Fier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fier központja

Fier vagy Fieri (aromunul Fearica) város Albánia délnyugati részén, az azonos nevű Fier kerület székhelye. Az ország hatodik legnépesebb városa, lakossága mintegy 62 200 fő (2006, becslés). Látnivalókban szűkölködő, jelentős ipari város, egyúttal az intenzív mezőgazdasági termelést folytató Myzeqe vidék központja. Az albán bizánci katolikus egyház dél-albániai székhelye. A közelében találhatóak az ókori Apollonia város romjai.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fier az Adriai-tenger partvidékén, a Seman folyó torkolatvidékénél, a Gjanica-mellékágnál, egy mára lecsapolt mocsárvidék közepén fekszik. A közelében gazdag olaj-, földgáz- és bitumenlelőhelyek találhatóak.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Seman mellékén, Apollonia környékén kitermelhető bitumenről Sztrabón is említést tett földrajzi munkáiban. Magát a várost Berat bégjei, a Vrionik alapították a 18. században, éppen a kiaknázható bitumenbányák közelsége miatt. A kereskedőváros fejlődésére jótékonyan hatott a myzeqei mocsárvidék lecsapolása, majd a környék olajkészletét kiaknázandó iparosítás (vegyipar) a 20. században.

Felhasznált forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]