkalmas gyorsreagálású erők és tengerészgyalogos egységek kiszolgálására is. Ukrajnában és Irakban rendszeresítették.

Története és jellemzői[szerkesztés]

A járművet a harkivi HKBM tervezőiroda fejlesztette k a 2000-es évek elején. Először 2006 júniusában az Aviaszvit kiállításon mutatták be. Megjelenése a korábbi szovjet BTR-sorozatra (BTR–60, 70, 80) emlékeztet, de felépítését és belső szerkezeti kialakítását jelentősen megváltoztatták. A vezető és a parancsnok a jármű elülső részében kapott helyet, de a korábbi BTR-modellektől eltérően a motort középen, a deszantteret a jármű hátulsó részében helyezték el. Ez a felépítés lehetővé tette, hogy a deszanttér ajtaját kedvezőbb helyen, a jármű hátsó falán helyezzék el. A vezető és a parancsnok számára elöl, a jármű oldalán alakították ki az ajtókat.

A jármű rugalmasan alakítható fegyverzeti modulokkal szerelhető fel. A fegyverzetet hordozó, távvezérelt torony a motortér fölött, a jármű középső részén helyezték el. Az alapváltozatot a Morozov-tervezőirodában kifejlesztett, 30 mm-es gépágyúval 7,62 mm-es géppuskával és 9P135M Konkursz irányítható páncéltörő rakétával felszerelt modullal szállítják.

Alkalmazása[szerkesztés]

Az Ukrán Védelmi Minisztérium 10 darabot rendelt, melyet 2009-ben léptek szolgálatba.

Az Egyesült Államok finanszírozása mellett Irak 420 db vásárlását jelentette be a belbiztonsági erők részére. A megrendelt mennyiségből 270 darab páncélozott szállító harcjármű változat lesz, 80 darab parancsnoki, 30–30 darab mozgó harcálláspont, illetve egészségügyi változat, további 10 pedig műszaki-mentő jármű lesz. A járművek szállítását 2010 októberében kezdik el.[2]

Indonézia a tengerészgyalogság számára szerzett be 55 darab BTR–4M változatú járművet, melyek 2017-ben álltak szolgálatba.[3][4]

2009-ben Macedónia is kinyilvánította érdeklődését a harcjármű iránt. A tervek szerint 200 darab beszerzendő példányt német Deutz gyártmányú motorokkal szerelnék fel.[5]

Harci alkalmazása[szerkesztés]

A harcjárművet harci körülmények között a kelet-ukrajnai háborúban az ukrán oldalon, a terroristaellenes művelet (ATO) keretében vetették be 2014-től. Először 2014 júniusában Szlovjanszk körüli harcokban lehetett látni. Ezek az Irak által át nem vett BTR–4E változatú járművek voltak.

Torony-modulok[szerkesztés]

Típusváltozatok[szerkesztés]

BTR–4MV1 változat
  • BTR–4M – Az indonéz tengerészgyalogság számára készített, BM–7 Parusz toronymodullal felszerelt változat. A páncéltestet olyan kiegészítő elemekkel látták el, amely javítja a jármű úszóképességét. A harcjárművet Deutz gyártmányú motorral szerelték fel.
  • BTR–4K – parancsnoki jármű
  • BRM–4K – páncélozott felderítő jármű
  • BREM – műszaki mentő jármű
  • BTR–4KS – parancsnoki harcálláspont
  • BSZEM–4K – páncélozott mentőjármű
  • MOP–4K – tűztámogató harcjármű

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]