MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred
A MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred emblémája
A MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred emblémája

Dátum 19582004
Ország Magyarország
Személyzet hivatásos és szerződéses katonák; köztisztviselők, közalkalmazottak
Típus légierő
Feladat A magyar légtér és Magyarország szuverenitásának védelme
Méret 60 db helikopter
Parancsnoki struktúra hadsereg (alá-fölérendeltségi viszonyon alapuló egyszemélyi vezetés) polgári irányítás alatt
Diszlokáció Szentkirályszabadja
Parancsnokok
Ezredparancsnok Droppa Gyula ezredes (utolsó parancsnok)

Az MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred jogelődje, a 86. Önálló Vegyes Repülő Század 1958. december 1-jén alakult meg a kecskeméti repülőtéren a Repülő Kiképző Központ (RKK) alárendeltségében. Állományában ekkor négy darab Li–2 szállító repülőgép, hat darab Jak–12, valamint néhány Jak–18 futárrepülőgép, három darab Il–28-as közepes bombázógép és két Mi–4 helikopter tartozott.

Események[szerkesztés]

1961-ben az egység rendszerbe állította a Mi–1 típusú könnyű helikoptereket, majd az ezred az Országos Légvédelmi Parancsnokság (OLP) közvetlen alárendeltségébe került, mint 86. Vegyes Repülő Osztály. 1968-ra az egységet újra ezred szintre fejlesztették fel és rendszerbe állították a Mi–8-as közepes szállítóhelikoptereket, amelyre mind a műszaki, mind a hajózó állomány a Szovjetunióban kapott kiképzést. Az alakulat 1969-ben Kecskemétről áttelepült a Veszprém melletti Szentkirályszabadja repülőterére.

1970-ben a tiszai árvíz idején az egység részt vett a polgári lakosság mentésében és Mi-8-asai mintegy 4600 embert mentettek ki az elárasztott területekről.
1973-tól az ezred 3 Mi-8 szállítóhelikopter századdal a Csapatrepülő Parancsnokság alárendeltségébe került 87. Szállítóhelikopter Ezred elnevezéssel.
1978-ban megkezdődött a Mi-24-es harci helikopter rendszeresítése, melyre az állományt a Szovjetunióban képezték ki. 1980-ra két harcihelikopter század alakult.
1984-ben a 40 db Mi-24-essel és 20 db Mi-8-assal rendelkező ezred 87. Harcihelikopter Ezreddé szerveződött át.
1987-ben az alakulatot harcihelikopter dandárrá fejlesztették. 1988-ban került rendszeresítésre a Mi-17-es típusú közepes szállító helikopter. Ekkor a dandár állományába két harcihelikopter század, egy közepes szállítóhelikopter század és egy vegyes helikopter század alkotta.
1990-ben a dandárt újra ezreddé alakították az állomány csökkentésével.
1991-ben az ezred felvette a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred nevet. Még ez év végén az egység a MH Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségébe került.
1995. szeptemberében megérkezett az a 20 db Mi-24-es típusú harcihelikopter, amelyet Magyarország ajándékba kapott a volt keletnémet arzenálból. Bár a gépek nagy része repülőképes állapotban volt, azok nem repültek Szentkirályszabadján; mert nagyjavításukra nem volt pénze a honvédségnek. (Az ezüst színű gépeket a volt szovjet laktanya hangáraiban tárolták.)
1995. december 16-tól az ezred a 2. Repülő és Légvédelmi Hadtest alárendeltségében tevékenykedik.
2004. december 15-én felszámolásra került a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és repülőterére, Szentkirályszabadján bezárásra került.[1] 2011. januárban a volt állomány egyes tagjai Siófok-Kiliti repülőtéren repülnek.

Különlegességek[szerkesztés]

Az ezred állományába 5 db század tartozott. A Kerecsen és a Phoenix harcihelikopter századok a Mi-24-est, míg a Borz szállítóhelikopter század és a Vegyes helikopter század a Mi-8-as és a Mi-17-es típust üzemeltette. A Zavaró század 2 db speciálisan átalakított Mi-17-essel rendelkezett, amely rádiótechnikai zavarásra volt alkalmas.


Az ezred 2 db Mi-24-ese biztosította a levegőből Magyarországi látogatásán a pápát szállító Mi-8-as helikoptert.Az ezred adott otthont 1995-ben a közös magyar-amerikai kutató-mentő gyakorlatnak, a Combined Rescue '95-nek, melynek keretében a magyar és amerikai alakulatok együtt gyakorolták a bajbajutott katonai és polgári eszközök és személyek mentését. Ez volt az első magyar-amerikai hadgyakorlat Magyarország területén.

Forrás[szerkesztés]

  • [1]- honvedelem.hu