BRDM–2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BRDM–2
Egy kiállított iraki BRDM–2 az Öbölháború után
Egy kiállított iraki BRDM–2 az Öbölháború után

Fejlesztő ország  Szovjetunió
Gyártó
Gyártási darabszám 7200
Általános tulajdonságok
Személyzet 4 fő (vezető, járműparancsnok, rádiós, toronylövész)
Hosszúság5,75 m
Szélesség2,75 m
Magasság2,31 m
Tömeg 7,7 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 14 mm a test homlokfelületein,
10 mm a torony homlokfelületén
7 mm a test és a torony oldalfelületein
5 mm az orr felső lemeze
2 mm a test mellső tetőlemeze és
3 mm a test hátsó tetőlemeze
Elsődleges fegyverzet 14,5 mm-es KPVT nehézgéppuska
Másodlagos fegyverzet 7,62 mm-es PKT géppuska
Műszaki adatok
Motor GAZ–41 típusú V–8-as benzinmotor
Teljesítmény 104 kW (140 Le) 3400 1/min fordulaton
Felfüggesztés laprugók hidraulikus csillapítással
Sebesség100 műúton
10 vízben km/h
Fajlagos teljesítmény 13,5 kW/t
Hatótávolság750 km
A Wikimédia Commons tartalmaz BRDM–2 témájú médiaállományokat.

A BRDM–2 (oroszul Боевая разведывательная дозорная машина [Bojevaja razvedivatyelnaja dozornaja masina],[1] magyarul „harci felderítő járőr jármű”) 4×4 hajtásképletű, gumikerekes, úszóképes páncélozott felderítő jármű, amely a Szovjetunió és a Varsói Szerződés tag- és utódállamainak alapvető típusa lett. A jármű elterjedtségét mutatja, hogy legalább 38 ország (de inkább 50) tartotta, illetve tartja hadrendben napjainkban is.

A BRDM–1 továbbfejlesztésével, annak leváltására tervezett jármű hatékonyabb, körbeforgatható toronyba beépített fegyverzettel és módosított, ABV-védelemmel ellátott belső térrel rendelkezik, amelyet vízsugárhajtóművel úszóképessé is tettek. Legtöbb változatát éjszakai irányzékokkal is felszerelték. A törzs középső részén, oldalanként 1-1 pár ún. mankókerék lett kialakítva, amelyek leeresztésével az esetleges útakadályok jobban leküzdhetőek. A mankókerekek láncok segítségével hajthatóak.[2]

A jármű elejében foglalt helyet a vezető és mellette a járműparancsnok. Mindketten rendelkeztek felnyitható páncéllemezzel takart nyílásokkal, valamint periszkópokkal a harcmező jobb megfigyelésére, lábtereik között kapott helyet a csörlő. Mögöttük ült keresztirányban a rádiós-megfigyelő, aki 3-3 periszkópon keresztül figyelhette a jármű két oldalán a harcmezőt, valamint kezelte a rádiófelszerelést. A küzdőtér végében, a nagy kiterjedésű osztómű felett kapott helyet a torony, melyben egy 14,5mm-es nehézgéppuska és egy géppuska található.

Kialakításánál fogva a torony korlátozott ergonómiájú, a kilátás korlátozott az optikákon keresztül, ráadásul nem alkalmas a repülőgépek és helikopterek elleni hatékony harcra. A torony mellett kétoldalt helyezkedtek el a tartalék lőszerrekeszek. A jármű hátuljában kapott helyet hosszanti elrendezésben a motor, mellette a segédberendezések és az üzemanyagtartály. A motor mögötti térben kétoldalt két leválasztott tárolótér kapott helyet, valamint a vízsugárhajtóműként funkcionáló, csőben elhelyezett hajócsavar, mely a hátsó tengely differenciálművének alulról nyitott teréből szívta a vizet egy rácson keresztül.[3]

Bár kialakítása korszerű volt akkoriban, a torony korlátozott képességei, valamint a viszonylag nagy méret csökkentették hatékonyságát felderítőjárműként, ugyanakkor terepjáró és a korabeli járművekhez képest kiváló úszóképessége némileg ellensúlyozta hiányosságait. Jelentős hiányosságnak mondható a BRDM-1-hez képest is gyenge has- és tetőpáncél, mely miatt pl. aknákkal szemben rendkívül sebezhető a jármű.

A jármű bázisán számos változat és egyéb típus készült. Így vegyi-sugár-felderítő, Konkursz vagy Maljutka rakétákkal felszerelt páncéltörő, torony nélküli parancsnoki és propaganda (rádióadóval és hangszórókkal) páncélgépjárművek, számos civil-használatú átalakítás mellett is.[3]

A Magyar Néphadsereg is hadrendbe állította, kis mennyiségben (kb. 40-50 db) napjainkban is szolgálatban áll a Magyar Honvédség csapatainál. Más ismert típusjelzése a BTR–40PB és a BTR–40P–2, gyári típusjelzése GAZ–41–08. Sorozatgyártása a Gorkiji Autógyárhoz (GAZ) tartozó Arzamaszi Gépgyárban (AMZ) folyt 1963–1989 között.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Vif2.ru szerint Бронированная разведывательно-дозорная машина [Bronirovannaja razvedvatyelno-dozornaja masina], magyarul „páncélozott felderítő járőr jármű”.
  2. Lásd Armytech.com részletfotóit.
  3. a b BRDM-2 / (BTR-40P-2) Armored Vehicles. (Hozzáférés: 2019. augusztus 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]