Kavaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kavaja (albánul Kavajë/Kavaja, olaszul Cavaia) kisváros Közép-Albánia nyugati részén, az azonos nevű Kavaja kerület székhelye. Az ország tizedik legnépesebb városa, lakossága mintegy 29 700 fő (2006, becslés). Regionális jelentőségű ipari város.

Fekvés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Adriai-tenger partjától 10 kilométerre, a part menti síkságon fekszik. A városnál húzódik 37 kilométernyi hosszan az ország egyik leghíresebb fövenyes partja, a Golem.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A várost első ízben a 15. században említik a források Kavalje néven, mint az egykori Via Egnatia egyik állomáshelyét. A 1718. században már mint kisebb közigazgatási központot és piacvárost ismerték, saját bazárral és négy mecsettel. Egy korabeli utazó a közeli Durrëséhoz mérte Kavaja nagyságát. A későbbi évszázadok során a városka kézművesei fazekasáruikkal és kézi szövésű kelimszőnyegeikkel országos hírnevet szereztek maguknak. A 20. századi világégések elpusztították a történelmi város nagy részét, és Enver Hoxha alatt mint iparváros épült újjá. 1990-ben a városkában tört ki a rendszerváltáshoz vezető forradalom, a tüntetők és a karhatalom közötti márciusi összecsapásban egy fiatal férfi életét vesztette.

A kommunista érában Kavaját a környék mezőgazdasági termékeit feldolgozó könnyűipari várossá fejlesztették, emellett a Durrëst Dél-Albániával, illetve Macedóniával összekötő főút egyik gócpontjaként pezsgő kereskedelmű település.