Kassai-Schallmayer Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kassai-Schallmayer Ferenc
A Szálasi-kormány (Kassai-Schallmayer Ferenc az álló sorban jobbról a harmadik)
A Szálasi-kormány (Kassai-Schallmayer Ferenc az álló sorban jobbról a harmadik)
Született 1903
Kassa
Elhunyt 1946. október 30. (42-43 évesen)[1]
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Kassai-Schallmayer Ferenc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kassai-Schallmayer Ferenc (Kassa, 1903. – Budapest, 1946. október 30.) magyar szélsőjobboldali, nyilas politikus.

Élete[szerkesztés]

16 éves korában megszökött Kassáról és beállt a Vörös Hadseregbe. Részt vett a Felvidékért vívott harcokban. Ekkor ismerkedett meg a kommunista eszmékkel. A Tanácsköztársaság megdöntése után hazatért Kassára, ahol előbb lakatos, majd nyomdásztanonc lett.

Ő lett a Szocialista Ifjúmunkás Szövetség alapítója, ami a Kommunisták Magyarországi Pártja vezetőségébe is delegálta. Előbb Gyöngyösön, majd Budapesten dolgozott, belépett a nyomdász szakszervezetbe. A '30-as években kapcsolatba került a Bécsben élő emigráns magyar kommunistákkal.

Weisshaus Aladár vezetésével megalapította az Új Szó című újságot. Az ebbe írt cikkeiből kiderült, hogy rokonszenvezik a fasiszta eszmékkel, amiért kizárták a pártból. Ekkor lett tagja a Szálasi Ferenc vezette Nyilaskeresztes Pártnak. Nem sokkal később „titkos karhatalom szervezése” vádjával letartóztatták és két évi börtönre ítélték, majd internálták. 1941-ben szabadult ki.

1943-ban a nyilas párt propagandafőnöke lett. A nyilas hatalomátvételt követően a Szálasi-kormányban tárca nélküli nemzetvédelmi és propaganda miniszter lett. A kormány többi tagjával együtt a szovjetek elől a Harmadik Birodalomba menekült. Itt fogták el az amerikaiak, akik kiszolgáltatták Magyarországnak, ahol Kolosváry-Borcsa Mihállyal együtt halálra ítélték és felakasztották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC07165/07505.htm, Kassai-Schallmayer Ferenc, Schallmayer, 2017. október 9.

Források[szerkesztés]